Review: Casa Node
Review
Het Lightning Network wordt nog altijd geprezen als dé oplossing voor de drukte die momenteel op het bitcoinnetwerk heerst als gevolg van alsmaar toenemende adoptie. En met goede reden, het Lightning Network maakt het mogelijk een groot deel van alle bitcointransacties te doen zonder direct de Bitcoin blockchain te belasten één zonder een compromis te sluiten op het gebied van vertrouwen.
Om soeverein gebruik te kunnen maken van Lightning dient er een node gedraaid te worden. Voor sommigen kan het installeren en beheren van een node al een stap te ver zijn. Inmiddels duiken er steeds meer plug 'n play oplossingen op om deze technische drempels teniet te doen.
Een voorbeeld van zo'n oplossing is de Casa Node.
De Casa Node
De Casa Node is een kant-en-klare oplossing om gebruik te kunnen maken van Lightning. Casa behuist een Bitcoin full node van Bitcoin Core, en een Lightning node van Lightning Labs. Door de zelfgemaakte interface van Casa kunnen beide nodes eenvoudig middels één webapplicatie bediend worden.
De software draait op een Raspberry Pi 3B+ met 1 GB aan RAM, in combinatie met een 1 TB harde schrijf om de blockchain op bij te houden. Hierdoor is het een energiezuinig apparaatje dat geruisloos dag en nacht online kan blijven.
Doordat de Casa zijn eigen besturingssysteem heeft, en slechts stroom en internet nodig heeft om te werken, is het compatibel met zowel Windows, Linux als MacOS.
Er zit een voor- en nadeel aan het kant-en-klaar pakket van Casa. De node komt al met een voor gesynchroniseerde blockchain. Dit is het voordeel dat Casa biedt; er hoeft geen uren, dagen of soms zelf weken gewacht te worden op het downloaden en het verifiëren van de blockchain.
Hier komt ook meteen het nadeel om de hoek kijken. Men hoeft dus niet zelf meer de blocks te verifiëren. Wanneer je de Casa Node koopt vertrouw je erop dat het bedrijf niets aan de data heeft aangepast. Hierdoor lever je dus een stuk in op vertrouwenloosheid, ten behoeve van het gebruiksgemak.
Het is wel mogelijk om vanuit de Casa Node de gehele blockchain zelf te downloaden en te verifiëren. Je kunt dan dus gebruik maken van de hard- en software die Casa biedt, zonder erop te vertrouwen dat de geleverde data juist is. Dit is echter niet in één nacht gedaan. Het synchroniseren op een Raspberry Pi kan dagen tot weken duren.
Ontvangst
De Casa Node komt in een compact wit doosje. Na het openen verschijnt er een dankwoord van ceo Jeremy Welch en een eenvoudig instructieboekje voor het opzetten van de node.
Om te kunnen garanderen dat je het product direct vanuit Casa zelf ontvangt, maakt men gebruik van sealed protection. Er bevindt zich een speciaal soort sticker op het doosje die, wanneer het doosje eerder al eens geopend zou worden, sporen achter laat. Zo kan gecontroleerd worden of het product ongeopend de reis vanuit de fabriek naar de klant heeft afgelegd. Dit is van belang om te voorkomen dat er met de meegeleverde data, de blockchain, geknoeid kan worden zonder dat de klant dit door heeft.
Om ook de software zo controleerbaar mogelijk te maken, heeft Casa de nodesoftware open source gemaakt. Iedereen zou kunnen controleren wat de node precies doet achter de schermen. Zo kan gecheckt worden of niet stiekem privésleutels naar de servers van Casa worden gestuurd, en kunnen kwetsbaarheden ontdekt en gemeld worden.
Naast de node, die in een speciaal gemaakte behuizing zit, worden ook alle benodigde accessoires erbij geleverd. Zo heeft de stroomkabel meerdere stekkers zodat deze op meerdere continenten in het stopcontact past. Daarnaast zijn ook de kabel voor het internet en de kabel om de Raspberry Pi aan te sluiten op de harde schrijf inbegrepen.
In de praktijk
Installatie
Zoals eerder gezegd komt de Casa Node voor gesynchroniseerd, en hoeft dus slechts het laatste restant binnen gehaald te worden  blocks blijven immers gevonden worden, ook wanneer de node onderweg is naar jouw huis.
Wanneer de Raspberry Pi met CasaOS is opgestart, kan begonnen worden met de initialisatie van de node. Het is hierbij mogelijk om een nieuwe bitcoinwallet aan te maken, of om een al bestaande te importeren. Denk goed na of je een seed uit een andere wallet, zoals een hardware wallet, daadwerkelijk zou willen gebruiken. De node is namelijk verbonden met het internet, en moet dus niet beschouwd worden als een veilige opslag van bitcoins.
Wanneer je er voor kiest om een nieuwe wallet aan te maken, wordt er een nieuwe privésleutel gecreëerd. De back-up hiervan kan op basis van een seed; 24 woorden waarmee die privésleutel hersteld kan worden. Het is dus van belang dat deze woorden goed bewaard worden, want bij verlies of schade van de node kunnen de aanwezige bitcoins alleen hersteld worden met deze back-up.
Om te controleren of men daadwerkelijk de seed heeft genoteerd, bij voorkeur offline, wordt er na het creëren van de seed ter controle om een aantal van de woorden gevraagd. Een extra beveiliging kan worden ingesteld door middel van een wachtwoord. Dit wachtwoord voorkomt toegang tot de node van eenieder die op hetzelfde netwerk zit als het apparaatje. Wanneer men toegang heeft tot ditzelfde netwerk, dan dient dus eerst nog het wachtwoord achterhaald te worden voordat er toegang verkregen kan worden tot de node.
De Casa Node is, naast het vertrouwen op de geleverde blockchaindata, vertrouwenloos. Er is dus geen afdeling waar men kan aankloppen als ze hun wachtwoord zijn vergeten. De hele setup is voor eigen verantwoordelijkheid.
Het duurt zeker een aantal uur voordat de node volledig up to date is. Om niet onnodig naar de progressie hiervan te gaan staren is het aan te raden om het apparaatje te laten synchroniseren wanneer je bijvoorbeeld naar werk gaat, of 's nachts de ogen sluit.
Ook na het synchroniseren komt er weleens wachttijd om de hoek kijken. Zo zal bij verlies van stroom of internet de node niet meer werken, en dient synchronisatie ingehaald te worden, of zelfs deels opnieuw gedaan te worden.
Beheer
Wanneer de node volledig gesynchroniseerd is, zal het dashboard aangeven dat zowel de Bitcoin als de Lightning node online zijn. Vanaf dat moment kan er van de Casa Node gebruik gemaakt worden.
Vanuit de Bitcoin node kan een bitcoinadres gegenereerd worden. De bitcoins die je vervolgens naar dit adres stuurt zullen beheerd worden op de Casa. Hier kan je door het eenvoudige dashboard makkelijk zowel bitcoins ontvangen als verzenden.
Om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van Lightning, zullen er eerst payment channels opgezet moeten worden. Deze payment channels zorgen ervoor dat je een connectie krijgt met andere nodes op het netwerk. Het opzetten van zulke channels kan voor de beginner nog wat onduidelijk zijn; er zijn enkele technische gegevens nodig, zoals het IP adres, om een gerichte connectie op te zetten met een specifieke node.
Hier is een oplossing voor, de autopilot. De autopilot zorgt automatisch voor een aantal payment channels met nodes die goede connecties hebben met de rest van het netwerk. Hoewel dit niet altijd vlekkeloos werkt, is het vaak een prima methode om deel uit te gaan maken van het netwerk, en zo bitcoinbetalingen te kunnen doen via het Lightning netwerk.
Extensie
Inmiddels is ook een browser extensie voor de Casa Node. Met deze extensie kan de node vanuit de browser beheerd worden. Zowel het verzenden van transacties uit de Bitcoin node, als uit de Lightning node kan met enkele klikken worden verwezenlijkt.
Daarnaast herkent de extensie wanneer er op een website naar lightningbetalingen wordt gevraagd. Door op een Âbetaal met Lightning knop te drukken zal de extensie automatisch het betaalverzoek inladen, waardoor deze met één klik betaald kan worden.
Conclusie
De Casa Node is een mooi apparaatje. Het is met oog voor details ontwikkeld, waardoor alles intuïtief werkt. Voor de onervaren gebruiker is het simplistische dashboard precies voldoende om met de nodes uit de voeten te kunnen. Bij technische vragen staat er speciale helpdesk paraat om bij te springen, iets wat zeker voor zulke experimentele technologie een pluspunt is.
Naast de helpdesk heeft Casa op voorhand ook al werk verzet om het gebruik zo gemakkelijk mogelijk te maken. Er zijn meerdere handleidingen te vinden met uitleg; van functies van de Casa Node, tot het forwarden van je eigen internetpoorten.
De hardware heeft, natuurlijk om de kosten te drukken, de minimale vereisten om de nodes te kunnen draaien. Dit is af en toe merkbaar gedurende de gebruik van het apparaatje. Laadtijden zijn soms wat langer dan gewenst, maar dat zal je voor lief moeten nemen.
Het is belangrijk te beseffen dat zowel Lightning als de Casa Node nog in een experimentele fase zitten. Doordat beiden nog in een zogenoemde beta zitten, moet er rekening mee gehouden worden dat er nog onbekende fouten op kunnen treden. In het meest slechte scenario zou dit kunnen betekenen dat tegoeden kwijt geraakt kunnen worden. Ook al lijkt dit niet meer te gebeuren, dient het zekere voor het onzekere genomen te worden. Beheer niet meer geld in je online nodes dan wat nodig is.
Voordelen
- Kant-en-klaar oplossing
- Open source
- Eigen beheer nodes
- Gebruiksvriendelijk
- Helpdesk voor vragen
- Gerenomeerd team
Nadelen
- Je moet vertrouwen op de geleverde blockchain synchronisatie
- Hardware heeft de minimale vereisten
- Prijzig