Bitcoinsplitsing voorkomen door schrappen Segwit2x

De mogelijke bitcoinsplitsing die rond 16 november plaats zou vinden is van de baan. De beweging achter Segwit2x heeft laten weten de verandering aan het bitcoinprotocol toch niet door te willen voeren.

In een mededeling aan de Segwit2x mailinglist laten vooraanstaande voorstanders weten af te willen zien van de veranderingen die Segwit2x met zich meebrengt. Zes CEO's van bekende bitcoinbedrijven onderschrijven de mededeling die luidt:

Het Segwit2x initiatief begon in mei met het simpele doel: de blockgrootte verhogen om zo de transactiecapaciteit van Bitcoin te verbeteren. Rond die tijd was de bitcoincommunity in een crisis beland, waarbij er al bijna drie jaar een hevige discussie gaande was over de schalingskwestie waarbij de mogelijke Segwit upgrade slechts 30% van de miners achter zich had staan. Segwit2x behaalde zijn eerste succes in augustus, waarbij een impasse voor Segwit werd doorbroken en Segwit werd geactiveerd. Sinds die activatie heeft het team achter Segwit2x de focus gelegd op het vergroten van de blockgrootte - van 1 MB naar 2 MB.

Ons doel is altijd geweest om een soepele upgrade door te voeren voor Bitcoin. Ondanks dat wij nog steeds geloven dat grotere blocks nodig zijn, is er iets waarin wij nog meer geloven: het verenigd laten van de gemeenschap. Helaas is duidelijk geworden dat er op dit moment niet voldoende overeenstemming is bereikt voor een soepele upgrade tot de vergroting van de blockgrootte. De huidige weg vervolgen kan resulteren in een splitsing van de gemeenschap wat de algehele groei van Bitcoin zou kunnen hinderen. Dit is nooit de intentie van Segwit2x geweest.

 

Doordat de fees van transacties op de blockchain op zullen blijven lopen, zijn wij ervan overtuigd dat het vergroten van de blockgrootte uiteindelijk nodig zal zijn. Wanneer dit moment zich aanbreekt hopen wij dat de gemeenschap zich zal verenigen en gezamenlijk tot een oplossing zal komen, mogelijk toch nog met een vergroting van de blockgrootte. Tot die tijd zullen wij het plan voor het vergroten naar 2MB staken.

 

We willen iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan Segwit2x, voor- en tegenstanders. Jullie inspanningen zijn wat Bitcoin zo geweldig maakt. Bitcoin blijft de beste vorm van geld die de mens ooit heeft gezien en we blijven toegewijd voor de bescherming en bevordering van de groei wereldwijd.

 

Mike Belshe, Wences Casares, Jihan Wu, Jeff Garzik, Peter Smith and Erik Voorhees

Het afblazen van deze omstreden verandering van het protocol wordt door een groot gedeelte van de bitcoingemeenschap met gejuich ontvangen. Doordat slechts enkele grote partijen voorstander waren leek het gegarandeerd te resulteren in een splitsing van het netwerk.

nyacartoon

Doordat de mogelijke splitsing nu van de baan is, en hiermee mogelijke chaos is voorkomen, kan iedereen zich weer focussen op projecten die wél de moeite waard zijn. Zo zijn er alternatieve methoden in de maak om de capaciteit voor het aantal transacties per seconde te verhogen, zoals Lightning, zonder dat dit extra bandbreedte of opslagcapaciteit vereist. Ook het efficiënter maken van het protocol zelf door onder meer MAST, Schnorr of Simplicity staan op de planning.