PwC Luxembourg omarmt Bitcoin

De Luxemburgse tak van internationaal accountants- en belastingadviseurbedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC) liet via een persbericht weten dat het vanaf 1 oktober betalingen in bitcoin (BTC) gaat accepteren. PwC Luxembourg zegt bitcoin te omarmen als reactie op de groeiende vraag en om het Luxemburgse crypto ecosysteem te versterken.

PwC is met ruim 250.000 medewerkers verspreid over 158 landen één van grootste zakelijke dienstverleners ter wereld en is naast Deloitte, Ernst & Young en KPMG één van de 'Big Four' accountantsorganisaties. Op 2 september kondigde de Luxemburgse tak van PwC aan dat het vanaf 1 oktober in samenwerking met een lokale exchange betalingen van klanten in bitcoin (BTC) zal accepteren.

Bitcoin heeft zich volgens PwC Luxembourg ondanks groeipijnen in de afgelopen tien jaar bewezen als betrouwbaar peer-to-peer betalingsmechanisme, gebaseerd op een model van decentraal vertrouwen.

Als organisatie gericht op het faciliteren van onderling vertrouwen en het oplossen van complexe problemen zegt PwC Luxembourg bovendien bewust te zijn van het toekomstpotentieel van cryptovaluta, net als de huidige tekortkomingen. PwC Luxembourg voorziet desondanks dat de technologie op de middellange tot lange termijn tot economische standaarden zal leiden en het wil daarom tot de 'early adopters' van de technologie behoren.

"What is certain, however, is that Bitcoin kept its promise as the first peer-to-peer payment mechanism that cannot be compromised and is based on a decentralised trust model." - Persbericht PwC Luxembourg

Volgens Thomas Campione van PwC Luxembourg lag het voor de hand om bitcoin te gaan accepteren. Om verder te investeren in de sector en oplossingen voor klanten te creeren was blootstelling aan bitcoin wenselijk om de inherente uitdagingen van de sector beter te begrijpen, legt hij uit.

Hij wijst daarbij op de hindernissen die cryptobedrijven ervaren om te voldoen aan anti-witwas (Anti-Money Laundering - AML) en Know-Your-Customer (KYC) wetgeving in een wereld die enkel private en public keys kent, of de complexiteit die om de hoek komt kijken bij het beheren van bitcoins.

"As part of the Firm's market assessment, what quickly became clear is that we could not continue to invest in the field, promote it, build solutions for clients and support their transformation while not also being exposed to it. Our role is to lead and it is only by being an active leader with exposure that we at PwC Luxembourg can understand the challenges inherent to the crypto world." - Thomas Campione, Director, Blockchain & Crypto-assets Leader, PwC Luxembourg

Luxemburg kent daarnaast een groeiende crypto-industrie. Onder andere bedrijven zoals Bitstamp, BitFlyer en Blockchain.com zijn in het land gevestigd. Het lijkt erop dat PwC Luxembourg zich in toenemende mate wil richten op het bedienen van dit soort start-ups en bedrijven. Door aansluiting op de bitcoin economie hopen ze hun kennis te vergroten om daarmee klanten uit de sector beter van dienst te kunnen zijn.

PwC en Bitcoin

PwC is al langer geïnteresseerd in Bitcoin. Al in 2014 publiceerde het een rapport waarin het de innovativiteit van Bitcoin prees. Inmiddels zijn er bij PwC wereldwijd meer dan 400 werknemers die aan diverse blockchain gerelateerde projecten werken. Ook levert PwC software voor onder andere crypto-auditing en smart credentials.

Het is overigens niet de eerste keer dat een onderdeel van PwC bitcoin als betalingsmiddel accepteert. In 2017 kondigde PwC Hong Kong al eens aan advies te hebben geleverd tegen betaling in bitcoin. Dat was voor zover bekend echter een eenmalige gebeurtenis.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.