Vandaag 10 jaar Bitcoin blockchain!

genesisheader

Exact 10 jaar geleden is het zogenoemde Genesis block gecreëerd: het allereerste block van de Bitcoin blockchain. Satoshi Nakamoto heeft dit block gemined en er ook een bericht in verwerkt: The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks. Dit bericht verwijst naar een krantenartikel in Times van 3 januari 2009, zie screenshot hieronder.

timesartikel

Naast de politieke boodschap van dit bericht is het ook een zogenoemde timestamp. Met behulp van deze timestamp kan bewezen worden dat voor 3 januari 2009 bijvoorbeeld niet stiekem al eerder bitcoins zijn gemined. Het is een start die een zuivere (ook geen pre-mined) connectie maakt met een gebeurtenis uit de realiteit.

Een aantal hoogtepunten na 10 jaar Bitcoin blockchain uitgelicht

In de afgelopen 10 jaar is er vanzelfsprekend veel gebeurd in Bitcoin. Het Bitcoin-netwerk is extreem gegroeid in gebruik, optimalisaties, mogelijkheden en robuustheid. De technische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en het aantal talentvolle Core developers blijft toenemen. Kortom een mooie gelegenheid om na 10 jaar Bitcoin-netwerk een aantal belangrijke hoogtepunten kort te bespreken!

Uptime Bitcoin

Sinds 3 januari 2009, 02:54:25 GMT heeft de Bitcoin Blockchain een uptime van 99,98%. Geen enkel digitaal betaal/transactienetwerk ter wereld scoort qua uptime zo goed als het Bitcoin-netwerk. Ook de aandelenmarkten en andere soortgelijke netwerken kennen vaak downtime (tijd dat een netwerk niet beschikbaar is). Deze netwerken zijn afhankelijk van derde (gecentraliseerde) partijen en servers die daardoor veel kwetsbaarder zijn dan Bitcoin die gebouwd is op een (decentraal) peer-to-peer-netwerk. Na 10 jaar is het Bitcoin-netwerk robuuster dan ooit tevoren.

Banken, creditcard maatschappijen en aandelenmarkten sluiten s'nachts en in het weekend. Het Bitcoin-netwerk is altijd beschikbaar: 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Zonder de afhankelijkheid van derde partijen.

screenshotat Zie live weergave van de uptime: bitcoinuptime.com

Groei van de blockchain

Sinds het genesis block is de Bitcoin blockchain de afgelopen 10 jaar gegroeid tot ~ 200 GigaByte (200.000 MB & exclusief Tx indexes) tot 3 januari 2019. Zie screenshot hieronder.

screenshotat

De groei van de blockchain is afhankelijk van een aantal variabelen zoals het aantal transacties en de grootte van de transacties zelf. Het gebruik van Bitcoin heeft daardoor invloed op de groei van de Blockchain.

Door middel van de Bitcoin Core software (full node) kan men de volledige Bitcoin blockchain downloaden en vervolgens synchroniseren met het netwerk. De volledige Blockchain is op dit moment ~ 230 GB (inclusief Tx indexes) en groeit ongeveer met 5-10 GB per maand.

Full node installeren en synchroniseren

Een full node is software dat de volledige geschiedenis van alle bitcointransacties bijhoudt en verifieert. Dit laatste, verifiëren, is wat bepaalt of een transactie geldig is volgens de afgesproken regels.

De mate van decentraliteit wordt afgedwongen door onder andere de hoeveelheid full nodes. Hierdoor is het noodzakelijk dat een full node beschikbaar is voor iedereen en niet alleen door zeer geavanceerde hardware & datacenters kan worden beheerd.

Hoe groter de blockchain, hoe duurder het wordt om een full node te draaien. Het is daarom van grote waarde dat de huidige Bitcoin blockchain na 10 jaar nog op een Raspberry Pi is te installeren!! Dit betekent dat voor ~ Â100,00 een volledige full node is op te zetten en te beheren. Uiteraard is hier wel nog stroom en internet voor benodigd. Dit Medium artikel geeft een uitgebreide handleiding voor het opzetten van een full node op een Raspberry Pi.

raspberrypi

Afbeelding van een Raspberry Pi 3: een mini computer die (zonder externe harde schijf, micro SD kaart & adapter) ongeveer  35,00 kost.

Lightning Network

Het jaar 2018 stond in het teken van het Lightning Network. Door middel van deze techniek is het mogelijk om heel veel goedkope & instant transacties te doen via het Bitcoin-netwerk. Door de activatie van SegWit werd het mogelijk deze game changing techniek te implementeren in Bitcoin. Een aantal interessante statistieken die de groei van Lightning Network in kaart brengen:

  • Live overzicht channels Lightning Network: lndexplorer

screenshotat

  • Groei van het Lightning Network sinds januari 2018

lightning

De robuustheid van het Bitcoin-netwerk is door technieken als Segregated Witness en Lightning Network extreem gegroeid en groeit de komende jaren door. Nieuwe ontwikkeling zoals Schnorr Signatures & MAST, gecombineerd met het Lightning Network zullen ervoor zorgen dat Bitcoin niet alleen goed schaalt (zeer veel transacties zijn mogelijk zonder in te leveren op veiligheid/decentraliteit), maar ook veel geavanceerder wordt. Zoals bijvoorbeeld via Smart Contracts of microtransacties. Iedereen van harte gefeliciteerd met 10 jaar Genesis block: een fantastische mijlpaal. Op naar de volgende 10 jaar!!