Satimoto: je elektrische auto opladen via Lightning

Satimoto is een app voor Android en iOS, waarmee je bij oplaadstations voor elektrische auto's in bitcoin kan betalen via Lightning. In Europa is Satimoto inmiddels te gebruiken bij meer dan 60.000 oplaadstations. 

Het werkt eenvoudig. Eerst installeer je de Satimoto app en stuur je een beetje bitcoin naar de ingebouwde wallet. Daarna rij je naar een aangesloten oplaadstation en sluit je de elektrische auto zoals gewoonlijk aan. Met de app scan je vervolgens de QR-code op de oplaadpaal en bevestig je via de app om de oplaadsessie te starten. 

Het grote voordeel is dat er geen abonnement of account voor nodig is. Je hoeft dus geen persoonlijke informatie te delen en ook je bankrekening hoeft niet te worden gekoppeld. Het enige wat je nodig hebt is de app en een beetje bitcoin.

Daarnaast zijn de kosten ook relatief laag, omdat er geen betaalprovider als tussenpartij aan verdient. Satimoto adverteert op hun website met een een tarief van 7% per oplaadsessie, terwijl andere methoden vaak 10% rekenen.

Met Satimoto betaal je eenvoudig bij oplaadpalen

Ruim 60.000 oplaadpunten

Op dit moment is Satimoto te gebruiken bij meer dan 60.000 oplaadstations verspreid over Europa. Regelmatig worden nieuwe locaties toegevoegd. De locaties vind je eenvoudig via de kaart in de app. 

Ook Nederland is goed vertegenwoordigd, met in de meeste regio's meerdere opties waaruit je kan kiezen. Wel bevinden veel Nederlandse locaties zich nog in de experimentele fase. Voordat die locaties in de app zichtbaar zijn dien je eerst 'Experimentele locaties' aan te zetten, via een knopje rechtsboven op de kaart.

De dekking in Nederland

Innovatie

Satimoto is nog volop in ontwikkeling. Volgens ontwikkelaar Ross Savage biedt het model van Satimoto interessante nieuwe mogelijkheden, zo vertelde hij in een Connect the World-podcast.

Met traditionele betaalmethoden kost het namelijk veel tijd voordat het geld bij de exploitant van oplaadpalen terecht komt, omdat klanten vaak aan het eind van de maand worden gefactureerd en de dienstverlenende tussenpartij daarna nog eens dertig dagen de tijd heeft om het bedrag over te maken. Via Lightning zouden betalingen echter meteen kunnen worden afgehandeld, zodat de exploitant het geld direct ontvangt.

Ook ziet Savage potentieel in het aansluiten van kleine oplaadstations, bijvoorbeeld hotels met een oplaadpaal of zelfs particulieren. "Verschillende mensen kwamen naar me toe en vroegen 'Kan ik het aansluiten op jouw systeem?', omdat ze niet groot genoeg zijn voor de grote dienstverleners", aldus Savage.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.