Alles wat Satoshi Nakamoto ooit schreef kan je lezen

Satoshi Nakamoto blijft fascineren. De mysterieuze, anonieme en inmiddels legendarische bedenker(s) van Bitcoin is voor sommigen een welhaast mythologisch figuur, maar Satoshi Nakamoto was gewoon een mens. Alles wat Satoshi Nakamoto schreef kan je online teruglezen: de briljante inzichten, hoe vragen werden beantwoord, samengewerkt en werd geholpen, maar ook over Satoshi's onzekerheden en angsten.

Wie was Satoshi Nakamoto?

We weten nog altijd niet wie schuilging achter de pseudoniem Satoshi Nakamoto. Het onbekend of Satoshi Nakamoto een man of vrouw was, en het zou ook een groep mensen kunnen zijn. Ook de leeftijd, afkomst, geografische woonplaats zijn nooit vastgesteld. We weten eigenlijk niets van Satoshi's echte leven.

Satoshi Nakamoto, de anonieme en mysterieuze bedenker van Bitcoin, lanceerde het Bitcoinnetwerk in 2009 en gaf een tijd lang sturing aan het Bitcoinproject. In 2011 verdween Satoshi spoorloos en niemand heeft erna ooit meer iets van hem, haar of hen vernomen.

De bitcoinontwikkelaar verdween, maar een legende werd geboren. Inmiddels is de naam 'Satoshi Nakamoto' wereldwijd bekend en voor sommige Bitcoiners geniet Satoshi Nakamoto een welhaast mythologische status. Satoshi Nakamoto was echter gewoon een mens, en alles wat Satoshi schreef kan je online teruglezen.

Bijvoorbeeld in het verzamelwerk Kicking the Hornet's Nest of op websites als het Satoshi Nakamoto Institute. Hieronder lichten we een aantal interessante excerpten uit die een glimp geven van de persoon (personen?) achter de pseudoniem.

Cypherpunks

31 oktober 2008, tien over zes. Er komt een mailtje binnen via de Cryptography Mailing List:

"Ik ben aan het werken aan een nieuw elektronisch geldsysteem dat volledig peer-to-peer is, zonder vertrouwde tussenpartij. De paper is beschikbaar op http://www.bitcoin.org/bitcoin.pdf"

Met die woorden introduceerde Satoshi Nakamoto 12 jaar geleden de Bitcoin whitepaper aan een klein groepje cypherpunks, die losjes via de mailinglist met elkaar verbonden waren. In het acht pagina's tellende document staat Bitcoin beschreven.

Satoshi Nakamoto was voor hen een onbekende. De initiële reacties op de Bitcoin whitepaper waren sceptisch. Vragen over de schaalbaarheid, veiligheid en vooral de haalbaarheid, die Satoshi beantwoordde.

"Je zal in cryptografie geen oplossing vinden voor politieke problemen", schreef iemand. Satoshi antwoordde: "Ja, maar we kunnen wel een grote slag winnen in de wapenwedloop en een aantal jaren nieuw terrein winnen voor vrijheid. Overheden zijn goed in het afhakken van koppen van centraal beheerde netwerken zoals Napster, maar pure P2P netwerken zoals Gnutella en Tor lijken zichzelf overeind te houden."

Bitcoincommunity

Satoshi Nakamoto deelde niet alleen de whitepaper, maar was in de beginjaren ook actief onderdeel van de Bitcoincommunity. Eerst via de mailinglist, maar later vooral via het Bitcoin Talk forum. Satoshi beantwoordde vragen, gaf toelichting, werkte samen en mengde zich in forumdiscussies.

"Hoe lang werk je al aan dit ontwerp Satoshi? Het ziet er erg doordacht uit", vroeg forumgebruiker Laszlo een keer. Hij zou later de befaamde pizza's van 10.000 BTC aanschaffen; de 'duurste pizza's ooit'.

"Sinds 2007", antwoordde Satoshi. "Op een bepaald moment raakte ik overtuigd dat er een manier moest zijn om dit te doen zonder dat er enig vertrouwen bij nodig is en ik kon het niet weerstaan om erover na te blijven denken. Er is veel meer werk in het ontwerp gegaan dan in het programmeren. Gelukkig zijn alle kwesties die zijn opgemerkt dingen die ik eerder al had overwogen en waarmee ik rekening heb gehouden."

In reactie op een andere vraag wijdde Satoshi nog iets verder uit over het ontwerpproces: "Ik waardeer je vragen. Ik heb het eigenlijk een beetje achterstevoren gedaan. Ik heb eerst alle code geschreven voordat ik mezelf kon overtuigen dat ik elk probleem kon oplossen, en daarna heb ik de paper geschreven. Ik denk dat ik de code sneller kan vrijgegeven dan ik een gedetailleerde spec kan schrijven."

Wat is Bitcoin?

Eén van de moeilijkste dingen aan Bitcoin is uitleggen wat het is. Satoshi Nakamoto vond dat ook lastig: "Een beschrijving voor het grote publiek bedenken is 'bloody hard'. Er is niets waaraan je het kan relateren".

Een andere keer schreef Satoshi: "Het is erg aantrekkelijk vanuit de Libertarische visie als we het fatsoenlijk kunnen uitleggen. Ik ben echter beter met code dan met woorden."

Toch wist Satoshi vaak tot de kern door te dringen: "Het kernprobleem van conventionele valuta is al het vertrouwen dat erbij nodig is om het te laten werken. De centrale bank moet vertrouwd worden om de valuta niet te devalueren, maar de geschiedenis van fiat valuta is vol met breuken van dat vertrouwen."

"Banken moeten vertrouwd worden om ons geld vast te houden en elektronisch te versturen, maar ze lenen het uit in golven van kredietbubbels met nauwelijks een fractie in reserve. We moeten ze vertrouwen met onze privacy, vertrouwen dat ze identiteitsdieven niet toestaan onze accounts leeg te roven. Hun massieve overheadkosten maken microbetalingen onmogelijk."

Vragen

Iedereen die voor het eerst met Bitcoin in aanraking komt heeft vragen. Satoshi gaf daarop regelmatig antwoord: "Om Sepp's vraag te beantwoorden, er is inderdaad niemand die als centrale bank of federal reserve optreedt om de geldvoorraad aan te passen naarmate het aantal gebruikers groeit. Dat zou een vertrouwde derde partij veronderstellen om de waarde te bepalen, omdat ik geen manier ken waarop software kan weten wat de waarde van dingen in de echte wereld is."

Iets verderop ging Satoshi verder: "In die zin, is het meer zoals een edelmetaal. In plaats van dat de hoeveelheid verandert om de waarde hetzelfde te houden, is de hoeveelheid van te voren vastgesteld en verandert de waarde. Naarmate het aantal gebruikers groeit, zal de waarde per coin toenemen. Het heeft het potentieel om een positieve feedback-loop te creëren; naarmate het aantal gebruikers groeit, gaat de waarde omhoog, hetgeen nieuwe gebruikers kan aantrekken die van de stijgende waarde willen profiteren."

"How does everyone feel about the B symbol with the two lines through the outside? Can we live with that as our logo?" - Satoshi Nakamoto, Bitcoin Talk

Een andere keer reflecteerde Satoshi: "Weet je, ik denk dat er veel meer mensen in [digitaal geld] geïnteresseerd waren in de jaren 90, maar na meer dan een decennia van gefaalde systemen op basis van vertrouwde derde partijen (Digicash, etc.), zien ze het als een verloren zaak. Ik hoop dat ze kunnen onderscheiden dat dit voor zover ik weet de eerste keer is dat we een systeem uitproberen dat niet op vertrouwen is gebaseerd."

"De echte truc zal zijn", reageerde iemand, "om mensen de BitCoins zodanig op waarde te laten schatten dat het een valuta wordt".

Satoshi antwoordde: "Het zou me verbazen als we over tien jaar niet op de één of andere manier elektronisch geld gebruiken, nu we een manier kennen die niet onvermijdelijk afgestompt wordt wanneer derde partijen koude moeten krijgen. Het zou kunnen starten in een kleine niche zoals rewardpoints, donatietokens, valuta voor een game of microbetalingen voor 18+ diensten. Je kan het nu al gebruiken voor pay-to-send e-mail."

Na wat technische toelichting ging Satoshi verder: "Misschien is het verstandig om gewoon wat te bezitten, gewoon voor het geval dat het aanslaat. Als genoeg mensen op dezelfde manier denken, wordt het een zelf vervullende voorspelling. Wanneer het eenmaal op gang komt, zijn er zoveel toepassingen als je zomaar simpelweg een paar centen aan een website kan betalen, met hetzelfde gemak waarmee je een paar muntjes in een automaat stopt."

"I'm sure that in 20 years there will either be very large transaction volume or no volume." - Satoshi Nakamoto, Bitcoin Talk

WTF?

Soms ging er ook wel eens wat fout. Toen in de beginfase vanwege een kritieke inflatie-bug 184 miljard nieuwe bitcoins ontstonden, moest er snel een patch komen. Satoshi vroeg op het forum om feedback: "Hier is de voorlopige verandering. Ziet het er goed uit? Ik heb meer aanpassingen te doen, dit is niet alles."

Een andere keer werden de e-mails van de wiki geblokkeerd, omdat de website op een anti-spamlijst terecht was gekomen. "WTF? Hoe zijn we daar op gekomen?", schreef Satoshi, "AFAIK, is de enige e-mail [die we hebben] wanneer je het forum instelt op notificaties, en ik gok ook de wiki registratie. Ik zou overwegen om de forum notificatie e-mails uit te zetten, ik weet niet waarom we dat hebben."

"If you don't believe me or don't get it, I don't have time to try to convince you, sorry." - Satoshi Nakamoto, Bitcoin Talk

Kicking the hornet's nest

Eind 2010 stelde iemand voor om WikiLeaks over Bitcoin te informeren, omdat de organisatie met financiële censuur te maken kreeg."Kom maar op!", vonden sommigen, maar Satoshi reageerde bezorgd.

"Nee, niet 'kom maar op'", schreef Satoshi. "Het project moet geleidelijk groeien zodat de software zich onderweg kan sterken. Ik maak dit verzoek aan WikiLeaks om Bitcoin niet te proberen te gebruiken. Bitcoin is een kleine beta community in de kindertijd. Jullie kunnen er hooguit zakgeld mee ophalen, en de hetze die je ermee zou ontketenen zou ons in dit stadium waarschijnlijk vernietigen."

Een half jaar later startte WikiLeaks desondanks met het accepteren van bitcoindonaties. "Het zou fijn zijn om deze aandacht in een andere context te krijgen", schreef Satoshi erover, "WikiLeaks heeft tegen het wespennest geschopt, en de zwerm komt onze kant op."

Mede-bitcoinontwikkelaar Gavin Andresen had ondertussen meegedaan aan een radioprogramma om over Bitcoin te praten. "Ik wou dat je niet zo over me bleef praten alsof ik een mysterieus schaduwfiguur was", reageerde Satoshi per e-mail. "De pers verdraait dat in een verhaal over een valuta voor internetpiraten. Laat het in plaats daarvan misschien over het open source project gaan en geef meer credits aan de ontwikkelaars; dat helpt ze te motiveren."

Andresen liet iets daarna weten dat hij een afspraak had gemaakt om bij de Amerikaanse inlichtingendienst CIA een presentatie over Bitcoin te geven. Satoshi reageerde niet.

Ergens rond deze tijd is Satoshi Nakamoto verdwenen. Een van Satoshi's laatste berichten was aan de Bitcoinontwikkelaar Mike Hearn. Hearn vroeg: "Ben je van plan ooit nog terug te komen bij de community (bijvoorbeeld voor code reviews), of is je plan om permanent uit de schijnwerpers te treden?". Satoshi antwoordde: "Ik ben me met andere dingen aan het bezighouden. Het is in goede handen bij Gavin en de rest."

"That means a lot coming from you, Hal. Thanks." - Satoshi Nakamoto's één na laatste bericht op Bitcoin Talk

Het mysterie van Satoshi Nakamoto

Niemand weet hoe het verhaal daarna verdergaat. Werd het Satoshi Nakamoto soms te heet onder zijn of haar voeten? Werkte Satoshi echt aan iets anders? Is er misschien iets met Satoshi gebeurd? Sommigen speculeren dat Satoshi misschien is overleden, omdat Satoshi's vermeende 1 miljoen bitcoins in de jaren erna en tot op de dag van vandaag nooit activiteit vertoonden. Op dit moment zou de waarde zo'n €32 miljard euro zijn.

De verhalen rond het mysterie van Satoshi Nakamoto en zijn of haar verdwijning kregen in de loop der jaren soms bijna mythologische proporties, Als je echter leest wat Satoshi schreef dan is één ding duidelijk: Satoshi Nakamoto was maar een mens; gewoon één van ons.

Als je meer wil lezen, dan kan dat. In het verzamelwerk Kicking the Hornet's Nest vind je vrijwel alles wat Satoshi Nakamoto ooit schreef op chronologische volgorde (op pagina 20 begint de correspondentie) en ook op de website van het Satoshi Nakamoto Institute tref je een verzameling. Voor wie iets meer hapklare brokken zoekt is er ook een lijst met beroemde citaten.


Nieuwsgierig geworden naar de geschiedenis van Bitcoin? Lees dan ook eens onze artikelen over de voorgeschiedenis van Bitcoin en over hoe het idee van Bitcoin veel ouder is dan tien jaar. Het artikel The Last Days of Satoshi op Bitcoinmagazine.com is ook de moeite waard.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.