Bliksemsnel fietsen!

Bliksemsnel een bliksemsnelle fiets huren

Onlangs beginnen er her en der interessante real-world use cases van het lightning netwerk op te duiken. Deze use cases tonen met een simpele demonstratie de kracht van het lightning netwerk. Zo nu ook het huren van een elektrische fiets via lightning! Matthias Steinig plaatste op Twitter een demonstratievideo van de elektrische fiets die te activeren is met een lightningbetaling.

De fiets wordt voor een bepaalde tijd geactiveerd nadat een betaling ontvangen is. Je kunt op het display op de fiets selecteren hoe lang je wil rijden, waarna er een QR-code getoond wordt en je je betaling kunt doen via je mobiele lightning app. De prijs van het fietsen is 250 satoshi's per minuut, omgerekend 1,4 cent per minuut. Het systeem is geheel mobiel en maakt gebruik van een mobiele verbinding, de energie die het systeem gebruikt komt van de batterij van de e-bike. Het project dient uiteraard als proof-of-concept.

Het op deze manier on-the-fly huren van een fiets door direct een betaling te doen maakt duidelijk dat er allerlei nieuwe vormen van delen mogelijk worden. Omdat de betaling rechtstreeks plaatsvindt is het niet nodig aangesloten te zijn bij een bepaalde dienst of lid te zijn via een abonnement. In de video hieronder is een demo van het process te zien en op GitHub staan meer foto's en details over het project.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.