Bitcoin.nl

Laatste nieuws

Bitcoin Cash: wat je moet weten

bccash

Update: Pas ongeveer zes uur na de activatie van de hard fork werd het eerste block op de Bitcoin Cash blockchain gemined, door ViaBTC. Hiermee is de hard fork officieel. Bitcoin is gesplitst en zowel "Bitcoin (BTC / XBT)" als "Bitcoin Cash (BCC / BCH)" worden verhandeld op enkele exchanges. Te zien is dat er in het eerste block in de Bitcoin Cash blockchain 6.985 transacties zijn opgenomen, voor een blockgrootte van ongeveer 1,915 MB. Het storten, opnemen en verhandelen van Bitcoin Cash gaat nog niet helemaal soepel, maar er lijkt waarde toegekend te zijn aan de coin die ontstaan is door de hard fork. Op het moment van schrijven lijkt een klein percentage van de hashrate overgegaan te zijn op de nieuwe blockchain.

Het originele artikel volgt hieronder.

Vanmiddag rond 15:20 Nederlandse tijd zal een groep miners naar de Bitcoin software van Bitcoin ABC (Adjustable Blocksize Cap) schakelen en daarmee een fork van Bitcoin genaamd Bitcoin Cash (BCC) creëren. In dit artikel lees je wat je moet weten in voorbereiding op deze fork. Of de fork echt door zal gaan blijft onzeker tot het laatste moment, omdat voldoende miners de verandering moeten ondersteunen om de alternatieve versie van Bitcoin van de grond te krijgen.

De alternatieve Bitcoin client is een reactie op de user-activated-soft-fork-beweging en is voor het maken van grotere blocken, zoals al vaker gepromote. Het maken van blocks groter dan 1 MB is niet compatibel met het huidige Bitcoinnetwerk, dus zodra er een groter block gemined wordt zal er een fork ontstaan en gaan we verder met twee varianten van Bitcoin.

Vanmiddag rond 15:20 Nederlandse tijd zou het zo ver moeten zijn. Iedereen die bitcoins (BTC) heeft zal na de hard fork dezelfde hoeveelheid "BCC" beschikbaar hebben en deze kunnen verhandelen op de exchanges die het ondersteunen. Afhankelijk van hoeveel van de huidige rekenkracht van Bitcoin overschakelt kan het de volgende gevolgen hebben:

  • Schakelt een klein deel over naar Bitcoin Cash, dan zal het aanmaken van blocks op de Bitcoin ABC blockchain vele malen langer duren totdat de moeilijkheidsgraad zich aanpast. Bitcoin zelf zal grotendeels ongehinderd doorgaan. Een block bij Bitcoin zal nog steeds ongeveer 10 minuten duren, een Bitcoin Cash block kan dan wel langer dan een uur op zich laten wachten.
  • Wanneer een middelgroot (20-45%) deel van de rekenkracht overschakelt, zal dit nog steeds kleine gevolgen hebben voor Bitcoin. Bitcoin blocks zullen wat langzamer aangemaakt worden (~20 minuten), maar Bitcoin Cash zal nog stukken trager zijn.
  • Schakelt meer dan 50% van de huidige rekenkracht over, dan zal dit betekenen dat de huidige Bitcoin blockchain significant gehinderd wordt. Als gevolg zullen blocken minder snel gemined worden, wat weer gevolgen heeft voor de gebruikers en de snelheid van transacties.

Wat de prijs van Bitcoin Cash gaat doen is afwachten. De kans is groot dat het voor zowel Bitcoin als Bitcoin cash turbulente tijden zullen zijn, helemaal door het positieve nieuws van de aankomende activatie van Segregated Witness op Bitcoin. Niet alle exchanges zullen Bitcoin Cash ondersteunen. Zo heeft BL3P al aangegeven in eerste instantie geen ondersteuning te bieden voor Bitcoin Cash en ook geen stortingen en opnames mogelijk te maken. Wel wordt een snapshot gemaakt van de saldo's ten tijde van de fork, om eventueel later toegang te geven tot de BCC. Het advies luidt:

Als u uw BCC wilt kunnen verkopen, dan kunt u het beste uiterlijk 31 juli uw bitcoins opnemen vanaf BL3P naar een wallet waarmee u uw eigen private keys beheert. U kunt deze private keys dan later importeren in een wallet die BCC ondersteunt (Let op: wees voorzichtig met uw private keys en doe onderzoek of een wallet waarin u deze importeert betrouwbaar is!).

De dagen en weken na 1 augustus zal moeten blijken of Bitcoin Cash voldoende ondersteuning heeft om als losstaande blockchain (en dus altcoin) te opereren. De moeilijkheidsgraad van het minen op beide blockchains zal zich aanpassen in proportie naar de beschikbare rekenkracht op het netwerk en de koers van beide coins zal een indicatie geven van de waarde die door de markt toegekend wordt.