Het Nieuwe Geld aflevering 10: Wie heeft de macht over het nieuwe geld?

hngxpx In Het Nieuwe Geld onderzoekt Reinjan ons geldstelsel, hoe het werkt, waar het op vastloopt en hoe het in de toekomst gaat veranderen. In deze aflevering probeert Reinjan de brug te slaan tussen het huidige systeem en Bitcoin. Is het wel een waardige vervanger?

Wie heeft de macht over het nieuwe geld?

In deze laatste aflevering gaat Reinjan naar Den Haag om een rondetafel gesprek bij te wonen over ons financiële stelsel. Hij is de enige journalist die het de moeite waard vond om dit bij te wonen. Het toont hoe weinig interesse de pers en de maatschappij heeft voor dit onderwerp. Zonde, want dit gaat in essentie over hoe we welvaart verdelen in onze maatschappij. Wie krijgt de macht over het nieuwe geld in handen, waar moeten we behoedzaam voor zijn, en wat kunnen we er aan doen?

Je kunt deze aflevering van Het Nieuwe Geld beluisteren via de site van BNR, of via alle bekende podcast-apps.

Wie heeft de macht over het nieuwe geld?

In deze podcast:

  • Arnoud Boot, Hoogleraar Corporate Finance en financiële markten UvA en raadslid bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

  • Mahir Alkaya, Tweede Kamerlid voor de SP en houdt zich als een van de weinige Kamerleden actief bezig met ons geldstelsel.

Het Nieuwe Geld

Reinjan Prakke is een kind van de jaren 90 en is gewend aan welvaart. Hij heeft een eigen bedrijf, maar belegt niet. Totdat hij via vrienden in aanraking komt met cryptocurrencies. Dit is zijn lucky shot denkt hij en hij belegt erin. Met succes! Euforie maakt zich van hem meester.

Totdat de bubbel barst en de koers implodeert. Een groot deel van de winst is verdampt, maar hij is een fascinatie voor ons monetaire systeem rijker. Hier start zijn persoonlijke zoektocht te ontleden hoe ons geldstelsel in elkaar steekt en welke rol bitcoin in een de toekomst daarin kan spelen.


Het Nieuwe Geld wordt mede mogelijk gemaakt door Bitonic