Oekraïne kocht voedsel en vesten met bitcoindonaties: 'Eenvoudiger en sneller dan SWIFT'

Oekraïne ontving miljoenen aan bitcoindonaties en kocht daarmee onder andere voedsel, brandstof, nachtkijkers en kogelvrije vesten. Sommige leveranciers zijn in bitcoin betaald. Volgens een Oekraïense woordvoerder was dat niet ingewikkeld, maar eenvoudiger en sneller dan een SWIFT-transactie.

Alex Bornyakov van het Oekraïense ministerie van Digitale Transformatie gaf aan dat er bijna €100 miljoen euro aan donaties in bitcoin en andere cryptovaluta's binnenkwamen, zo rapporteert Decrypt. Op het officiële bitcoin donatieadres staat de teller op 294 BTC en aan stichting Come Back Alive werd 382 BTC gedoneerd.

Een deel van het geld is al besteed. Bornyakov vertelde tegen Coindesk dat er onder andere voedsel, brandstof en uitrusting zoals kogelvrije vesten, nachtzichtapparatuur en medische apparatuur mee is gekocht.

De aanschaffen worden gedaan door het ministerie van Digitale Transformatie in opdracht van het Oekraïense ministerie van Defensie. De exchange Kuna levert technische assistentie bij de uitvoering.

Eenvoudiger en sneller

Een aantal leveranciers zijn betaald in cryptovaluta. "In een situatie zoals deze waarbij de nationale bank niet echt werkt, helpt crypto om snelle transacties te doen, om het snel af te handelen en vrijwel direct resultaten te behalen", vertelt Bornyakov.

Hij noemt de rol van cryptovaluta 'essentieel in het conflict, met betrekking tot het helpen van het leger'.

Het leverde geen hindernissen op, integendeel. "Het is eenvoudiger, niet ingewikkeld, transparant en sneller vergeleken met een SWIFT-transactie, die meer dan een dag kan duren", zegt Bornyakov.

Bij andere leveranciers die geen betalingen in cryptovaluta accepteerden werden de fondsen eerst via de exchange verkocht voor regulier fiat geld, om daarna te worden verzonden via bankbetalingen.

Multisig

Voor het beheer van de fondsen wordt gebruik gemaakt van multisig. Daarbij zijn ondertekeningen van meerdere partijen nodig om een transactie te doen. "Het is niet slechts één persoon die beslist. Drie van de vijf geautoriseerde ondertekenaars moeten ondertekenen", legt Bornyakov uit.

Dat levert een aantal veiligheidsvoordelen op. Het voorkomt dat er vertrouwen nodig is in een enkel individu, maar het beschermt ook tegen het risico dat er iets met een ondertekenaar gebeurt. Zo lang drie van de vijf geautoriseerde personen veilig zijn, zijn de fondsen ook veilig.


Bitcoin speelt op allerlei manieren een rol in de oorlog in Oekraïne. In een eerder artikel lees je er meer over.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.