Bitcoin paper wallets

Tegenwoordig zijn er vele soorten bitcoin wallets beschikbaar. In een vorig artikel zijn we uitgebreid ingegaan op de nieuwste technologie; de hardware wallet. Dit type wallet is momenteel erg gewild, vanwege onder andere de veiligheid die het biedt. Er is echter ook een gratis alternatief beschikbaar, wat (mits goed gebruikt) evengoede beveiliging biedt. We noemen dit een paper wallet.

Een paper wallet is eigenlijk niets meer dan een geprinte versie van de sleutels die nodig zijn om bij je bitcoins te komen. De paper wallet kent een aantal voordelen. Ten eerste kan het fijn zijn om de sleutels tot je bitcoins ergens fysiek te kunnen bewaren. Dit geeft een stukje meer tastbaarheid en voelt voor sommige mensen misschien veiliger. 

Ook zijn paper wallets gratis en vrij makkelijk te gebruiken. Je hoeft dus niets aan te schaffen of te installeren. Mits het apparaat waarmee de paper wallet gegenereerd vrij is van virussen of infecties, is het gebruik van een paper wallet ook zeer veilig. 

De paper wallet kan ook aangemaakt worden op een computer zonder internet, offline dus. Dit geeft als voordeel dat de gevoelige informatie niet in de handen van een hacker op afstand kan vallen. 

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende websites die het maken van Bitcoin (of altcoin) paper wallets aanbieden. De bekendste partij is bitaddress.org. Zij bieden het maken van paper wallets aan, en hebben ook nog een aantal andere opties om uit te kiezen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen je sleutels te beveiligen met een wachtwoord, of je sleutels te verwerken in een zogenaamde "Brain wallet" dit is een reeks woorden die ook wel een "mnemonic" of "seed" genoemd worden. Deze reeks woorden kan later altijd gebruikt worden om je sleutels te herstellen, en opnieuw toegang te krijgen tot de bitcoins.

tekbchowtomakeapaperwallet

In het geval van een standaard paper wallet krijg je altijd een "Public key" en een "Private key" De public key is jouw bitcoin adres. Dit adres kan met de buitenwereld gedeeld worden, zodat mensen bitcoins naar jou kunnen overmaken. De private key is nodig om de bitcoins uit te geven, en dien je dus altijd voor jezelf te houden. Als deze in handen valt van iemand anders, kan hij jouw bitcoins uitgeven. Heeft iemand dus jouw private keys, dan heeft hij jouw bitcoins. Hieronder een voorbeeld van een paper wallet.

samplebitcoinpaperwallet

Hoe maak ik een paper wallet?

  • Ga naar bitaddress.org (eventueel kan de webpagina opgeslagen worden, om hem zo later offline te kunnen openen). Beweeg heen en weer met je muis totdat je 100% ziet. De gegevens zijn dan zeker weten uniek.
  • Bij "Single Wallet" kun je de public key en de private key vinden. Je zou deze kunnen overnemen/kopiëren
  • Handiger is om op het kopje "Paper Wallet" te klikken. hier kun je een kant en klaar format met beide keys vinden. Deze kan uitgeprint worden.
  • Bij de "Brain Wallet" kun je de keys verwerken in een reeks (zelf gekozen) woorden.

LET OP: We raden aan altijd gebruik te maken van de optie "BIP 38 encrypt" Dit versleutelt je private keys met een eigen gekozen wachtwoord. Dit wachtwoord is vervolgens weer nodig wanneer je de keys wil importeren in een andere wallet.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.