Wasabi Wallet update: versie 1.1

wasabi

Eerder schreven we over Wasabi Wallet, een nieuwe Bitcoin wallet waarmee het voor het eerst mogelijk is om Bitcoin volledig anoniem te gebruiken. Een van de nadelen van de CoinJoin functionaliteit binnen Wasabi was echter dat men per CoinJoin ronde alleen vaste hoeveelheden van 0,1 bitcoin kon anonimiseren. Wanneer men minder bitcoins had was het helaas niet mogelijk om de CoinJoin functionaliteit te gebruiken. En bij hoeveelheden groter dan 0,1 bitcoin waren meerdere rondes nodig, waardoor het zeker bij grote hoeveelheden bitcoins vrij lang kon duren.

Om het anonimiseren van grotere hoeveelheden bitcoins te versnellen en minder kostbaar te maken, is in de nieuwste update van Wasabi Wallet daarom een kleine aanpassing toegevoegd waarmee dit is verbeterd. Het is nu mogelijk geworden om in de change van een CoinJoin ronde een vermenigvuldiging van het basis bedrag tegelijkertijd te anonimiseren. In de illustraties hieronder is dit verder verduidelijkt.

CoinJoin_oud.png

In bovenstaande afbeelding is de oude situatie te zien, hier zou Carol uiteindelijk aan 20 rondes moeten mee doen om al haar bitcoins te anonimiseren. Dit zou erg lang duren en bovendien erg duur zijn, immers zal er dan voor iedere Bitcoin transactie een fee betaald moeten worden.

In onderstaande afbeelding is de nieuwe situatie te zien.

CoinJoin_new.png

Waar Carol in eerste instantie 20 rondes nodig had, heeft ze er nu mogelijk nog maar 3 nodig (afhankelijk van het aantal deelnemers). Weliswaar hebben de grotere hoeveelheden een lagere anonimiteitswaarde dan de UTXO's van 0,1 bitcoin (in het voorbeeld 2 in plaats van 3). Desondanks reduceert dit het het aantal vereiste rondes aanzienlijk. En met de toegenomen populariteit van Wasabi Wallet over de afgelopen maanden is het behalen van een hoge anonimiteitswaarde op grotere UTXO's steeds eenvoudiger geworden. En uiteindelijk kan men er natuurlijk ook nog steeds voor kiezen om een UTXO nogmaals aan een CoinJoin ronde te laten participeren als de anonimiteitswaarde niet het gewenste niveau heeft bereikt.

Wil je Wasabi Wallet ook proberen? Dan kan je deze downloaden voor Windows, Linux en Mac op de volgende website van Wasabi Wallet