President El Salvador kondigt bouw Bitcoin stad aan

President Nayib Bukule heeft zichzelf afgelopen week nog populairder gemaakt in de bitcoinwereld. Hij heeft tijdens de Bitcoin week conference in El Salvador namelijk de bouwplannen van een bitcoin stad aangekondigd. Het project moet via bitcoinobligaties gefinancierd worden.

El Salvador blijft de leiding nemen in het omarmen van bitcoin. Eerder dit jaar maakte de president van het Latijns-Amerikaanse land bekend bitcoin gaan erkennen als wettig betaalmiddel. Het is de eerste keer dat men kan spreken van Bitcoinadoptie door een land. Sinds 8 september 2021 is de digitale munt één van de twee officiële valuta’s van van het land.

Kort daarna volgde het nieuws dat de overheid van het land zijn eerste aantal bitcoin heeft gekocht. De president liet via een tweet weten dat de aangekochte bitcoin in een beheerfonds samen met andere spaartegoeden in dollars wordt bewaard. Wanneer de prijs van bitcoin stijgt kan de overheid de dollars gebruiken voor bijvoorbeeld de bouw van ziekenhuizen en scholen zonder de bitcoin te verkopen terwijl de totale waarde genomineerd van het fonds in dollar ongeveer gelijk blijft.

Verder zijn de plannen om aan bitcoinmining te doen met duurzame stroom opgewekt uit de warmte van vulkanen realiteit geworden. In een tweet laat de president zien dat het eerste beetje bitcoin succesvol is gedolven met duurzame energie opgewekt door de warmte van de vulkaan.

Bitcoin city

Tijdens de Bitcoin week conference in El Salvador kondigt de president de bouwplannen van Bitcoin City aan. De stad, gelegen in het oosten van het land, moet worden gebouwd aan de rand van een vulkaan die tevens gebruikt zal worden voor het opwekken van duurzame energie.

Bitcoin city moet een volledige stad met eigen winkelcentrum, luchthaven, appartementen, woonwijken, uitgaansgelegenheden en haven worden. In het midden van de stad zal een groot plein in de vorm van het bitcoin logo komen. Uiteraard zal ook hier de digitale munt als betaalmiddel geaccepteerd worden.

Tijdens de presentatie legt Bukule uit dat de bouw van de stad gefinancierd zal worden door bitcoinobligaties. De uitgave van deze obligaties zal met behulp van bitcoin bedrijven Blockstream en Bitfinex in begin 2022 beginnen. Investeerders in de obligatie wordt een rente van zo'n 6,5% beloofd. Het plan is om 1 miljard dollar op te halen waarvan de helft zal worden geïnvesteerd in bitcoin. De andere helft zal worden gebruikt voor de aanleg van de energie-infrastructuur van de stad. In een volgend artikel gaan we dieper in op deze bitcoinobligaties.

De president belooft verder dat inwoners van Bitcoin city geen inkomensbelasting, vermogens(winst)belasting, loonbelasting of gemeentebelasting hoeven te betalen. Alleen de belasting op toegevoegde waarde (BTW) zal blijven. Hiermee zal de bouw van de stad en de rentes op de bitcoinobligaties van worden betaald.

'Investeer hier en maak al het geld wat je maar wil. Dit is een volledige ecologische stad dat zijn energie van een vulkaan krijgt', vertelt Bukule met zijn petje achterstevoren tijdens de presentatie.

Kritiek

Het ambitieuze plan wordt niet door iedereen gewaardeerd. Zo heeft het international monetary fund laten weten dat bitcoin geen wettigbetaalmiddel hoort te zijn. In een verslag legt het IMF uit dat de bitcoinwet in El Salvador grote risico's met zich mee brengt en dat het land strengere regulaties hoort uit te voeren. In het verslag worden de plannen voor bitcoin city en de daarbij horende bitcoinobligaties niet besproken. Wel laat de financiële toezichthouder weten dat de plannen van de Salvadoraanse overheid om meer bitcoin te kopen eerst een 'zeer doordachte analyse van de mogelijke implicaties en risico's voor de financiële stabiliteit in het land' moet maken.

In een interview laat de chief operations officer van Blockstream, Samson Mow, weten dat de zorgen over de relatie tussen het IMF en El Salvador investeerders in de bitcoinobligaties waarschijnlijk niet zal afschrikken.

'Ik denk niet dat organisaties zoals het IMF of de World Bank relevant zijn in een wereld na hyperbitcoinization', licht Mow toe.


El Salvador zou in eerste instantie een miljard lenen van het IMF tegen lage rente. De ingang van de bitcoinwet heeft er voor gezorgd dat deze niet doorging. Mocht de bitcoinobligatie een succes worden wint El Salvador daarmee een stukje onafhankelijkheid en zelfstandigheid terug.


Lees hier ons dossier over bitcoin in El salvador.
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.