KPMG Canada investeert in bitcoin

De Canadese tak van accountantskantoor KPMG heeft in bitcoin geïnvesteerd. Volgens KPMG Canada zijn cryptovaluta's een steeds meer volwassen activa-klasse die in toenemende mate onderdeel zal zijn van portfolio's. In het kader van ESG-doelstellingen kocht KPMG Canada ook emissierechten om een netto-nul CO2-emissie te waarborgen.

Gisteren liet de Canadese tak van het 'big four' accountantskantoor KPMG via een persbericht weten dat het een investering in bitcoin heeft gedaan. De grootte van de investering is vooralsnog niet bekend.

"Crypto-activa zijn een steeds meer volwassen activa-klasse", stelt Managing Partner van KPMG Benjie Thomas in het persbericht. "Investeerders zoals hedgefondsen en family offices, en traditionele financiële dienstverleners zoals banken, financiële adviseurs en makelaars verkennen het aanbieden van producten en diensten met betrekking tot cryptovaluta. Deze investering reflecteert onze overtuiging dat institutionele adoptie van crypto-activa en blockchaintechnologie blijft groeien en een vast onderdeel worden van de activa-mix."

Ook Advisory Partner Kareem Sadek van het Cryptoasset and enterprise blockchain services-team benadrukt dat: "De cryptoactiva-industrie blijft groeien en wordt steeds meer volwassen en moet worden overwogen door financiële dienstverleners en institutionele investeerders".

Rigoureuze risicoanalyse

De beslissing werd niet lichtzinnig genomen. Volgens het persbericht voerde KPMG Canada voorafgaand een rigoureuze risicoanalyse uit met betrekking tot regelnaleving, reputatie en beheer. Ook onderzocht het de belasting- en accountancy-implicaties van de investering.

In het kader van de ESG-doelstellingen van het bedrijf kocht KPMG Canada daarnaast emissierechten ter compensatie van de CO2-uitstoot. Het persbericht verhelderde niet hoeveel emissierechten KPMG Canada per bitcoin berekent, maar wel dat de aankoop van emissierechten voldoet aan het streven om de CO2-voetafdruk van het bedrijf terug te brengen naar 'netto-nul'.

KMPG Canada deed de investering via de Amerikaanse exchange Gemini. Vermoedelijk laten zij ook het beheer door hen uitvoeren.

KPMG

KPMG is toonaangevend en één van de vier grootste accountantskantoren ter wereld. Met zo'n 219.000 werknemers in 147 landen bevindt het zich in het hart van de traditionele financiële sector. Tot hun cliënten behoren gerenommeerde organisaties en instanties, en als audit- en accountantskantoor zijn zij uiteraard zeer bekend met regelnaleving, belasting en boekhouding.

De investering in bitcoin door KPMG Canada geeft daarom een belangrijk signaal af. Het kan twijfels verminderen en een legitimerende werking hebben op andere institutionele partijen of zelfs overheden.

KPMG biedt al enige tijd diverse soorten dienstverlening aan met betrekking tot bitcoin via de afdeling Cryptoasset and enterprise blockchain services. Het opnemen van bitcoin op de bedrijfsbalans lijkt een vervolgstap de omarming van bitcoin door het bedrijf.

Wellicht schuilt er ook een klein beetje marketing achter het persbericht. Steeds meer bedrijven, en zelfs gemeenten en landen, gebruiken investeringen in bitcoin namelijk als een manier om de schijnwerpers op zich te richten, aansluiting te zoeken bij de bitcoincommunity en om te tonen dat hun deuren voor de sector openstaan.


Ook andere financiële dienstverleners richten zich steeds vaker op bitcoin. Zo lijken de meeste grote banken inmiddels bezig met het opnemen van bitcoindiensten in hun dienstverlening.

Beeldmateriaal: Wikimedia


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.