Bitcoin.nl

Bitcoins kopen

Bitcoins kopen

Bitcoins kopen: prijs

Er zijn verschillende mogelijkheden om in Nederland bitcoins te kopen. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden op een handelsplatform (bitcoin exchange) waar je kunt handelen met andere gebruikers. Dit is wel relatief ingewikkeld, tijdrovend en ook niet zonder risico, omdat je je euro's en/of bitcoins moet stallen bij het handelsplatform en er nooit garanties zijn voor de prijs die je betaalt.

Het makkelijkst en veiligst koop je bitcoins met iDEAL. Er zijn verschillende partijen in Nederland waar bitcoins gekocht kunnen worden. Je betaalt meestal iets meer (rond de 1%) dan op een bitcoin exchange, maar veel mensen vinden het gemak en de snelheid daartegen opwegen. Hieronder volgt een omschrijving van het kopen van bitcoins bij het oudste en bekendste bitcoinbedrijf Bitonic.

Je kunt invullen hoeveel bitcoin je wilt ontvangen, of hoeveel euro je wilt besteden. Elk bedrag tussen 10 en 50.000 euro is mogelijk. De bitcoinhoeveelheid die je hier ziet staan, is wat je ontvangt: op het moment dat je de betaling start, staat de koers vast. Klik op kopen om verder te gaan.

Bitcoinadres

Bitcoinadres

Bitcoins kopen: bitcoinadres

Je ziet nu een veld om je bitcoinadres op te geven. Heb je nog geen bitcoinadres? Maak dan eerst een bitcoin wallet (portemonnee) aan. Nadat je je bitcoinadres hebt ingevuld, wordt een controle uitgevoerd op het adres. Als het veld rood omlijnd wordt, dan heb je waarschijnlijk een fout gemaakt bij het kopieëren of overtypen. Verschijnt er een groen vinkje, dan ben je klaar om de betaling te starten.

Veel mensen hebben geen zin of tijd om voorwaarden te lezen. We raden aan om dit toch even te doen, omdat Bitcoin relatief nieuw is en anders dan wat je gewend bent. We hebben de belangrijkste punten op een rijtje gezet:

  • Er is geen mogelijkheid om na de betaling de aankoop te annuleren. Je kunt wel altijd de bitcoins weer verkopen aan Bitonic, maar daarbij zal je meestal iets minder terugkrijgen dan je betaald hebt.
  • Vul niet het bitcoinadres van iemand anders (bijv. een webshop) in, maar altijd een adres uit je eigen wallet. Anders bestaat de mogelijkheid dat Bitonic de bitcoins (tijdelijk) blokkeert en om een ander bitcoinadres vraagt.
  • Voor de je eerste aankoop is eenmalig een verificatieproces vereist (zie verderop). Bitcoins worden dan niet direct verstuurd, maar pas na enkele uren.
  • Wees er zeker van dat je computer vrij is van malware en je een veilige wallet gebruikt, want Bitonic draagt daarvoor geen verantwoordelijkheid.

Bitcoins kopen Betaling

Betaling

De volgende stap start het iDEAL betaalproces. Na het inloggen bij de bank, zie je een soortgelijk overzicht (verschilt per bank)

iDEAL-betaling

Controleer hierbij de eerste letters van het bitcoinadres en de ontvangende partij. Het kan soms gebeuren dat de koers net verandert, vlak voor het starten van de betaling, dus kijk voor de zekerheid ook nog even naar het bedrag en de bitcoinhoeveelheid.

Betaling voltooid

Bitcoinadres Aankoop geslaagd

Aankoop geslaagd

Na het voltooien van de betaling kom je weer op de website van Bitonic:

Transactie-overzicht

Als je voor 50 euro of minder (per week) koopt, zullen de bitcoins vrijwel direct na betaling worden verzonden. Het kan enkele minuten duren omdat Bitonic op drukke tijden de bitcoin-transacties groepeert.

Betaling Verificatie

Verificatie

Voor nieuwe klanten is verificatie nodig. Dat kan via onze website maar sneller is om de Bitonic Verificatie App te gebruiken. Onze Verificatie App kan namelijk identiteitsbewijzen direct op authenticiteit controleren. Een handmatige controle is dan niet nodig en dat scheelt veel tijd. Klik hier voor de Verificatie App.


Als je ervoor kiest om via de website te verifiëren zie je als eerste het onderstaande scherm.

Hier vul je het e-mail adres en het IBAN bankrekeningnummer in dat je voor je orders bij Bitonic wil gebruiken. Lees de algemene voorwaarden goed en plaats een vinkje als je akkoord gaat. Geef ook via het vinkje aan dat je ouder bent dan 18 jaar en geen 'US person' bent. Druk hierna op de knop om verder te gaan.

Verificatie nodig

Persoonlijk of zakelijk

Vervolgens kan je een keuze maken tussen een persoonlijke of zakelijke verificatie. Selecteer hier de optie om je persoonlijk te verifiëren. Een zakelijke verificatie is op dit moment bij Bitonic nog niet mogelijk. Dat kan wel bij onze exchange BL3P.

Verificatie: persoonlijk of zakelijk

E-mail

Hierna wordt automatisch een e-mail naar het opgegeven e-mailadres gestuurd met daarin een verificatiecode van vijf karakters. Deze kan je in de daarvoor aangegeven velden invoeren om het e-mailadres te verifiëren.

Verificatie: email

Telefoon

Op het volgende scherm vul je jouw telefoonnummer in.

Verificatie: telefoonnummer

Je ontvangt op dit telefoonnummer ter controle een SMS-bericht met een opnieuw een verificatiecode. Voer deze nieuwe code van vijf cijfers in op de website om daarmee ook je te telefoonnummer te verifiëren.

Verificatie: verifcatiecode

Identiteit

Nadat je telefoonnummer is geverifieerd is het tijd voor je identiteitsbewijs. Om de verificatie van het identiteitsbewijs via de website voort te zetten selecteer je de optie 'Desktop'. Je kan er ook voor kiezen om het proces via de Verificatie App voort te zetten. Dat is sneller omdat de App identiteitsbewijzen direct op authenticiteit kan controleren waardoor een handmatige controle niet nodig is.

Verificatie: identiteit

Op het scherm erna selecteer je een type identiteitsbewijs. Je kan vervolgens een foto of scan van het identiteitsbewijs toevoegen via het vak eronder door een bestand erheen te slepen of door met de muis in het vak te klikken om een bestand te selecteren. Let erop dat de foto of scan van het identiteitsbewijs duidelijk is en van goede kwaliteit.

Verificatie: type document

Hierna vul je jouw adresgegevens in de daarvoor bestemde velden in.

Verificatie: extra informatie

Je wordt nu gevraagd om aan indicatie te geven van hoeveel je op jaarbasis denkt te kopen of verkopen. Na het beantwoorden van deze vraag zijn de meeste mensen klaar en zal de verificatie voltooid zijn nadat een medewerker het identiteitsbewijs heeft gecontroleerd. Je krijgt daar automatisch bericht van via e-mail.

In sommige gevallen, zoals bij hogere bedragen, vragen wij je ook aan te geven welk beroep of andere bron van inkomsten je hebt. Ook kunnen wij in een sommige gevallen vragen documentatie aan te leveren op basis waarvan je woonadres en bron van inkomsten zijn te verifiëren.

Aankoop geslaagd