Bitcoin sluit beste januari sinds 2013 af

Het zal je niet ontgaan zijn: de bitcoinkoers is weer flink gestegen. Slechts één keer eerder, in januari 2013, steeg de prijs van bitcoin in de maand januari meer, namelijk met 50%. Ondanks de onzekerheid in de cryptomarkt, lijkt de digitale munt weer in trek bij beleggers. Veel cryptobedrijven hebben echter personeel moeten ontslaan.

Ondanks stijging, massale ontslagrondes

De stijging van de bitcoinkoers staat haaks op de ontwikkelingen bij veel cryptobedrijven. Degene die nog overeind staan na het FTX debacle, bezuinigen namelijk flink. Bedrijven als Coinbase en Crypto.com hebben aangekondigd respectievelijk 25% en 20% van het personeel moeten ontslaan. Veel andere bedrijven, zoals NYDIG, Gemini, Luno en Blockchain.com, hebben ook personeel moeten ontslaan. Volgens Coindesk zijn in totaal bijna 30.000 mensen in de crypto-industrie hun baan kwijt.

Het bepalen van de exacte reden voor een koersstijging blijft lastig, alsdus Daan Kleiman van Bitonic. "Bitcoin is een wereldmarkt, alles kan invloed hebben", zo vertelt hij aan het FD.

Vanavond zullen zowel de Fed als de Europese Centrale Bank beslissingen over nieuwe renteverhogingen bekendmaken. Aanpassingen aan de rente kunnen invloed hebben op de markt. Een hogere rente op staatsobligaties maakt andere investeringen minder aantrekkelijk voor beleggers. Dit kan er voor zorgen dat er minder beleggers investeren in aandelen of bitcoin.

Er lijkt bovendien een sterke correlatie te zijn tussen de aandelenbeurzen en bitcoin. Dat lijkt te insinueren dat de algehele economische omstandigheden in de wereld een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de bitcoinkoers. Daarnaast is het ripple effect ripple effect Het ripple effect is een term die verwijst naar de domino-achtige uitwerking die een gebeurtenis kan hebben op verwante zaken of andere gebieden. Het faillissement van een groot crypto handelsplatform, zoals FTX, kan bijvoorbeeld zo'n ripple effect veroorzaken. Het kan leiden tot vertrouwensverlies en verkoopdruk op de cryptomarkt, wat op zijn beurt weer kan uitlopen op een daling van de koersen van digitale munten. van het FTX-debacle nog altijd onduidelijk. Recentelijk heeft ook kredietverstrekker Genesis, een onderneming van Digital Currency Group, faillissement aangevraagd. Dit kan weer gevolgen hebben voor andere bedrijven, aangezien Genesis nog ongeveer $3,5 miljard is verschuldigd aan ongeveer 50 bedrijven, waaronder Gemini, VanEck en Bitvavo.

Stress vrij investeren

Wat de koers in de volgende maanden gaat doen blijft altijd de vraag. Het 'timen van de markt' lijkt haast onmogelijk. De investeringsstrategie 'Dollar Cost Averaging' (DCA) kan daarom een uitkomst bieden om eenvoudig te sparen met bitcoin.

DCA is een beleggingsstrategie waarbij beleggers gelijke bedragen in een bepaalde activa (in dit geval Bitcoin) investeren gespreid over een langere periode. Hierdoor voorkom je het risico dat je het verkeerde moment kiest om te investeren en betaal je een meer gemiddelde prijs.

In Nederland biedt Bitonic de DCA-service Bits aan, waarmee je eenvoudig een dollar cost averaging-spaarplan kan aanmaken.

Met Bits kan je via automatische bankoverschrijven instellen hoe vaak en voor welk bedrag je koopt. Elke dag, elke week, elke maand? Dat bepaal je zelf. Zo kan je zorgeloos bitcoin sparen, zonder de stress van het timen van de markt.

Lees hier meer over Bits.



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.