Bewijs van leven via de Bitcoin blockchain

De oprichter van Wikileaks, Julian Assange, heeft met het oplezen van de hash van het meest recente block in de Bitcoin blockchain bewijs van leven gegeven. Dit deed hij tijdens een ask-me-anything (AMA) sessie via het populaire discussieforum Reddit.

Een AMA is een moment waarop gebruikers van de website vragen kunnen stellen aan belangrijke of bekende personen. Zo deed bijvoorbeeld Elon Musk al eerder een AMA en hield D66 kamerlid Kees Verhoeven er gister nog een.

Het idee achter deze manier van bewijs van leven is dat elk block in de Bitcoin blockchain te identificeren is met een unieke reeks letters en cijfers (hash), waarvan het onmogelijk is deze vooraf in de tijd te gokken. Het oplezen van deze unieke reeks letters en cijfers bewijst dat iemand op het moment dat het block in kwestie geproduceerd werd in leven was. Het idee is vergelijkbaar met maken van een foto van de persoon in kwestie die een recente krant met de datum zichtbaar omhoog houdt, zoals dat wel eens gebeurt bij gijzelingen.

Assange geeft in het interview aan dat het oplezen van de unieke block hash niet optimaal is als bewijs van leven. De reden die hij hiervoor geeft is dat het voor de gemiddelde mens lastig te begrijpen is hoe de ingewikkelde techniek achter Bitcoin precies werkt en waarom een block niet te vervalsen is. Hierdoor is het nodig de experts op dit gebied te vertrouwen - waardoor het bewijs verschuift van technische verificatie naar vertrouwen in de experts.

Het block dat Assange oplas had de unieke reeks 178374f687728789caa92ecb49b4d850dfc173a7c0351e6 en was nummer 447506 in de Bitcoin blockchain. Het interview met Assange is hier terug te zien, het gedeelte over proof of life begint op 01:53:00.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.