Bhutan blijkt al jaren aan Bitcoinmining te doen

Het Aziatische Koninkrijk Bhutan blijkt al enkele jaren aan Bitcoinmining te doen. Het Bhutaanse staatsinvesteringsfonds Druk Holding and Investments (DHI) investeerde miljoenen in miningapparatuur, die draait op stroomoverschotten van waterkrachtcentrales. Het lijkt een succes en er zijn plannen voor uitbreiding.

De CEO van DHI Ujjwal Deep Dahal bevestigde tegen de lokale krant The Bhutanese dat het fonds met Bitcoinmining begon toen de koers enkele jaren geleden op $5000 stond. Dat was voor het laatst tijdens de COVID-crash in maart 2020 en daarvoor in april 2019. 

Recent bleek al uit de faillissementen van Celsius en BlockFi dat het Bhutaanse investeringsfonds tientallen miljoenen stortte en opnam bij de platformen. Volgens een nieuwe verklaring van de CEO van DHI betroffen het leningen om investeringen te doen, die inmiddels zijn afbetaald. DHI beweert geen verlies te hebben geleden en geen bitcoins te hebben bewaard op riskante platformen.

Waterkracht

De miningapparatuur  in Bhutan gebruikt de stroomoverschotten van waterkrachtcentrales. Bhutan, gelegen in het Himalaya-gebergte tussen China en India, beschikt over veel gletsjers en rivieren. De vele waterkrachtcentrales in het land produceren veel meer stroom dan de pakweg 800.000 inwoners gebruiken. Zo'n 75% wordt daarom geëxporteerd - gewoonlijk goed voor zo'n 30% van het BNP van Bhutan. Bitcoinmining zou echter winstgevender zijn.

Schaalgrootte

Concrete cijfers over de schaal van de miningactiviteiten zijn vooralsnog onbekend. Wel tonen statistieken van de overheid een opmerkelijke toename in de kostenpost 'computerchips'.

Bhutan importeerde vorig jaar $142 miljoen aan chips - maar liefst 10% van de totale import in dat jaar - en het jaar ervoor $51 miljoen. Dat is aanzienlijk hoger dan in 2020, toen het land nog slechts $1,1 miljoen aan chips importeerde. De chips waren volgens een rapport van het Ministerie van Financiën bedoeld voor 'speciale projecten'. 

Er lijken daarnaast plannen te zijn voor uitbreiding. BitDeer, het bedrijf van de infameuze Jihan Wu, diende bij de Amerikaanse toezichthouder namelijk documenten in waaruit blijkt dat het bedrijf in overleg is om in 2023 een miningcentrum in Bhutan te openen met een capaciteit van 100MW. 

Stroomoverschotten

Het project betaalt in feite voor zichzelf, zei de CEO van DHI tegen The Bhutanese. Vanwege de grote stroomoverschotten zijn de stroomkosten minimaal en dankzij de lage temperatuur in de bergen zijn de kosten voor koeling ook laag.

Geminede bitcoins worden verkocht om de rekeningen te betalen en de rest is winst. Aangezien DHI zich niet bezighoudt met handelen, maar tegen een zeer lage kostprijs minet zijn de risico's volgens DHI beperkt.

Het investeringsfonds, gericht op het beschermen en vergroten van welvaart van de Bhutaanse bevolking, zegt de investering te beschouwen als iedere andere. Het initiatief zou volgens The Buthanese niet gedreven zijn door ' FOMO FOMO FOMO is een afkorting die staat voor: 'Fear Of Missing Out'. Het is het gevoel dat je misschien de boot mist als je niet snel handelt. FOMO kan daardoor tot overhaastige of irrationele beslissingen leiden.  ', maar vanwege toekomstgerichtheid en de wens om voorop te lopen met technologische ontwikkelingen.

Op- en afschalen

DHI benadrukte dat de miningactiviteiten geen verstorend effect hebben op de lokale stroomconsumptie. De eerste prioriteit is stroomlevering aan lokale industrieën en de bevolking. Bitcoinmining heeft de laagste prioriteit.

In de wintermaanden, als de stroomproductie van waterkrachtcentrales fors afneemt en er stroomtekorten ontstaan, wordt de miningapparatuur aan de hand van de lokale stroombehoefte naar beneden geschaald. Er wordt dan stroom uit het buitenland geïmporteerd. Eventueel ook voor mining, mits de prijs laag genoeg is.

In essentie kapitaliseert Bhutan daarmee de stroomoverschotten tijdens de zomermaanden, om in de winter stroomtekorten te bekostigen.

Bhutan

Het Koninkrijk Bhutan is een klein land, gelegen tussen India en China. Het is onder andere bekend vanwege de spectaculaire drakenvlag en de nadruk op 'Bruto Nationaal Geluk' in plaats van 'Bruto Nationaal Product'.

Volgens bronnen van Forbes speelde de uitbraak van COVID vermoedelijk mee bij de beslissing om met Bitcoinmining te starten. Bhutan sloot namelijk twee jaar lang de grenzen om de pandemie buiten de deur te houden, maar de toeristische sector - een belangrijke pijler van de Bhutaanse economie - kwam daardoor stil te liggen.

Bitcoinmining biedt het voordeel dat het locatie-onafhankelijk is. Bhutan is voor veel industrieën ongeschikt vanwege de geografische ligging, maar Bitcoinmining kan overal ter wereld gedaan worden - zelfs in het moeilijk begaanbare Bhutaanse berglandschap. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een internetverbinding, miningapparatuur en goedkope stroom. Dat laatste heeft Bhutan in overvloed en Bitcoinmining verschaft ze van een gegarandeerde afzetmarkt.

Bhutan heeft al langer interesse in digitalisering. In 2020 organiseerde DHI een blockchain-webinar en het experimenteerde met altcoins, NFTs en 'carbon credits op de blockchain'. Ook werkt de Bhutaanse overheid aan een platform voor digitale identiteiten.

Een paar andere landen zijn ook bezig met Bitcoinmining op staatsniveau. Zo werkt El Salvador in het kader van 'Bitcoin City' aan een miningcentrum, waarbij stroom wordt opgewekt uit de warmte van vulkanen. Een minder bekend voorbeeld is het Venezolaanse leger, dat enkele jaren geleden een miningfarm had.


Bitcoinmining kan vrijwel overal, zelfs in het midden van de jungle in Congo.



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.