Bitcoin populairder in Afrika

Lange tijd was Zuid-Amerika de voornaamste bitcoin adoptie-hotspot, maar steeds meer ogen zijn tegenwoordig gericht op Afrika. De populariteit van bitcoin op het Afrikaanse continent lijkt de laatste tijd namelijk explosief te groeien en wekelijks worden peer-to-peer handelsrecords verbroken. Ook uit andere bronnen blijkt dat bitcoin in Afrika booming is.

Vooral in Nigeria, een land met bijna 200 miljoen relatief goed geschoolde inwoners, lijkt bitcoin aan te slaan. Het land is inmiddels goed voor zo'n twee derde van alle peer-to-peer handel in Afrika via Localbitcoins en Paxful. Maar ook in Zuid-Afrika, Kenia en Ghana lijkt de populariteit van bitcoin groter dan elders op het continent. De Afrikaanse peer-to-peer bitcoinhandel is de laatste tijd zelfs zo gegroeid dat er regelmatig handelsrecords worden verbroken, zo blijkt uit cijfers van UsefulTulips.com.

Afrika heeft daarmee misschien zelfs Zuid-Amerika weten te verslaan als voornaamste adoptie-hotspot, stelt Matt Ahlborg van UsefulTulips. In Zuid-Amerika werd in het verleden vooral in het door hyperinflatie geteisterde Venezuela veel peer-to-peer bitcoins verhandeld, maar tegenwoordig is de bitcoinhandel in Colombia ook fors. Toch verhandelen de Afrikanen bij elkaar inmiddels meer dan de Zuid-Amerikanen. In Nigeria alleen al wordt de laatste tijd ongeveer twee keer zoveel verhandeld als in Venezuela.

De populariteit van bitcoin in sommige Afrikaanse landen lijkt te worden bevestigd Google Trends, waar Nigeria regelmatig bovenaan de lijst staat van landen waar het meest gezocht wordt op het zoekwoord 'bitcoin'. Zuid-Afrika en Ghana staan doorgaans ook hoog op deze lijst.

Politiek & economie

De plotselinge en explosieve groei komt volgens Ahlborg voor een deel door de extra aandacht voor bitcoin in verband met de recente Bitcoin Halving. Hierbij halveerde de monetaire inflatie in de bitcoineconomie. Daarnaast denkt hij dat de politieke en economische omstandigheden in veel Afrikaanse landen ook een belangrijke rol spelen. Die waren al niet al te best, maar volgens The World Bank staat een groot deel van Afrika vanwege die COVID-19 pandemie inmiddels met één voet in een recessie.

Dat de economische en politieke omstandigheden een belangrijke rol spelen bij de adoptie van bitcoin op het continent wordt ook beaamd in het Arcane Research rapport 'The State of Crypto - Africa'. Dat wijst erop dat er weliswaar veel aandacht is voor extreme gevallen zoals het door hyperinflatie en politieke instabiliteit geteisterde Zimbabwe, maar dat de problemen in veel andere Afrikaanse economieën eveneens erg groot zijn.

Zo verloor de Zuid-Afrikaanse rand de afgelopen tien jaar meer dan 50% van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar. Vergelijkbare scenario's spelen zich af in Nigeria, Egypte, Algerije, Ethiopie en Ghana. Volgens het rapport is de schaarste van bitcoin voor inwoners uit deze landen dan ook interessant vanwege economische redenen, terwijl de decentrale en neutrale aard bescherming bieden tegen politieke chaos en instabiliteit.

Het gros van de pakweg 1 miljard mensen ten zuiden van de Sahara heeft volgens The World Bank bovendien geen of gebrekkige toegang tot het bankenstelsel. De kosten van internationale geldtransacties naar Afrika behoren daarnaast tot de hoogste ter wereld. Anders dan in de Westerse wereld waar bitcoin vooral een speculatief middel is zou bitcoin voor het Afrikaanse continent échte oplossingen kunnen bieden.

"Africa is one of, if not the most promising region for the adoption of cryptocurrencies due to its unique combination of economic and demographic trends. We already see a lot of growth related to cryptocurrency in Africa and expect this development to accelerate in the years ahead." - rapport The State of Crypto - Africa

Afrikaans potentieel

Net als Zuid-Amerika zijn daarom veel ogen gericht op Afrika, want de omstandigheden lijken er rijp voor de adoptie van bitcoin en de bevolking zou er veel baat bij kunnen hebben. Volgens de recente documentaire 'Banking on Africa - The Bitcoin Revolution' zou Afrika er zelfs een technologische inhaalslag mee kunnen slaan.

Het enorme potentieel van bitcoin voor Afrika wordt ook door anderen opgemerkt. Zo schreef de CEO van Twitter en Square Jack Dorsey een half jaar geleden in een tweet: "Africa will define the future (especially the bitcoin one!)". Dorsey zou volgens geruchten plannen hebben 'iets' met Afrika en bitcoin te willen doen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.