Bitcoin.nl

Laatste nieuws

Microsoft ION bèta op Bitcoin mainnet

microsoftionbitcoin

Vorige week woensdag lanceerde Microsoft een bèta versie van het ION netwerk, een netwerk verankert aan Bitcoin, waarmee een decentrale digitale identiteit mogelijk is. De technologie beoogt gebruikers zélf de controle en het beheer van hun online identiteit te verschaffen, de wildgroei aan accounts tegen te gaan en bescherming te bieden tegen privacyschendingen.

Vorig jaar kondigde Microsoft voor het eerst het open source Identity Overlay Network (ION) project aan. Sindsdien zat het team niet stil, want woensdag lanceerde het team de bèta op het Bitcoinnetwerk. Geïnteresseerden kunnen daarmee ION op het mainnet uittesten, Digital Identifiers (DID) creëren en publiceren op het netwerk via een ION node, of bij een andere ION node gegevens opvragen.

De bèta is een belangrijke mijlpaal in het ontwikkelingsproces en zal volgens de planning een paar maanden in beslag nemen. Daarna zou de eerste echte versie van het ION netwerk in het najaar live moeten gaan. Meer informatie over de de bèta en hoe je ermee aan de slag kan is te lezen op een blogpost van het ION team.

Decentrale digitale identiteit

ION is een netwerk dat is verankerd aan de Bitcoin blockchain met als doel een decentrale digitale identiteit mogelijk te maken, waarbij gebruikers zelf eigenaar zijn van hun persoonlijke data en identiteit. Dat moet oplossingen bieden tegen de vele problemen die digitale identiteiten op dit moment plagen.

Zo kampen mensen met een versnipperde wirwar aan gebruikersaccounts bij allerlei bedrijven en dienstverleners en vaak zien ze door de bomen het bos niet meer. Bedrijven en dienstverleners zeggen zich hard te maken voor de privacy van hun gebruikers, maar komen regelmatig in opspraak in verband met big data en andere privacyschendingen. De gecentraliseerde opslag van persoonsgegevens blijkt keer op keer ook erg aantrekkelijk voor hackers; de gegevens van miljoenen mensen zijn reeds buitgemaakt.

Bovendien zijn gebruikers meestal afhankelijk van (het voortbestaan van) de dienstverlener, die de werkelijke eigenaar is van de accounts. Die kan dan ook censuur toepassen of accounts zelfs geheel opheffen. Gebruikers hebben nauwelijks enige macht in handen.

Met ION zou dat anders werken: één decentrale digitale identiteit waarmee je overal kan inloggen, in plaats van talloze. Persoonlijke data wordt daarbij versleuteld opgeslagen, bijvoorbeeld via het Interplanetary File System (IPFS) of op een eigen server. Op de Bitcoin blockchain wordt alleen een Digital Identifier (DID) geregistreerd, waardoor de data te koppelen is aan jouw identiteit. De ION nodes van het ION netwerk zorgen voor de onderlinge communicatie.

Wanneer iemand via het ION netwerk toestemming vraagt tot (een deel van) je persoonlijke informatie kan je dat verschaffen door te ondertekenen met je private key. Op een vergelijkbare manier kunnen bedrijven en instanties de data verifiëren. Zo behouden gebruikers zelf de controle over hun data op een onafhankelijke manier en kan worden voorkomen dat bedrijven over meer data beschikken dan ze eigenlijk nodig hebben.

Meer weten?

Meer weten over Microsoft's ION project? Lees dan ook de aankondiging van de beta of bezoek de website van de Digital Identity Foundation. Het project is open source, dus je kan via Github de voortgang volgen of zelf een bijdrage leveren.

In een eerder interview met Bitcoinmagazine.com lichtte ION's projectleider Daniel Buchner al eens toe waarom hij kiest voor Bitcoin. Ook zijn interview in de podcast What Bitcoin Did is erg interessant.