Bitcoin gaat upgraden: Schnorr en Taproot komen eraan

Schnorr en Taproot zijn weer een stapje dichterbij. Onlangs werd de code goedgekeurd om deze nieuwe technologieen in de Bitcoin Core software te implementeren. Nu moet alleen nog worden besloten op welke manier het op het netwerk wordt geactiveerd.

Schnorr signatures en Taproot komen langzaam dichterbij. Met Schnorr signatures zijn digitale handtekeningen efficiënter te verifiëren en nemen ze minder data in beslag. Meerdere digitale handtekeningen kunnen ermee worden samengebracht tot een enkele ondertekening, waardoor CoinJoin goedkoper worden. Bovendien zijn transacties waarbij meerdere ondertekeningen nodig zijn (multisig) met Schnorr signatures meer privé, omdat ze er door Schnorr signatures als normale transacties uitzien.

Taproot is een andere technologie die op dat laatste verder borduurt om de privacy van smart contracts te verbeteren, zodat het voor buitenstaanders niet zichtbaar is dat het een smart contract is.

De code om deze twee technologieën te implementeren in de Bitcoin Core software is onlangs goedgekeurd en samengevoegd met de rest van de code. Het ontwikkelingsproces is daarmee in principe afgerond en het enige dat nu nog resteert is de activatie op het Bitcoinnetwerk.

Soft fork

Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Bitcoin is decentraal en daarom kan je upgrades niet zomaar via een hard fork  afdwingen zonder het risico dat het netwerk in tweeën splitst omdat een deel niet meedoet.

De huidige insteek is daarom dat de activatie van Schnorr en Taproot gebeurt via een soft fork. Dat gebeurde in het verleden ook al eens om SegWit te activeren. Bij een soft fork is ondersteuning van Schnorr en Taproot optioneel en is het proces meer geleidelijk.

Activatie

Er wordt op dit moment nog gediscussieerd over de manier waarop zo'n soft fork het beste kan gebeuren. De meeste aandacht gaat uit naar twee voorstellen: BIP8 en Modern Soft fork Activation. In beide gevallen krijgen de miners eerst een periode om op eigen initiatief de overstap naar Schnorr en Taproot te maken.

Jij kan meedoen

Met een eigen Bitcoin node ben ook jij onderdeel van het proces. Dat hoeft tegenwoordig helemaal niet moeilijk te zijn. Jij kan meedoen!

Men lijkt bij BIP8 aan te sturen op een tijdsbestek van ongeveer een jaar. Als het binnen die tijd niet lukt kunnen de Bitcoin nodes de upgrades proberen te forceren door zelf als eerste te upgraden. Miners die daarin dan niet meegaan kunnen als gevolg geen Schnorr of Taproot transacties van gebruikers verwerken, terwijl miners die er wel in meegaan dat wel kunnen. De gedachte hierachter is dat de meeste miners erdoor uiteindelijk zullen upgraden, omdat ze anders winst mislopen en door de overige miners uit de markt worden weggeconcurreerd.

Modern Soft fork Activation werkt vergelijkbaar, maar verlengd het proces met een aantal extra fasen. In de eerste instantie is de inzet ook een jaar, maar als dat niet lukt zouden erna nieuwe fasen ingaan en kan het in totaal tot 42 maanden duren. Ook hierbij geldt dat de Bitcoin nodes de upgrades uiteindelijk kunnen proberen te forceren.

Hoe lang nog?

Hoe lang het allemaal nog duurt is dus lastig te zeggen. In het ergste geval nog een paar jaar, maar het kan ook opeens heel snel gaan. Anders dan bij eerdere upgrades zijn Schnorr en Taproot namelijk niet erg controversieel en men verwacht daarom weinig tegenstand. Miners verdienen bovendien hun brood met de verkoop van bitcoin, dus een betere Bitcoin is voor hen in principe ook wenselijk. Misschien valt het daarom allemaal wel mee.

Toch is dat allemaal een beetje koffiedik kijken, want met een decentraal project als Bitcoin weet je het immers nooit van te voren. Het is dus vooral een kwestie van afwachten.


Lees ook zelf eens de BIP8 of Modern Soft fork Activation voorstellen. Je kan eventueel ook mee discussiëren over de activatie in het kanaal #taproot-activation via IRC.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.