Grote Amerikaanse banken overstag: ook JP Morgan gaat bitcoinbeheer aanbieden

JP Morgan Chase, de grootste bank van de VS, is van plan om cliënten te laten investeren in een bitcoinfonds. Het zou om een actief beheerd fonds gaan voor rijkere cliënten, dat deze zomer wordt gelanceerd. JP Morgan volgt ermee in de voetsporen van Morgan Stanley, Goldman Sachs en BNY Mellon, die de afgelopen maanden vergelijkbare plannen aankondigden.

Eén voor één vallen de dominosteentjes. JP Morgan Chase, de grootste bank in de Verenigde Staten, is van plan om aan rijkere cliënten de mogelijkheid te bieden om in een bitcoinfonds te investeren, zo meldt Coindesk. Volgens bronnen van de nieuwssite wordt het investeringsfonds deze zomer al gelanceerd.

Het betreft een actief beheerd fonds. Bij een passief beheerd fonds worden bitcoins simpelweg aangekocht, maar bij een actief beheerd fonds wordt daarnaast ook gehandeld met als doel een beter rendement te behalen. Voor het beheer van de bitcoins zou JP Morgan samenwerken met de zakelijke beheerder NYDIG.

Kentering

Het zou een opmerkelijke kentering zijn, omdat JP Morgan in het verleden tot de meest uitgesproken tegenstanders van bitcoin behoorde. CEO Jamie Dimon noemde bitcoin in 2017 nog 'fraude' en erger dan de tulpenmanie, en hij bezwoer iedere medewerker die erin zou investeren te ontslaan. "Als je stom genoeg bent om het [bitcoin] te kopen, dan zul je daar ooit de prijs voor betalen", aldus Jamie Dimon destijds.

Inmiddels lijkt de houding van JP Morgan volledig bijgedraaid. JP Morgan-analisten doen tegenwoordig koersvoorspellingen en raden cliënten aan om 1% van hun portfolio in bitcoin te investeren. Nu de bank bitcoin opneemt in hun dienstenpakket lijkt de kentering compleet.

Banken-FOMO

JP Morgan is de zoveelste bank in korte tijd die overstag gaat. In februari kondigde BNY Mellon, de oudste bank van Amerika, ook al aan dat het bitcoin zou integreren in hun dienstverlening. Een maand later liet Morgan Stanley weten dat het rijkere klanten de mogelijkheid gaat bieden om in een bitcoinfonds te investeren en Goldman Sachs volgde erna met vergelijkbare plannen. Enkele dagen geleden kondigde ook de U.S. Bank een bitcoin beheerdienst aan.

Vermoedelijk voelen Amerikaanse banken zich gesterkt door de Office of the Comptroller of the Currency (OCC), dat vorig jaar liet weten dat het Amerikaanse banken is toegestaan bitcoin beheerdiensten aan te bieden.

Andere financiële dienstverleners zoals PayPal en Square gingen de banken reeds voor. Daar loopt het storm: Square behaalde in 2020 meer dan $4,5 miljard dollar omzet als gevolg van de handel in bitcoin via de Square Cash betaalapp. PayPal biedt pas sinds een paar maanden de mogelijkheid om bitcoin te kopen of verkopen, maar volgens CEO Dan Schulman is de vraag 'meerdere malen groter dan wat we oorspronkelijk hadden verwacht'. In navolging van PayPal biedt zusterbedrijf Venmo sinds kort ook de mogelijkheid om bitcoin te kopen. De creditcardmaatschappijen zijn ook al een tijdje aan boord.

In Europa loopt de financiële sector in verhouding achter. Het uitblijven van een vergelijkbaar 'groen licht' zoals de OCC in Amerika gaf speelt daarbij vermoedelijk een rol. Alleen BBVA uit het bitcoinvriendelijke Zwitserland lijkt er echt bovenop te zitten. Deutsche Bank zou achter de schermen ook met bitcoinbeheer bezig zijn en de ING, ABN-AMRO, BNP Paribas, Société Générale en UBS en anderen werken samen aan een beheeroplossing.


Lees ook ons eerdere artikel over de groeiende interesse van Wall Street en institutionele investeerders.

Beeldmateriaal: Sjoerd van Oosten, license CC BY-NC-ND 2.0