13 jaar geleden publiceerde Satoshi Nakamoto de Bitcoin whitepaper

Op 31 Oktober 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto de Bitcoin whitepaper. Wat begon als een idee van een groep cypherpunks is nu 13 jaar later een erkent betaalmiddel in El Salvador, staat het op balansen van bedrijven zoals Tesla, wordt het gebruikt als spaarmiddel en heeft het een totale marktwaarde van meer dan een biljoen dollar.

Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash system

In de whitepaper getiteld: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System legt de nog altijd onbekende bedenker Satoshi Nakamoto in 9 pagina’s uit hoe bitcoin en de blockchain technologie werkt.

De whitepaper begint met een reflectie op ons huidig geldsysteem. Het jaar van de publicatie, 2008, was ook het jaar van de financiële crisis. Deze liet zien hoe fragiel onze economie en financiële markten kunnen zijn. Volgens Satoshi was de oplossing op het wanbeleid van centrale banken een decentraal geldsysteem op basis van cryptografie in plaats van vertrouwen. Satoshi legt verder in de whitepaper uit hoe bitcoin door middel van de blockchain technologie een oplossing kan bieden voor het double-spending problem.

Twee maanden na de publicatie van de whitepaper ging het Bitcoinnetwerk van start en werden de eerste blocks gemined. Vanaf dat moment groeide het Bitcoinnetwerk uit tot het meest decentrale en veilige netwerk ter wereld, met een uptime van bijna 99,99%. Geen enkel netwerk in de wereld kan daaraan tippen.

Hal Finney was de tweede persoon ooit die betrokken was bij bitcoin. Hij wordt er zelfs van verdacht Satoshi Nakamoto te zijn, al heeft hij dat overigens meerdere keren ontkent.

Hier kan je de originele Bitcoin whitepaper in het Engels. Op de website van bitcoin.org tref je een vertaling in het Nederlands.

Bedankt, Satoshi!


In 13 jaar tijd heeft bitcoin zich ontwikkeld als decentraal alternatief op ons huidige geldsysteem. Zo is bitcoin nu een wettig betaalmiddel in El Salvador, groeit de tweede laag op het Bitcoinnetwerk hard en wil Mastercard het voor klanten mogelijk maken met Bitcoin te betalen

Beeldmateriaal: Het Satoshi Nakamoto standbeeld in Budapest


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.