Bitcoinbedrijven vormen coalitie om marktintegriteit te bevorderen

Solidus Labs en verschillende bedrijven uit de bitcoinsector hebben zich verenigd in de Crypto Market Integrity Coalition (CMIC). Deze nieuwe coalitie moet marktmisbruik- en manipulatie gaan bestrijden en daarmee de marktintegriteit van de bitcoinmarkt in zijn geheel bevorderen. De belofte die de bedrijven in de coalitie elkaar hebben gedaan, moet uiteindelijk zorgen voor een veiligere markt en betere samenwerking met regelgevende instanties en toezichthouders.

Solidus Labs is de initiator van de CMIC. Het bedrijf houdt zich bezig met het automatiseren van markttoezicht en risicomonitoring in de bitcoinsector. In de onderstaande video nodigt Kathy Kraninger, vice president of regulatory affairs van Solidus Labs, alle bedrijven uit de bitcoinsector uit om zich aan te sluiten bij de nieuwgevormde coalitie.

De CMIC bestaat momenteel uit 17 verschillende bedrijven uit de bitcoinsector.

Niet alleen bitcoinbeurzen, zoals Bitstamp en Coinbase zitten in de coalitie, maar bijvoorbeeld ook het bedrijf Circle, dat achter de stablecoin USDC zit. Een kleurrijk gezelschap dus.

Wat staat er in de belofte?

Maar wat staat er precies in de 'public and unequivocal plegde'? Ofwel: wat staat er in de belofte? Allereerst stelt de coalitie te streven naar het bevorderen van de marktintegriteit van de bitcoinmarkt in zijn geheel en het efficiënt functioneren van de markt zelf. Verder dienen de deelnemers van de coalitie principes met betrekking tot marktintegriteit en -efficiëntie te integreren in hun activiteiten en bedrijfsstrategie.

Ook dienen de deelnemers van de coalitie akkoord te gaan met het volgende.

‘We zijn het erover eens dat, ongeacht de wettelijke vereisten, marktactiviteit op een redelijke, doorlopende basis moet worden gecontroleerd en beoordeeld om daarmee marktmisbruik- en manipulatie op te sporen en te elimineren. Duidelijke gevallen van fraude en manipulatie zijn illegaal en we zullen ons naar beste weten inzetten om dergelijke activiteiten te voorkomen.’

Tenslotte komen de deelnemers van de coalitie overeen elkaar voortdurend te informeren over verschillende uitdagingen waar zij tegenaan lopen binnen de bitcoinsector. Dit alles moet uiteindelijk zorgen voor een veiligere markt en betere samenwerking met regelgevende instanties en toezichthouders.

Wat de daadwerkelijke gevolgen zijn van deze nieuwgevormde coalitie zal de tijd moeten uitwijzen. Veel van de deelnemers wachten momenteel op meer duidelijkheid op het gebied van regelgeving. Een stukje zelfregulering en het harmoniseren van normen met betrekking tot financiële integriteit is in ieder geval een stap voorwaarts te noemen. Ook regelgevende instanties en toezichthouders juichen dergelijke ontwikkelingen meestal toe.


Wil je meer lezen over toekomstige regelgeving? Lees hier meer over toekomstige anti-witwasregelgeving en MiCA. Luister je liever naar een podcast? Luister dan naar aflevering 206 B van de Cryptocast.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.