Bitcoins versturen via radiogolven

Bitcoin wordt vaak gezien als een internetmunt. Maar wat als het internet kuren vertoont, of zelfs helemaal niet meer functioneert?

Een van de alternatieven van internet lijkt radio te zijn. Onlangs zijn de eerste bitcoins verstuurd door gebruik te maken van dit medium. Transactiedata is met behulp van radiogolven te versturen en te ontvangen. Hierdoor hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van het internet.

De bitcointransactie, die de Amerikaanse Canadese grens passeerde, werd voorgesteld door Rodolfo Novak. In eerste instantie kreeg hij nul op het rekest. Uiteindelijk bleek Samuel Patterson bereid om de transactie te ontvangen.

Novak en Patterson maakten gebruik van Ham radio. Ham radio, ook wel amateur radio genoemd, maakt gebruik van frequenties speciaal bedoeld voor niet-commerciële doeleinden.

De transactie werd verzonden met behulp van het JS8Call, dat gebruik maakt van het FT8 protocol voor het verzenden van radiogolven.

Er zijn steeds meer initiatieven die proberen alternatieven voor internet te vinden voor het versturen van bitcointransacties. Naast radio is dit ook mogelijk middels een mesh netwerk en satellieten.

Vaak lijkt het niet kunnen beschikken tot internet een futuristische apocalyps scenario. Echter blijkt dit niet zo onrealistisch als dit in eerst instantie lijkt. Zo heeft China zijn eigen Great Firewall of China en bekijkt ook Rusland of het een eigen, extra gecontroleerd internet kan creëren.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.