Bitcoinadres verandert steeds, waarom is dat?

Heb je zojuist bitcoin gekocht of ontvangen en is plots je gebruikte bitcoinadres vervangen door een compleet ander adres? Geen reden voor paniek. Alhoewel de ontvangstadres in je wallet is veranderd, zijn alle vorige adressen hoogstwaarschijnlijk nog steeds bruikbaar. Waarom je wallet bij een nieuwe transactie een nieuw adres genereert, lees je in dit artikel.

Wanneer je voor het eerst bitcoin koopt of ontvangt kan het verwarrend en even schrikken zijn: het zojuist gekopieerde adres is niet meer zichtbaar, en is vervangen door een compleet andere reeks getallen en letters. Mocht je je zorgen maken of de verstuurde bitcoin nog wel aankomt, wees gerust. Elk adres dat een wallet ooit aan je geeft zal voor altijd bruikbaar zijn.

Ook wanneer deze al eens is gebruikt. Dus mits het adres juist is gekopieerd en ingevoerd, zullen de verzonden bitcoin hoogstwaarschijnlijk binnen afzienbare tijd in je wallet verschijnen. Mocht je twijfelen of het gewoonweg extra willen controleren, dan kun je via de statistiekenpagina je transactie opzoeken. Hiervoor moet je je transactie-ID of bitcoinadres invullen in de zoekbalk. Je komt dan op de pagina waar je je transactie kan inzien.

Waarom verandert het adres

Dus waarom veranderen sommigen bitcoinwallets regelmatig het ontvangstadres? En wat gebeurt er met het oude adres?

Vaak worden ontvangstadressen gezien als een rekeningnummer, met de nodige verwarring als gevolg. Een rekeningnummer of IBAN is constant, en wordt gebruikt voor het ontvangen en versturen van betalingen. Een Bitcoin of ontvangstadres is slechts een reeks van getallen en letters om 1 of meerdere transacties te ontvangen in een wallet. Je wallet is een soort account in eigen beheer dat iedere nieuwe transactie een nieuw ontvangstadres of vergelijkbaar een rekeningnummer aanmaakt. Elke transactie ontvangen op de aangemaakte adres is te zien op dit account.

De voornaamste reden hiervoor is privacy. Bitcointransacties zijn openbaar en worden permanent bewaard in het openbare grootboek, wat ook wel de blockchain wordt genoemd.

Wanneer je voor elke transacties hetzelfde adres gebruikt, kan iedereen gemakkelijk je complete transactiehistorie nagaan. De balans, inkomende en uitgaande transacties zijn dan gemakkelijk te volgen. Niet ideaal.

Privacy is dus de voornaamste reden dat wallets automatisch na het ontvangen van bitcoin op een adres een nieuw adres genereren. Er is niets mis met het vorige adres. Wanneer er naar dit adres bitcoin wordt verstuurd, zal het zeker aankomen. Ook is het in sommige gevallen beter voor de cryptografische beveiliging van je bitcoins. Dit is met name het geval bij het uitgeven van oudere bitcoins, die nog werken met oudere type adressen. Het is wegens privacy redenen dus misschien niet handig om oudere adressen (vaak) te hergebruiken. Overigens genereert niet elke wallet automatisch nieuwe adressen. 

Weet je niet welke wallet je moet kiezen? Lees dan onze bitcoingids over het kiezen van de juiste wallet of check onze reviews over verschillende type wallets.


Lees hier meer over de technische achtergrond van Bitcoin.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.