Deze 5 bitcoinboeken zijn absolute must-reads

Het beginnen met bitcoin kan overweldigend zijn. Het internet staat vol (mis)informatie over wat bitcoin is, wat de prijs op de korte termijn zal doen en hoe je er misschien wel rijk van kan worden. Alle ruis negeren en een boek lezen is een goede oplossing om bitcoin echt beter te snappen. We helpen je met dit artikel graag op weg met een aantal must-read bitcoinboeken die het belang van dit decentrale geld, maar ook de risico's goed uitleggen.

De Bitcoin Standaard

In ‘The Bitcoin Standard’, geschreven door fervent bitcoinmaximalist Saifedean Ammous, schrijft Ammous in de eerste 7 hoofdstukken verbazingwekkend weinig over bitcoin. Om de fundamentele waarde van bitcoin te begrijpen, is volgens Ammous een samenvatting over de geschiedenis van geld nodig. Ammous schrijft onder andere over de verschillende tussen zogenaamd hard geld en zacht geld. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is de mate van hoe schaars het geld is en hoe hoeveel energie het kost om er meer van te maken. Verder hoe deze mate van schaarste mensen hun tijdsvoorkeur bepaalt en wat het grote verschil is tussen de Oostenrijkse en Keynesiaanse economie school.

Na een tijdreis met verschillende vormen van geld als rode draad komt de Libanees uiteindelijk bij bitcoin. Door de maatschappelijke en sociale gevolgen van hoge inflatie te benadrukken, legt Ammous uit waarom bitcoin de moeite waard is om een kans te geven als decentraal alternatief op het huidige centrale banksysteem.

Om meer te weten te komen over geld, wat deze technologie inhoudt en waarom bitcoin een interessante ontwikkeling is, is dit boek een aanrader. Wel is Ammous soms erg uitgesproken over zijn afkeer tegen het huidige geldsysteem.

Ons geld is stuk

Het meest recent geschreven boek in deze lijst komt van de broers Peter en Bert Slagter. De hosts van de Nederlandse bitcoinpodcast Satoshi Radio, schrijven in dit boek over waarom ons huidige geld niet meer werkt zoals het hoort en waarom bitcoin mogelijk onderdeel van de oplossing kan zijn. Het boek is erg toegankelijk en is in deze tijden van hoge inflatie en groeiende onzekerheid over ons geldsysteem relevanter dan ooit.

Verder is het, in vergelijking met andere bitcoinboeken, erg genuanceerd geschreven. Dit maakt het een goed beginnersboek voor iedere doelgroep.

Mastering Bitcoin

Een van de meest bekendste en technisch onderlegde bitcoiner, Andreas Antonopoulus, schrijft in 'Mastering Bitcoin' alles over de technische kant van de munt.

De ins en outs van de bitcoin blockchain, het ontstaan van een private of public key of hoe het zit met transacties en UTXO's, het wordt allemaal grondig besproken in Mastering Bitcoin.

Het is dan ook een een must-read als je de technologische kant van bitcoin beter wil begrijpen. Ook voor software developers is het boek uiterst geschikt. Voor de leek die wat basiskennis over bitcoin wil opdoen echter niet.

Het kleine bitcoin boekje

De vertaling van 'The Little Bitcoin Book' is geschreven door 10 bitcoiners. Onder andere de chief strategy officer van de human right foundation, Alex Gladstein en bitcoin developer Jimmy Song schreven mee aan het boek. De naam zegt het al, er wordt beknopt geschreven over wat bitcoin is, hoe het werkt en waarom sommigen mensen het waardevol vinden.

Alle tien de schrijvers vertellen als rode draad wat bitcoin is voor hun. Verder over hoe de uitvinding van Satoshi Nakamato Satoshi Nakamato Het pseudoniem van de onbekende bedenker en ontwerper van Bitcoin. ondertussen een onmisbare ontwikkeling is waarin vrijheid een grote rol speelt. Zo wordt er ook geschreven over het vechten voor bitcoin vanuit een vrijheidsprincipe.

The Bullish case for bitcoin

Wat begon als een artikel over de lange termijn waarde en non technische introductie van bitcoin is sinds 2021 een boek. De schrijver van het boek, Vijaj Boyapati, schrijft over hoe bitcoin in het eerste opzicht er voor sommigen misschien uitziet als een piramidespel waarvan de prijs wordt bepaald door wat de gek er voor geeft. Totdat je verder kijkt naar wat waarde is en hoe geld werkt. Boyapati schrijft waarom bitcoin een enorme kans kan bieden.

Ook dit boek leest makkelijk weg, wel is het enkel in Engels beschikbaar.

Meer aanraders

Naast de eerder genoemde boeken zijn er talloze aanraders die nog niet zijn genoemd, zoals:

 •  Bitcoin: A Work in Progress - Sjors Provoost
 •  Het vervolg op de bitcoin standaard: The Fiat Standard - Saifedean Ammous
 • Keerpunt 1971 - Edin Mujagic
 • 21 lessen - Der Gigi
 • Boekenbundel The Internet of Money - Andreas Antonopoulos
 • Layered Money - Nik Bhatia
 • When Money Destroys Nations - Philip Haslam
 • Digital Gold - Nathaniel Popper
 • The Price of Tomorrow - Jeff Booth
 • The Blocksize war - Jonathan Bier
 • Sovereign Individual - James Dale Davidson
 • When Money Dies - Adam Fergusson


Wist je al dat op het nieuw bitcoin.nl er een begrippenlijst te vinden is voor al het bitcoinjargon? Bekijk de lijst hier.