De 17 miljoenste bitcoin is gemined!

17 miljoen!

De 17 miljoenste bitcoin is gemined! Zo'n anderhalf jaar nadat de 16 miljoenste bitcoin werd gemined. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zijn, daarmee is nu 80% van alle bitcoins die ooit zullen bestaan in omloop met nog maar vier miljoen bitcoins te gaan. 17 miljoen bitcoins lijkt veel, maar het is niet eens genoeg wanneer elke Nederlander er één zou willen hebben - laat staan elke mens op aarde. Gelukkig is elke bitcoin op te delen in 100 miljoen satoshi's, waardoor de totale voorraad satoshi's 2,1 biljard is. Genoeg om rond te gaan dus.

Niet in onze tijd

Voordat de laatste van deze vier miljoen bitcoins gemined is zijn we echter niet een aantal jaren verder, maar ruim een eeuw. De laatste bitcoins zullen namelijk pas rond mei 2140 gemined worden. Dik kans dus dat de meesten van ons deze dag niet zullen meemaken. Jammer, maar tegelijkertijd fascinerend om na te denken over welke rol bitcoin tegen die tijd in onze samenleving zal spelen. Het is wederom een historische mijlpaal en doet opnieuw realiseren dat bitcoin er voor het eerst in geslaagd is digitale schaarste te creëeren. Bitcoin is geprogrammeerd om nog een lange tijd in de toekomst door te gaan, maar het houdt in 2140 niet zomaar op. Op dat moment worden de miners gecompenseerd door de fees die betaald worden bij transacties, in plaats van nieuwe aangemaakte bitcoins.

Elke 10 minuten wordt er een nieuw bitcoin block gevonden door de miners, in ruil voor het werk dat de miners doen krijgen zij een beloning in de vorm van nieuw aangemaakte bitcoins. In het begin van bitcoin, 2009, was dit 50 bitcoins per block. Elke 210.000ste block halveert deze beloning zich. Dit is in het verleden al twee maal gebeurd, en daarmee zitten we nu op 12,5 bitcoins per block. Op dit moment worden er zo'n 1800 nieuwe bitcoins per dag gemined. De volgende halvering zal plaatsvinden rond mei 2020. Deze halvering zal doorgaan tot de laatste bitcoin gemined is, in 2140 dus. De uitgifte curve ziet er door deze halvering zo uit:

uitgifte


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.