Bitcoin.nl

Laatste nieuws

Bitcoinkoers op hoogste niveau in 3 jaar

koersschermendec

De gemiddelde bitcoinkoers in euro noteerde vanmiddag even zo'n 730 euro en is daarmee op het hoogste niveau sinds zo'n 3 jaar geleden, toen we in november een enorme piek zagen tot bijna 900 euro en de jaren daarna een daling tot onder de 200 euro. In dollars noteerde de koers op het hoogtepunt bijna 1200 US dollar. Omdat de dollar de laatste jaren sterker is geworden ten opzichte van de euro (1 euro is nu nog geen 1,10 dollar waard, destijds ongeveer $1,35), zit de koers in dollars nog een stuk verder van de all time high af.

Waarom stijgt de koers de laatste tijd nu zo hard? Dat blijft een lastige vraag om te beantwoorden. Het meest kloppende antwoord is helaas niet erg bevredigend: omdat de vraag naar bitcoins groter is dan het aanbod. Waarom de vraag zoveel groter is dan het aanbod blijft grotendeels speculeren, maar er zijn wel degelijk aanwijzingen te vinden.

Logischerwijs is het aanbod kleiner geworden omdat dit jaar de bitcoinbeloning per block (block reward) is gehalveerd van 25 naar 12.5 bitcoin. Miners bieden dus in principe minder nieuwe bitcoins aan op de markten. Dit kan een zichzelf versterkend effect hebben: de prijs stijgt waardoor miners en speculanten mogelijk wachten met het verkopen van hun bitcoins en het aanbod dus nog kleiner wordt. Als de vraag daarnaast blijft groeien resulteert dit onvermijdelijk in een (flink) stijgende bitcoinprijs. Ook voor een gestegen vraag zijn er aanwijzingen te vinden.

Zo is het interessant om te kijken naar India, waar de vraag naar bitcoins recent enorm is gestegen en de koers omgerekend zo'n 100 euro hoger staat. De vermoedelijke reden hiervoor is dat de overheid de biljetten van 500 en 1000 roepie recent heeft verbannen en de bevolking nu naar alternatieven zoekt. Ook in China is bitcoin geliefd en staat de koers vaak een stuk hoger dan bij ons.

Gaan we binnenkort de all time high doorbreken? Nu er ook in Europa een strijd tegen cash geld lijkt te beginnen, is het misschien niet heel onrealistisch. Maar je weet natuurlijk nooit of er weer eens een handelsplatform gehackt wordt, de Indiërs en Chinezen hun interesse in bitcoin weer verliezen, een overheid bitcoin verbiedt... Het is en blijft een zeer onvoorspelbare markt.