Bitcoin.nl

Laatste nieuws

BTC-e mogelijk betrokken bij MtGox-hack

policelinebtce

Op 26 juli werd bekend dat de Griekse politie in samenwerking met de Amerikaanse autoriteiten de 38-jarige Rus Alexander Vinnik heeft gearresteerd op verdenking van witwaspraktijken met bitcointransacties met een totale omvang van minstens 4 miljard dollar.

Vrij snel gingen er geruchten dat deze persoon mogelijk een van de beheerders van de bitcoin-exchange BTC-e is. BTC-e is een bitcoin-exchange die al sinds 2011 opereert, officieel vanuit Cyprus. In tegenstelling tot andere exchanges, is er over deze exchange en zijn eigenaren is heel weinig bekend. Enkel dat de exchange door Russen wordt beheerd en dat een van de beheerders "Alexander" als voornaam heeft.

Maar de belangrijkste reden voor de geruchten over de link tussen BTC-e en Alexander Vinnik is het feit dat BTC-e al meer dan een dag offline is. Volgens het Twitter-account van BTC-e komt dit door ongepland onderhoud. De laatste Twitter-update vond plaats op dinsdagavond. BTC-e geeft aan nog 5 tot 10 dagen nodig te hebben om de dienst weer online te brengen, maar een reden voor de downtime wordt niet gegeven. Inmiddels bericht ook Reuters dat de Vinnik connecties heeft met BTC-e.

Niet veel later verscheen er een blog post van WizSec over deze arrestatie. WizSec is een onafhankelijke groep bitcoinbeveilingsspecialisten die onderzoek doet naar de hack op MtGox, waarbij meer dan een half miljoen bitcoins gestolen zijn.

flow
Stroomschema van gestolen bitcoins (bron: WizSec
)

WizSec zegt dat Vinnik een belangrijke rol heeft gespeeld bij de hack op MtGox of het witwassen van de opbrengst hiervan. De blog post geeft een overzicht van hun bevindingen over de relatie tussen de gestolen bitcoins en Vinnik. De gestolen bitcoins zouden op BTC-e zijn witgewassen. Omdat een deel van de bitcoins direct naar de interne opslag van BTC-e zijn verstuurd en niet via reguliere stortings-adressen, gebruikt door klanten, zijn gegaan, vermoedt ook WizSec dat Vinnik persoonlijk betrokken is bij BTC-e.

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft een persbericht gepubliceerd over de arrestatie van Vinnik. Hierin wordt vermeld dat Vinnik meerdere accounts op BTC-e heeft, waaronder beheerders-accounts, dat er meerdere malen geld vanuit beheerders-accounts is overgemaakt naar de persoonlijke bankrekening van Vinnik en dat hij de eigenaar is van de holding Canton Business Corporation, waar BTC-e onder valt. Naast betrokkenheid bij het witwassen van geld uit de MtGox hack wordt Vinnik ook verdacht van andere zaken waaronder identiteitsdiefstal en het faciliteren van drugshandel.