Beurs Chicago lanceert bitcoinfutures

CME Group, een Amerikaans bedrijf dat de grootste derivatenbeurs ter wereld opereert, gaat aan het werk met bitcoin. De CEO van CME heeft aangekondigd dat deze termijncontracten voor bitcoin, zogeheten futures, waarschijnlijk rond de tweede week van december gelanceerd zullen worden.

Vorig jaar was CME al een van de eerste gevestigde bedrijven die zich interesseerde in bitcoin. Zo stelde ze een Bitcoin Reference Rate (BRR) en een Bitcoin Real Time Index (BRTI) op. Hiermee wilden ze een betrouwbare koersindicatie creëren op basis van verschillende spotprijzen van bitcoinbeurzen wereldwijd.

Ook de voorzitter van CME, Leo Melamed, heeft van zich laten horen. Hij denkt dat bitcoin een geheel nieuw soort activa zou kunnen worden, net als goud of aandelen. Melamed ziet het als een grote stap voor bitcoin:

"Het is een erg belangrijke stap in de historie van bitcoin... We zullen reguleren, bitcoin niet wild of wilder maken. We zullen het temmen tot een regulier instrument om te handelen met navolging van de regelgeving."

Het is nu afwachten wat voor effect deze futures zullen hebben op de vraag en de koers van bitcoin. De contracten worden namelijk afgesloten in contanten. Er is dus geen bitcoin als onderpand nodig om te handelen in de futures.

Ook hebben de contracten een beperking op de volatiliteit in zich. Zo kan een contract niet meer dan twintig procent stijgen of dalen in vergelijking met de voorafgaande afgesproken prijs. Wel is het mogelijk dat partijen zichzelf op de futuresmarkt of de bitcoinmarkt zullen indekken mocht één van de twee een andere kant op gaan. Hierdoor kan men het risico van koerswisselingen beperken.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.