Substack integreert betalingen via Bitcoin & Lightning Network

Substack, een platform voor betaalde nieuwsbrieven met ruim een half miljoen abonnees, ondersteunt voortaan betalingen via Bitcoin en het Lightning Network. Het werkt daarvoor samen met betaalprovider OpenNode. Contentmakers die via Substack inkomsten in bitcoin vergaren kunnen zelf kiezen of ze de uitbetaling willen ontvangen in bitcoin of in een reguliere valuta.

Betaalprovider OpenNode kondigde maandag via een persbericht aan dat het een samenwerking is aangegaan met Substack, een relatief jong maar populair platform voor betaalde nieuwsbrieven.

Substack maakt het eenvoudig om nieuwsbrieven op te zetten waarop men zich tegen betaling kan abonneren. Via het platform kunnen contentmakers onafhankelijk en zonder redactionele inmenging hun content rechtstreeks aan hun publiek aanbieden, waardoor ze zelfstandig inkomstenstromen kunnen genereren.

Substack bestaat sinds 2017 en is in korte tijd populair geworden, onder andere omdat een aantal bekende journalisten de overstap naar het platform maakten. Kortgeleden volgden ook een aantal bekendheden uit de comic book-wereld. Substack heeft inmiddels meer dan een half miljoen betalende abonnees.

Een deel van hen kunnen voortaan voor hun abonnementen betalen met bitcoin. De mogelijkheid om met bitcoin te betalen wordt eerst op kleine schaal ingevoerd en is op dit moment alleen beschikbaar voor een klein aantal nieuwsbrieven over Bitcoin. Substack werkt ervoor samen met OpenNode, dat de bitcoinbetalingen faciliteert.

"We zijn verheugd om samen te werken met OpenNode om onafhankelijke publicisten op Substack de mogelijkheid te bieden om cryptobetalingen te accepteren." - Nick Inzucchi, product designer Substack

Lightning Network

Bitcoinbetalingen kunnen via een normale on-chain transactie gedaan worden, maar interessanter is dat Substack ook ondersteuning biedt voor transacties via het Lightning Network. Daarmee zijn bitcoinbetalingen nagenoeg instant en bijna gratis. Velen verwachten dat in de toekomst de meeste bitcointransacties via schaalbaarheidsoplossingen zoals het Lightning Network zullen verlopen.

De adoptie van het Lightning Network staat op dit moment nog in de kinderschoenen, maar met de recente omarming door El Salvador, de furore die Strike ermee maakt en nu een integratie door Substack lijkt het tij langzaam te keren.

BTC of fiat?

Contentmakers kunnen kiezen of ze de verdiensten in bitcoin aanhouden of laten omwisselen naar een reguliere valuta. "Onze samenwerking zal contentmakers in het Substack ecosysteem de mogelijkheid geven om bitcoinbetalingen te accepteren, en verdiensten in bitcoin aan te houden of om te wisselen naar een valuta naar keuze", lichtte João Almeida van OpenNode toe aan Bitcoinmagazine.com.

Wellicht is de drempel om verdiensten in bitcoin aan te houden voor contentmakers relatief laag. Zij hebben doorgaans betrekkelijk weinig kosten en mogelijk ervaren zij daardoor minder druk om hun verdiensten in bitcoin te verkopen.

Ideologische raakvlakken

Volgens Almeida passen Bitcoin en Substack uitstekend bij elkaar: "Schrijvers en podcasters zijn naar Substack toegestroomd vanwege de creatieve en financiële vrijheid en Bitcoin is daarbij een natuurlijke aanvulling."

Ook Substack beaamt de raakvlakken. "We staan filosofisch op één lijn met bitcoinbetalingen omdat ... Bitcoin inherent grensoverschrijdend, peer-to-peer en censuurbestendig is, die publicisten een grotere mate van vrijheid en onafhankelijkheid verschaft", vertelde een vertegenwoordiger tegen Insider, "We zijn verheugd om deze mogelijkheid te bieden, al is het in het begin op kleine schaal."


Het Lightning Network is een tweedelaags schaalbaarheidsoplossing voor Bitcoin, met inmiddels meer dan 10.000 Lightning nodes. Lightningwallets zijn vandaag de dag eenvoudiger dan ooit en zelfs het opzetten van een eigen Lightning node is tegenwoordig een makkie.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.