Amsterdam Light Festival

Als onderdeel van Amsterdam Light Festival 2018-2019, dat 29 november van start gaat, zal een levensgroot lichtgevend bitcoinadres te zien zijn. Dit lichtkunstwerk, met de titel CODE, is bedacht door designer Frederike Top, in samenwerking met bitcoin.nl en Bitonic. CODE is uitdagend geplaatst voor het voormalige bankgebouw The Bank aan de Herengracht. Daarmee legt het de nadruk op de storm die crypto, en Bitcoin als het meest wijdverbreide standaard, heeft veroorzaakt binnen de gevestigde financiële wereld, en de weerstand en barrières die kunnen optreden bij de acceptatie van gedecentraliseerde betaalmethoden zoals Bitcoin.

Het kunstwerk bestaat uit een 34-tekens tellend P2PKH vanity address, speciaal gegenereerd voor het festival. Bij het maken van dit vanity adres zijn aan de hand van enkele criteria meer dan een miljoen adressen gegenereerd, waaruit vervolgens een grappige tekst of specifieke tekens kunnen worden geselecteerd. Het adres wordt zoals gezegd op de gevel van een oud bankgebouw geplaatst:

1MA8Wopde19HbANkJHnuu76LGbooQHLnuP

Het gaat uiteraard vergezeld van een QR code zodat je eenvoudig bitcoins kan sturen ten behoeve van het goede doel, daarover later meer.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet zo, maar toch hebben de creatieve wereld van kunst en de wiskundige wereld van blockchain veel met elkaar gemeen. Beide streven ze naar vernieuwing, toegankelijkheid voor iedereen en het verzet tegen centrale controle en autoriteit. CODE van Frederike Top slaat als eerste levensgrote lichtgevend tentoongestelde een brug tussen deze werelden.

Lightningfestivalbitcoin

Bitonic heeft in samenwerking met Amsterdam Light Festival de mogelijkheid gecreëerd om via de wallet een donatie te doen. Je donatie in euro's wordt via de wallet omgezet in bitcoins. De donaties komen ten gunste van Huis van de Tijd, een stichting voor ouderen met dementie. Huis van de Tijd is onderdeel van Cordaan. Alle donaties en de koers van Bitcoin kunnen worden gevolgd via de website van Amsterdam Light Festival.

Het Amsterdam Light Festival is daarnaast een mooie gelegenheid om meer aandacht te geven aan het Bitcoin Lightning Network. Het Lightning Network blijft zich in hoog tempo ontwikkelen. De combinatie Light Festival en Lightning Network zorgen voor een nieuw licht vanuit de kunst en wiskunde op de oude financiële wereld :-)

amsterdamfietslightfestival amsterdamcarretheatrefeaturingbigtreebyjacquesrival