Bitcache: een hype of revolutionair?

kimdotcom Kim Dotcom, de beruchte hacker en ondernemer van onder andere Megaupload heeft meerdere keren een nieuw project aangekondigd: Megaupload 2.0. Volgens de heer Dotcom wordt het mogelijk om een bitcointransactie toe te voegen aan elk bestand dat wordt geüpload via het platform. Deze toevoeging aan zijn project noemt hij ÂBitcacheÂ.

Must read: DonÂt underestimate what Kim Dotcom could pull off with Megaupload 2.0 https://t.co/VgOQ0ZIVcw— Kim Dotcom (@KimDotcom) April 16, 2017
MegaUpload 2 & Bitcache first product demo with Kim Dotcom https://t.co/vhph7lRC63— BnkToTheFuture (@BankToTheFuture) April 11, 2017

Ondanks meerdere aankondigingen en het creëren van een hype rondom Megaupload 2.0 is er nog weinig bekend over het project en hoe dit precies gaat werken. Toch is het interessant om dieper in onze fantasie te duiken en een interessante ondergrondse laag te constateren: worden er compleet nieuwe online business-modellen mogelijk door Bitcoin? In dit artikel analyseren we een nieuwe vorm van beloningen.

We schreven onlangs al over Brave, de browser die advertenties elimineert door microbetalingen mogelijk te maken via een ingebouwde Bitcoin-wallet. 21.co biedt de nieuwe dienst Lists aan waarbij men betaald berichten kan ontvangen. Dit is vergelijkbaar met het ontvangen van berichten op LinkedIn, van bijvoorbeeld recruiters of bedrijven, alleen krijg je nu een kleine vergoeding in ruil voor je tijd.

Bitcache zou op een soortgelijke manier kunnen werken maar dan met een ander doel: een decentrale (en anonieme) opslag in combinatie met financiële prikkels. Brave, 21 inc en Bitcache zijn niet de enige die zich richten op het decentraal distrubreren van resources. Meerdere start-ups zijn druk bezig om deze gloednieuwe mogelijkheden te exporteren naar de gebruiker. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Openbazaar, sia.tech, STORJ, Yours Network & Maidsafe. Het decentraal distrubreren van resources kennen we onder andere van P2P-netwerken zoals Bitorrent. Maar Wikipedia is ook een goed voorbeeld. Door de komst van Bitcoin kunnen er nieuwe technieken en daardoor nieuwe prikkels aan dit soort netwerken worden toegevoegd, zoals financiële beloningen in combinatie met decentraliteit. Revolutionair dus.

De bindende factor in al deze ontwikkelingen is de distributie van resources (opslag, stroom, internet, API's, data, webcontent, etc) op een decentrale manier. Door het elimineren van tussenpartijen, de mogelijkheid van het delen van resources en daarnaast microbeloningen met internetgeld bitcoin te combineren worden nieuwe mogelijkheden van inkomsten geactiveerd.

Distributie van resources

Als we kijken naar Bitcoin dan bestaat het netwerk uit nodes. Een full-node valideert transacties en blocks en controleert de regels uit het protocol. Het draaien van een full-node is op dit moment niet direct gekoppeld aan economische prikkels. Vanuit dit perspectief lijkt het daarom dat bijdragen aan het Bitcoin-netwerk deels een altruïstische instelling vergt: het kost stroom, bandbreedte en schijfruimte. Het is wellicht niet direct gekoppeld aan een economische prikkels maar wel indirect. Het runnen van een node is noodzakelijk voor het in standhouden van het Bitcoin-netwerk, een vorm van eigen belang dus. Een decentraal financieel systeem gebaseerd op wiskundige principes biedt vele financiële vrijheden voor iedereen met toegang tot het internet, wereldwijd. Daarnaast zorgt een full-node voor het minimaliseren van counterparty risicoÂs: er is geen vertrouwen nodig in een derde partij maar ligt in volledig eigen beheer. Het aantal nodes is weer belangrijk voor de veiligheid van het netwerk.

Kortom, het runnen van een full-node komt deels voort uit eigen belang: het in stand houden van het Bitcoin-netwerk om bitcoins te bezitten en een bijdrage te leveren aan de filosofie die Bitcoin mogelijk maakt, zoals financiële vrijheden, programeerbare transacties en een onomkeerbare waarheid.

Lightning Network, Payment channels & sidechains

Hoewel we uitgebreid spreken over microbeloningen door middel van microbetalingen via Bitcoin moeten we stilstaan bij technologische ontwikkelingen binnen Bitcoin die dit mogelijk gaan maken. Payment Channels zijn bijvoorbeeld een oplossing maar het Lightning Network zou pas echt een flinke stap zijn in het activeren van deze nieuwe businessmodellen. Als we kijken naar de eerder genoemde voorbeelden dan is bijvoorbeeld 21.co gebaseerd op een private netwerk die met behulp van payment channels probeert microtransacties mogelijk te maken, zij noemen dit het "machine payable web".

Lightning Network zou dit proces effiëcent, veilig en vertrouwensloos kunnen gaan invullen. Hoewel de ontwikkelingen in volle gang zijn is het nog niet bruikbaar (wel op testnet) op dit moment. Daarnaast kunnen sidechains ook een oplossing bieden in deze businessmodellen van de toekomst die gebaseerd zijn op microbeloningen.

Een revolutie in online verdienmodellen?

De eerder genoemde initiatieven laten zien dat er een zoektocht is naar de juiste balans in het beschikbaar stellen van resources in combinatie met economische beloningen. Verschillende altcoins zoeken ook naar deze balans. Maidsafe beloont bijvoorbeeld het ter beschikking stellen van schijfruimte in de vorm van ÂFarming en tracht een geheel nieuw internet op te zetten. Ook sia.tech beloont participanten die schijfruimtes ter beschikking stellen in de vorm van SIA coins.

De vraag is welke toegevoegde waarde microbetalingen daadwerkelijk hebben. Waarom niet opsparen en dan versturen. Maar een betaling die grensoverscheidend is zonder tussenkomst van derden partijen zal hoe dan ook nieuwe usecases activeren en de wereld veranderen.

De revolutie die Bitcache van Kim.com belooft is niet onrealistisch. Welke usecases succesvol worden? De tijd zal het leren, maar interessant is het zeker.