Bitcoin.nl

Bitcoins kopen

Bitcoins kopen

Bitcoins kopen: prijs

Er zijn verschillende mogelijkheden om in Nederland bitcoins te kopen. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden op een handelsplatform (bitcoin exchange) waar je kunt handelen met andere gebruikers. Dit is wel relatief ingewikkeld, tijdrovend en ook niet zonder risico, omdat je je euro's en/of bitcoins moet stallen bij het handelsplatform en er nooit garanties zijn voor de prijs die je betaalt.

Het makkelijkst en veiligst koop je bitcoins met iDEAL. Er zijn verschillende partijen in Nederland waar bitcoins gekocht kunnen worden. Je betaalt meestal iets meer (rond de 1%) dan op een bitcoin exchange, maar veel mensen vinden het gemak en de snelheid daartegen opwegen. Hieronder volgt een omschrijving van het kopen van bitcoins bij het oudste en bekendste bitcoinbedrijf Bitonic.

Je kunt invullen hoeveel bitcoin je wilt ontvangen, of hoeveel euro je wilt besteden. Elk bedrag tussen 10 en 20.000 euro is mogelijk. De bitcoinhoeveelheid die je hier ziet staan, is wat je ontvangt: op het moment dat je de betaling start, staat de koers vast. Klik op kopen om verder te gaan.

Bitcoinadres

Bitcoinadres

Bitcoins kopen: bitcoinadres

Je ziet nu een veld om je bitcoinadres op te geven. Heb je nog geen bitcoinadres? Maak dan eerst een bitcoin wallet (portemonnee) aan. Nadat je je bitcoinadres hebt ingevuld, wordt een controle uitgevoerd op het adres. Als het veld rood omlijnd wordt, dan heb je waarschijnlijk een fout gemaakt bij het kopieëren of overtypen. Verschijnt er een groen vinkje, dan ben je klaar om de betaling te starten.

Veel mensen hebben geen zin of tijd om voorwaarden te lezen. We raden aan om dit toch even te doen, omdat Bitcoin relatief nieuw is en anders dan wat je gewend bent. We hebben de belangrijkste punten op een rijtje gezet:

  • Er is geen mogelijkheid om na de betaling de aankoop te annuleren. Je kunt wel altijd de bitcoins weer verkopen aan Bitonic, maar daarbij zal je meestal iets minder terugkrijgen dan je betaald hebt.
  • Vul niet het bitcoinadres van iemand anders (bijv. een webshop) in, maar altijd een adres uit je eigen wallet. Anders bestaat de mogelijkheid dat Bitonic de bitcoins (tijdelijk) blokkeert en om een ander bitcoinadres vraagt.
  • Voor de je eerste aankoop is eenmalig een verificatieproces vereist (zie verderop). Bitcoins worden dan niet direct verstuurd, maar pas na enkele uren.
  • Wees er zeker van dat je computer vrij is van malware en je een veilige wallet gebruikt, want Bitonic draagt daarvoor geen verantwoordelijkheid.

Bitcoins kopen Betaling

Betaling

De volgende stap start het iDEAL betaalproces. Na het inloggen bij de bank, zie je een soortgelijk overzicht (verschilt per bank)

iDEAL-betaling

Controleer hierbij de eerste letters van het bitcoinadres en de ontvangende partij. Het kan soms gebeuren dat de koers net verandert, vlak voor het starten van de betaling, dus kijk voor de zekerheid ook nog even naar het bedrag en de bitcoinhoeveelheid.

Betaling voltooid

Bitcoinadres Aankoop geslaagd

Aankoop geslaagd

Na het voltooien van de betaling kom je weer op de website van Bitonic:

Transactie-overzicht

Als je voor 50 euro of minder (per week) koopt, zullen de bitcoins vrijwel direct na betaling worden verzonden. Het kan enkele minuten duren omdat Bitonic op drukke tijden de bitcoin-transacties groepeert.

Betaling Verificatie

Verificatie

In sommige gevallen is er verificatie nodig, je ziet dan het volgende scherm:

Verificatie nodig

Gegevens

Verificatie: gegevens invoeren

Je vult je e-mailadres en mobiel telefoonnummer in. Daarna ontvang je een SMS met een code van 5 cijfers. De code vul je in op de website.

Overboeking

In de laatste stap maak je 0,01 euro over via internetbankieren naar het rekeningnummer van Bitonic. Daarbij moet je een omschrijving toevoegen (zie markering):

Verificatie: laatste stap

In behandeling

Verificatie-overboeking

De verificatie wordt in behandeling genomen en binnen enkele uren en maximaal een werkdag wordt deze voltooid. De bitcoins worden verzonden, en bij de volgende bestelling worden de bitcoins vrijwel direct na de betaling naar je verzonden. Als de koers aan het stijgen is en je je eerst nog moet verifiëren, wees dan niet ongerust: de koers bij Bitonic staat vast vanaf het moment dat je de iDEAL-betaling start. Je krijgt dus altijd de opgegeven hoeveelheid bitcoins.

Aankoop geslaagd