De institutionele investeerders zijn er

Miljardair en hedgefundmanager Paul Tudor Jones liet weten dat zijn investeringsportfolio voor 1 tot 2% uit bitcoin bestaat. Wall Street-veteraan George Ball is ook bijgedraaid en zegt te verwachten dat steeds meer beleggers hun toevlucht in bitcoin zullen zoeken. Ondertussen groeide de interesse in het investeringsfonds Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) flink en beheert het fonds inmiddels zo'n €4 miljard euro aan BTC. De institutionele investeerders komen er niet aan; ze zijn er al.

In de loop der jaren is al veel geschreven en gespeculeerd over de komst van zogenaamde 'institutionele investeerders' en welk effect zij zullen hebben op de bitcoinmarkt. Toch blijkt steeds vaker dat een deel van hen er al is.

Paul Tudor Jones

Zo vertelde de miljardair en hedgefundmanager Paul Tudor Jones onlangs aan CNBC dat hij 1 tot 2% van zijn investeringsportfolio in bitcoin heeft geïnvesteerd. Paul Tudor Jones wordt onder andere geroemd omdat hij de beurscrash van 1987 wist te voorspellen en volgens Reuters is hij één van de 'grote legendes' van Wall Street.

Jones was in het verleden sceptisch over bitcoin, maar zegt van mening te zijn veranderd vanwege de COVID-19 crisis en de 'grote monetaire inflatie' als gevolg. Met bitcoin zien we volgens hem de geboorte van een nieuwe store of value (een middel voor waarde-opslag) die beter koopkracht kan behouden dan reguliere valuta's.

Centrale banken streven bij reguliere valuta's immers naar een inflatie van 2% per jaar, legt Jones uit. Wie regulier (fiduciar/fiat) geld bezit heeft daarom feitelijk iets in handen dat voorbestemd is om aan waarde te verliezen. Dat staat in schril contrast met bitcoin dat echte schaarste kent en waarbij de maximale hoeveelheid bitcoins onveranderlijk is vastgesteld op 21 miljoen bitcoin.

Bitcoin is volgens Jones een 'geweldige speculatie'. Maar, benadrukt hij, het is pas elf jaar oud en Bitcoin moet nog bewijzen dat het de tand des tijds kan doorstaan. Hij investeert daarom slechts een bescheiden percentage van zijn portfolio. Wel verwacht hij dat hoe langer bitcoin voortbestaat, des te groter het vertrouwen erin wordt. Ook zegt hij dat het hem niets zou verbazen als bitcoin uiteindelijk zijn best presterende investering zal blijken te zijn en eigenlijk verwacht hij dat zelfs, aldus Jones.

Een klein percentage is in het geval van Paul Tudor Jones en zijn fonds overigens geen peanuts. Tudor Investments beheert een vermogen van zo'n €30 miljard euro en Paul Tudor Jones zelf is naar schatting zo'n €4 miljard euro waard.

George Ball

Ook Wall Street-veteraan George Ball, voormalig CEO van Prudential Securities en tegenwoordig CEO van Sanders Morris Harris, is bijgedraaid.

In een interview met Reuters vertelde hij dat veel beursbeleggers waarschijnlijk bezorgd zijn over de consequenties van de economische noodmaatregelen. Hij verwacht dat veel mensen hun investeringsportfolio's aan de veranderende omstandigheden aanzienlijk zullen aanpassen.

Op de vraag waarin mensen het beste hun vermogen in kunnen investeren, antwoordde hij te verwachten dat veel mensen hun heil zullen zoeken in bitcoin. Ooit moet de financiële noodsteun namelijk eindigen zal de rekening betaald moeten worden, legt hij uit. Dat kan volgens hem via belastingverhoging of door nieuw geld bij te drukken, wat inflatie als gevolg kan hebben.

Rijkere investeerders en handelaren zullen zich volgens Ball daarom wenden tot bitcoin 'of iets dat er op lijkt'. Voor de lange termijn als economische vluchthaven, of voor speculatie op de korte termijn. Volgens Ball zou de aankomende Labor Day op 7 september een omslagmoment kunnen zijn.

Ball is naar eigen zeggen ook een voormalig tegenstander van bitcoin, maar insinueert nu een 'total convert' te zijn. Hij refereert daarbij naar JP Morgan's Jamie Dimon die vroeger fel tegenstander was, maar die volgens Ball tegenwoordig een 'partial convert' is.

Grayscale Bitcoin Trust

Ondertussen is investeringsfonds Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) al enige tijd bezig om enorme hoeveelheden bitcoin op te kopen. GBTC is een fonds waarin beursbeleggers kunnen investeren en met de opgehaalde gelden koopt Grayscale bitcoin. Op die manier kunnen beursbeleggers indirect toch in bitcoin investeren.

En dat lijken ze massaal te doen. GBTC beheerde eind 2019 al zo'n 125.000 BTC, maar in de eerste zes maanden van dit jaar steeg dat naar 387.000 BTC. Sindsdien nam de interesse niet bepaald af, want in de twee maanden erna trok GBTC nog meer investeerders aan en groeide het fonds van ruim Â3 miljard naar meer dan €4 miljard aan bitcoin in beheer. Naar schatting beheert het fonds nu ongeveer 2% van de totale maximale hoeveelheid bitcoin die er ooit zal zijn.

Volgens sommige berichten heeft Grayscale gedurende sommige periodes zelfs meer bitcoin opgekocht dan de totale wereldwijde productiecapaciteit van alle bitcoinminers. Beursbeleggers lijken dus geïnteresseerd in bitcoin en in toenemende mate.

Uit een overzicht van Forbes blijkt dat de grootste investeerders in het fonds partijen zijn als Ark Invest en Horizon Kinetic. Beiden hebben ongeveer €4 tot  €5 miljard euro aan vermogen in hun beheer en iets minder dan 1% ervan investeerden zij in GBTC.

Enkele 'kleinere' vermogensbeheerders investeerden grotere percentages. Het meest gedurfd is Corriente Advisors uit Texas dat ongeveer 1,6% van de pakweg €200 miljoen in beheer in GBTC investeerde. Arkadios Wealth Advisors met ongeveer €500 miljoen in beheer investeerde zo'n 1,45% ervan in GBTC.

Andere namen die eveneens op de lijst van investeerders pronken zijn IFP Advisors, Boston Private Wealth, Rothschild Investment Corp, First New York Investment Advisers, Heritage Wealth Advisors en Slatestone Wealth.

George Soros

In iets ouder nieuws treffen we een andere naam die wellicht ook in dit rijtje thuis hoort: George Soros. Kort nadat de prijs van bitcoin in 2018 met meer dan de helft was ingestort zou de miljardair zijn investeringsfonds Soros Fund Management toestemming hebben gegeven om bitcoin te verhandelen.

Dat was opmerkelijk want tijdens het World Economic Forum in Davos drie maanden eerder noemde hij bitcoin nog een typische bubbel. Bitcoin zou bovendien vooral interessant zijn voor dictators en belastingontduikers, aldus Soros destijds.

Of er vanuit zijn fonds ook daadwerkelijk investeringen in bitcoin zijn gedaan is vooralsnog onbekend. Een vertegenwoordiger van Soros Fund Management wou daarover destijds geen commentaar leveren. Wel bleek dat Soros in februari 2018 aandelen had gekocht in Overstock. Binnen de bitcoincommunity is Overstock een bekende naam, omdat de webwinkel als één van de eerste grotere bedrijven bitcoinbetalingen accepteerde.

Institutionele investeerders

Adoptie is waarschijnlijk een geleidelijk proces zonder definitief omslagmoment. Toch lijkt het steeds minder gepast om nog te stellen dat de institutionele investeerders eraan komen, als steeds meer van hen er al blijken te zijn.

De meningen zijn erover verdeeld of dat een goede of slechte ontwikkeling is. Volgens sommigen heeft de komst van 'het grote geld' gunstige implicaties voor de koers en de maatschappelijke acceptatie, maar er heerst ook bezorgdheid over dat de bitcoinmarkt erdoor misschien een speelbal wordt van het grootkapitaal en dat het gevolgen kan hebben voor de decentralisatie.

Toch is adoptie door grote institutionele spelers waarschijnlijk onvermijdelijk als wereldwijde adoptie het einddoel is. En wat men ervan vindt maakt eigenlijk ook niet uit, want het bitcoinnetwerk is a-politiek, a-moreel, neutraal en open voor iedereen. Dus ook voor institutionele investeerders en grootkapitaal. Vanwege decentralisatie kan niemand daar iets aan doen; dat is de kracht van Bitcoin.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.