Samengevat: De "New York Agreement"

earth Sinds afgelopen dinsdag hebben meer dan 80% van de miners de zogeheten "New York Agreement" ondersteund door NYA te seinen. Dit is het gevolg van een grote groep miningpools die in samenspraak een overeenkomst hebben getekend om het zogeheten Segwit2x te ondersteunen. Het is goed om te beseffen dat dit seinen vooralsnog alleen om een intentie gaat en na het uitbrengen van de bijbehorende software pas echt functioneel wordt.

De eerste stap van het New York Agreement bestaat uit het activeren van SegWit en de tweede stap is de limiet van 1MB naar 2MB te verhogen door middel van een protocolwijziging (hardfork). Op dit moment is de software BTC1 die deze nieuwe regels afdwingt nog in ontwikkeling en staat gepland om voor 21 juli uit te brengen.

Wanneer de software daadwerkelijk van start gaat rond 21 juli gaat het "echte" seinen pas beginnen. De huidige 80% (van de hashrate) dient dan ook te worden gehaald. Er zit dus een verschil in de huidige intentie en de daadwerkelijke invloed die het vanaf 21 juli gaat hebben. Wanneer de 80% wordt gehaald na 21 juli zullen de miners blocken gaan weigeren die geen Segwit seinen.

Ook is de kans aanwezig dat wanneer meer dan 95% van de miners Segwit seint dat BIP141 (het orginiële voorstel van de Bitcoin Core roadmap) wordt geactiveerd. Vooralsnog was de support voor dit voorstel veel te laag (rond de 30% terwijl 95% benodigd is).

De tweede stap: een Hardfork

Zoals gezegd bestaat de NYA uit twee delen. Het tweede deel zou de hardfork betekenen van 1 MB naar 2 MB. Deze hardfork is controversieel en onduidelijk in de planning. Daarnaast is het een feit dat vrijwel alle Bitcoin Core developers de New York Agreement niet ondersteunen. Dit betekent dat de hardfork een hoog risico met zich meebrengt. Het zou bijvoorbeeld een "chainsplit" (twee verschillende blockchains die in stand worden gehouden) tot gevolg kunnen hebben. Daarnaast geeft het ook veel druk op de gebruikers en biedt het onduidelijkheid welke bitcoins op welke blockchain hebt. Bij een hardfork dienen alle stakeholders hun software te vervangen (updaten).

UASF (User Activated Soft Fork)

Veel gebruikers hebben door middel van de UASF kenbaar gemaakt dat ze de macht van de miners (de miners blokkeren innovatie zoals verbeteringen via Segwit/BIP141) beu zijn. De UASF is daar het gevolg van. Het is dus nog de vraag wat er na 21 juli gaat gebeuren met de huidige software die UASF mogelijk gaat maken en een Segwit activatie afdwingt zonder de 2MB hardfork. De UASF was een beweging die eerder tot stand kwam dan de Segwit2x overeenkomst. Dit zou kunnen wijzen op een tegenreactie.

Conclusie

De waarde van Bitcoin ontleent zich hoofdzakelijk omdat het lastig is om het protocol te wijzigen. De weerstand tegen de macht van miners heeft gebruikers van Bitcoin in opstand gebracht. Het worden spannende tijden de komende maanden. Wat gebeurt er precies op 21 juli nadat de software van de NYE (BTC1) wordt uitgebracht? Wat zullen de miners doen vanaf dat moment? Op 1 augustus staat de UASF in ieder geval gepland en daardoor krijgen Full nodes een stem. Meer details over deze gebeurtenis?

Ondertussen werken de Bitcoin Core developers door aan het verbeteren van Bitcoin en is onlangs weer een nieuwe versie uitgekomen.