Thailand verbiedt betalingen met bitcoin

De Thaise beurswaakhond heeft samen met de centrale bank van het land besloten dat ondernemers betalingen met bitcoin en andere cryptovaluta niet mogen accepteren. Investeren en handelen met bitcoin is wel nog toegestaan. Bedrijven dragen zelf de verantwoordelijkheid om geen betalingen met crypto te ontvangen.

Regelgeving

De Thaise ‘Securities and Exchange Commission (SEC)’ Amerikaanse toezichthouder van effectenmarkten met als doel het beschermen van beleggers.  .heeft de nieuwe regels afgelopen week bekendgemaakt. Vanaf 1 april hebben bedrijven 30 dagen de tijd om zich aan de nieuwe regelgeving te houden. Volgens de SEC is een verbod dè manier om de financiële instabiliteit te waarborgen en de nationale economie te beschermen.

‘Het is voor aanbieders van digitale assets verboden om betalingen voor goederen en diensten met cryptovaluta te promoten of te stimuleren’, zo stond er in de aankondiging van de SEC SEC Amerikaanse toezichthouder van effectenmarkten met als doel het beschermen van beleggers.  .

Verder worden wallets die specifiek zouden worden ingezet voor betalingen, advertenties en elke andere vorm van reclame voor het gebruik van bitcoin als medium of exchange verboden. Op welke wallets de SEC precies doelt, is overigens niet duidelijk.

Store of value

De Thaise toezichthouder heeft investeren en handelen in bitcoin en andere cryptovaluta niet verboden. Op de website beweerd de Bank of Thailand zelfs ‘de voordelen van de verschillende technieken achter digitale assets zoals blockchain te zien en de innovatie in deze sector te steunen.’

Ook commerciële banken mogen nog in bitcoin investeren, wel komt er een limiet op de hoeveelheid. ‘Slechts’ 3% van het investeringskapitaal mag naar digitale assets. Met de limiet moet het vertrouwen in het bankensysteem worden behouden en zelfs versterkt. Of dit limiet er ook daadwerkelijk komt is nog niet zeker. Over dit specifieke punt moet namelijk nog worden besloten.


Wereldwijd verschilt de regelgeving omtrent Bitcoin, lees er hier alles over.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.