Bitcoinbedrijf Block van Jack Dorsey wil met nieuwe apparatuur mining toegankelijker maken

Block, het bitcoinbedrijf van Jack Dorsey, is van plan een nieuw soort ASIC miner te ontwikkelen. Eerder maakte Dorsey via Twitter al bekend van plan te zijn een meer toegankelijk en efficiënt mining systeem te willen bouwen. Zo moet volgens de bitcoin fanaat het opzetten van een miner voor iedereen een makkie zijn.

Mining

Een ASIC ASIC (een afkorting van application-specific integrated circuit, oftewel applicatie-specifieke geïntegreerde schakeling) is een IC die voor een specifieke toepassing is gemaakt. is een microchip dat op maat wordt gemaakt voor een specifiek doel. In dit geval gaat het om een ASIC chip die wordt ontworpen om zo goed mogelijk bitcoin te minen.

In een twitterdraad van vorig jaar oktober maakte Dorsey al bekend van plan te zijn een Bitcoin mining system te willen bouwen. Nu Block een vacature online heeft gezet voor ontwikkelaars gespecialiseerd in ASIC miners lijkt het plan werkelijkheid te worden.

Volgens Dorsey zijn een aantal zaken belangrijk omtrent mining:

  • Decentralisatie

Het Bitcoinnetwerk moet volgens Dorsey zo decentraal mogelijk. Dit houdt in dat de distributie van miners belangrijk is. De hoofdtaak van miners is het controleren van transacties zonder daarbij op een derde partij te hoeven vertrouwen. Een hoge distributie van miners is wenselijk doordat dit het netwerk robuust en bestendig maakt tegen een ‘single point of failure’ of een aanval vanuit bijvoorbeeld de overheid. Zo bleef het Bitcoinnetwerk in 2021, ondanks dat China bitcoinmining verbood, het hele jaar perfect werken.

  • Duurzaamheid

Het energieverbruik van bitcoin is essentieel voor de veiligheid van het netwerk. Juist omdat er veel energie nodig is om het netwerk te beschermen maakt het dat het haast onmogelijk is bitcoin te hacken, of een 51% aanval uit te voeren.

Om de CO2 uitstoot te minimaliseren is het belangrijk juist energie dat is opgewekt op een duurzame manier te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan stuwdammen of stroom afkomstig van de warmte van vulkanen.

  • Meer producenten

Doordat het produceren van ASIC miners het gebruik van dure machines vereist zijn er slechts een aantal bedrijven die dit doen. Dit zorgt voor centralisatie in productie, een gelimiteerd aanbod en afhankelijkheid van een klein groepje leveranciers.

Dorsey wil daarom een miner maken die minder afhankelijk is van een klein groepje bedrijven. Volgens hem moeten mining producenten over het algemeen minder productie processen outsourcen en juist zelf de verschillende stappen in de supplychain in handen nemen.

  • Toegankelijkheid

Momenteel is het voor slechts een specifieke doelgroep rendabel om te beginnen met het minen van bitcoin. Het is kapitaalintensief, het vereist toegang tot goedkope energie en bovendien is het opzetten van een miner niet gemakkelijk.

Om het netwerk van bitcoin nog decentraler en robuuster te maken moet volgens Dorsey minen een stuk makkelijker en toegankelijker worden. Zo stelt hij op Twitter aan zijn volgers de vraag waar mensen voornamelijk tegenaan lopen bij het opzetten van een eigen miner.

Het is nog niet duidelijk hoe de ASIC van Block eruit gaat zien en hoe deze zich onderscheid van andere rigs. Wie weet wordt in de toekomst de warmte afkomstig van miners wel gebruikt voor het verwarmen van kassen of je woonkamer.


Jack Dorsey is na het opzeggen van zijn baan als CEO van Twitter zich volledig gaan richten op bitcoin. Lees daar hier meer over.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.