Bitcoin bedrijf Synonym lanceert platform voor het bouwen van bitcoindiensten

Tijdens de bitcoin week in El Salvador heeft het nieuwe bitcoinbedrijf het Synonym platform gelanceerd. Het project moet het makkelijker gaan maken om bitcoin producten en diensten te lanceren. Synonym streeft naar een economie die draait op bitcoin zonder de invloeden van machtige banken, Big Tech en regulaties van overheden.

Synonym Software is opgericht door Tether Holdings Limited, het bedrijf achter de populairste stablecoin USDT. Dit is een cryptovaluta waarvan de waarde gelijk is aan de dollar.

Hyperbitcoinization

Synonym is opgericht met als doel om onafhankelijk eigendom in een open financieel ecosysteem mogelijk te maken met behulp van Bitcoin en het Lightning Netwerk.

Het softwarebedrijf geeft aan hun steentje bij te willen dragen aan het proces van hyperbitcoinization. Dit is een begrip in de bitcoin wereld waarmee een mondiale omarming van bitcoin als betaalmiddel, spaarmiddel en rekenmiddel wordt bedoeld. Alhoewel het een term is die wordt gebruikt voor een theoretische situatie gelooft de CEO van Synonym, John Carvalho, dat het een kwestie van tijd is voordat het realiteit is.

‘Hyperbitcoinization zal niet op magischerwijs plots realiteit zijn. Om in een wereld te leven zonder machtige banken, strenge regulaties, of de invloeden van Big Tech hebben we een strategie en een ecosysteem nodig om de huidige economie te vervangen, zo vertelt Carvalho aan Bitcoinmagazine. Dit is waar Synonym bij komt kijken.

Onafhankelijkheid als doel

Synonym bouwt software voor verschillende use cases op het Bitcoinnetwerk en het Lightning netwerk. Ze beogen steeds meer diensten die nu afhankelijk zijn van traditionele financiële instellingen of systemen ook mogelijk te maken met bitcoin.

Het Bitcoinnetwerk maakt het mogelijk transacties te doen met iedereen op de wereld zonder tussenpersoon. Synonym heeft als doel deze onafhankelijkheid van Trusted Third party verder in de samenleving door te zetten. CEO John Carvalho spreekt van een 'Atomic Economy'

'Het idee is om het web zo praktisch en voor ieder individu zo relevant mogelijk te maken. Een 'Atomic Economy' is een concept dat de ideeën van een circulaire economie combineert met het netwerk van vertrouwen (bitcoin) om zo een efficiënt en sociale economie te creëren', legt Carvalho uit.

Makkelijker gezegd wil Synonym de onafhankelijkheid van bitcoin ook gebruiken in andere systemen. Denk bijvoorbeeld aan de machtspositie van 'Big Tech' en de problematiek rond dataverzameling. Gebruikers moeten erop vertrouwen dat er geen misbruik van gemaakt wordt, maar dat vertrouwen is in de loop der tijd regelmatig geschaad, onder andere omdat marktpartijen er een verdienmodel van hebben gemaakt om gebruikersdata te verkopen.

Als de functionaliteiten van zo'n systeem ook op bitcoin kan worden gebouwd zorgt dat ervoor dat de controle en macht weer bij de gebruiker terecht komt, zonder dat er vertrouwen in een centrale tussenpartij nodig is.

Slashtags

De eerste applicatie die Synonym heeft gelanceerd heet Slashtags. Dit is een protocol waarmee decentrale social media platformen te creëren zijn. Door het lightning netwerk te gebruiken om berichten naar elkaar te sturen ontstaat er een platform wat niet valt te censureren. Content creators kunnen gemakkelijk aan hun content verdienen door gebruikers bijvoorbeeld per post een aantal satoshis in rekening te brengen. De verdiensten gaan dan van gebruiker direct naar de maker.

Synonym wil met het Slashtag protocol laten zien dat slechts één blockchain voldoende is om het traditionele systeem te ontwrichten.

'We willen laten zien dat je niet telkens een andere blockchain nodig hebt als het om iets anders gaat dan bitcoin als een store of value', vertelt John Carvalho aan Bitcoin magazine.


Wist je dat bitcoin laatst een upgrade heeft gekregen? Lees hier meer over de langverwachte Taproot update.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.