BL3P: het Europese handelsplatform

De Nederlandse Bitcoinenthousiasten zijn welbekend met de de verschillende diensten waar je via iDEAL bitcoins kunt kopen, waaronder Bitonic. Minder bekend zijn de internationale handelsplatformen, waar men direct voor de actuele marktprijs met elkaar kan handelen. BL3P, het enige bitcoinhandelsplatform van Nederland, gaat vandaag live voor heel Europa. In dit artikel gaan we dieper in op de werking van het handelsplatform.

BL3P is opgezet door Bitonic, een ervaren bitcoinbedrijf. Bitonic is gevestigd in Nederland en heeft goede relaties met de Nederlandse banken. Het handelsplatform gebruikt dan ook Nederlandse bankrekeningen om euro-tegoeden te ontvangen en versturen. Dit onderscheidt BL3P van andere grote, Europese handelsplatformen.

Wat is het verschil tussen BL3P en Bitonic?

Bij Bitonic kun je snel bitcoins kopen via iDEAL: de bitcoins worden verstuurd naar jouw bitcoinadres zodra de betaling is afgerond. De prijs die je betaalt staat vast zodra je de betaling start, ongeacht de hoeveelheid bitcoins die je koopt. Een handelsplatform als BL3P biedt meer functionaliteit en vaak ook een net wat betere prijs, maar is ook wat ingewikkelder in gebruik. Daarnaast is een uitgebreidere verificatie nodig, om fraude en witwassen te voorkomen.

blpcombined

Bij BL3P stort je een euro-tegoed op je account, dit kan tevens via iDEAL voor Nederlandse gebruikers, of stuur je bitcoins naar een uniek bitcoinadres dat bij jouw account hoort. De euro-tegoeden en bitcoins worden veilig bewaard door BL3P, en dus Bitonic. Je tegoed in euro's of bitcoins wordt vervolgens getoond in je account. Nu kun je koop- en verkooporders plaatsen op de open markt: je handelt direct met andere gebruikers van het platform.

Handelen op de open markt

BL3P is gemaakt om gebruikers actief te laten handelen in bitcoins. Bij het handelen wordt doorgaans andere terminologie gebruikt dan bij een aankoop via een wisselkantoor, het is van belang om deze termen goed te begrijpen voordat je aan de slag gaat. Hieronder staan de belangrijkste termen uitgelegd:

Informatie over de markt:

  • Bids: Dit zijn de openstaande kooporders. De openstaande kooporders zijn altijd lager dan de openstaande verkooporders: wanneer een kooporder voor een hogere prijs dan de openstaande verkooporders wordt aangemaakt dan wordt deze direct gevuld.
  • Asks: Dit zijn de openstaande verkooporders. De openstaande verkooporders zijn altijd hoger dan de openstaande kooporders: wanneer een verkooporder voor een lagere prijs dan de openstaande kooporders wordt aangemaakt dan wordt deze direct gevuld.
  • Order book : In het order book staan alle openstaande orders, zowel de bids als de asks. In het order book is te zien hoeveel bitcoins voor een bepaalde prijs gekocht of verkocht kunnen worden.
  • Spread: De spread is het verschil tussen de hoogste bid en de laagste ask. Er is dus altijd een verschil tussen de huidige koop- en verkoopprijs.

screenshotat

De verschillende ordertypes:

  • Buy: Hier maak je een kooporder aan.
  • Sell: Hier maak je een verkooporder aan.
  • Market order: De koop- en verkooporders die worden aangemaakt op BL3P zijn standaard market orders. Wanneer een market order wordt ingezet wordt deze zo snel mogelijk gevuld voor de best beschikbare prijs. Je kunt ervan uit gaan dat de order gevuld wordt, maar hebt minder controle over welke prijs je precies krijgt. Met name bij grotere orders kan het zijn dat een deel van de order gevuld wordt door een combinatie van de verschillende beschikbare bids of asks, waardoor de prijs minder gunstig kan uitvallen.
  • Limit order: Naast een market order heb je de optie om een limit order in te zetten. Bij een limit order heb je volledige controle over de prijs waarvoor een order gevuld wordt, maar kan het zijn dat de order niet of niet volledig gevuld wordt. Wanneer je een limit kooporder inzet onder de laagste verkoopprijs (ask), ben je afhankelijk van de andere handelaren om het order gevuld te krijgen: iemand anders zal moeten verkopen voor de prijs die gesteld is door jouw kooporder. Dit werkt hetzelfde bij een verkooporder.
Screen20Shot202017-05-1620at2009.28.38.png

BL3P gaat live, dus korting!

Een account aanmaken voor BL3P kan hier. Om te vieren dat BL3P live gaat voor heel Europa krijgen nieuwe en bestaande gebruikers 50% korting op de handelskosten (van 0,25% per transactie naar 0,125% per transactie) en zijn euro-stortingen geheel gratis voor de komende vijf weken. Nederlandse klanten kunnen binnen een minuut geld storten via iDEAL. Voor vragen over het handelsplatform kun je hier contact opnemen. Ook kun je meer lezen over de veiligheids- en compliancemaatregelen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.