Colorado maakt belastingen leuker en makkelijker

Bedrijven en particulieren in de Amerikaanse staat Colorado kunnen vanaf nu hun belastingen betalen met bitcoin. Dit heeft het Departement van Financiën van de staat dinsdag aangekondigd. Onder andere inkomens- en omzetbelastingen kunnen nu op deze manier afgerekend worden.

De staat Colorado kan bitcoin zelf niet direct accepteren, maar gebruikt PayPal als tussenpartij om de munteenheid naar US-dollars te converteren. Gebruikers moeten daarom wel rekening houden met transactiekosten van $1 + 1.2% bovenop het al te betalen bedrag. 

Gouverneur Jared Polis komt zo zijn eerdere beloftes na. In 2019 tekende hij namelijk de ‘Colorado Digital Token Act’, een wet die bepaalde instanties toelaat bitcoin te gebruiken. Deze wet en Polis’ opvolging ervan zijn een mooie stap voor de adoptie van Bitcoin in de Amerikaanse publieke sector. Betalingen met bitcoin voor rijbewijzen en vis- en jaagvergunningen zullen volgen, aldus Polis. 

Polis lijkt een vooruitstrevende visie te hebben op technologie. Als internetondernemer in de jaren 90 richtte hij een internetaanbieder, digitale wenskaartendienst en online bloemistendienst op. Deze bedrijven verkocht Polis voor een fortuin.

Als politicus was hij de eerste kandidaat in de Verenigde Staten die bitcoin accepteerde tijdens zijn politieke campagne in 2014. Polis is geïnteresseerd in wat blockchaintechnologie kan betekenen voor de publieke sector. In een interview met Wired noemde Polis privacybescherming, beveiliging en het egalitaire karakter als voornaamste kansen. Tegelijkertijd probeert hij met zijn beleid een aantrekkelijk milieu voor tech start-ups in Colorado te creëren.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.