Blockstream gaat ASIC-miners produceren

Bitcoinbedrijf Blockstream kondigde plannen aan om te starten met de productie van bitcoin ASIC-miners. Blockstream nam daarvoor het intellectueel eigendom en het kernteam van miningfabrikant Spondoolies over. In het derde kwartaal van 2022 hoopt Blockstream de ASIC-markt te betreden. Dat is volgens hen wenselijk voor de decentralisatie van fabrikanten van miningapparatuur.

Blockstream haalde onlangs via een financieringsronde $210 miljoen dollar op om de miningactiviteiten van het bedrijf uit te breiden, zo liet het via een persbericht weten. Met het geld heeft Blockstream onder andere het intellectueel eigendom en het kernteam van de Israëlische miningfabrikant Spondoolies overgenomen. Daarmee zet Blockstream een nieuwe tak van het bedrijf op, genaamd Blockstream Mining Division.

Enterprise ASICs

De Blockstream Mining Division gaat zich richten op de productie van gespecialiseerde miningapparatuur, zogenaamde ASICs (application-specific integrated circuits). Spondoolies heeft daar al sinds 2013 ervaring mee en het bracht eerder miningapparatuur in de SP miner-reeks uit. Met behulp van Spondoolies' expertise wil Blockstream zich richten op de markt voor professionele apparatuur.

Daarin blonk Spondoolies in het verleden ook uit, vertelt Blockstream's Chief Strategical Officer Samson Mow tijdens een interview met The Investor's Podcast. Spondoolies ontwierp bijvoorbeeld als eerste hun miningapparatuur op basis van de 1U-form factor, een gestandaardiseerde maat die onder andere in datacenters wordt gebruikt.

"Ik denk dat we in die richting door willen gaan en dat we ons willen richten op 'enterprise grade' hardware", legt Mow uit, "Het is gewoon eenvoudiger in het beheer en ik denk dat we daarin een voordeel kunnen behalen, omdat je veel meer kan standaardiseren als je de vorm standaardiseert. Dan kan je de chips eenvoudiger vervangen als ze doorbranden of niet langer voldoen, en gewoon de onderdelen vervangen die je moet vervangen. Ik denk dat veel miners ontworpen zijn om te worden vervangen nadat ze verouderd zijn, en ik denk dat wij verspilling willen minimaliseren en optimaliseren voor efficiëntie."

Decentralisatie van miningfabrikanten

Het is ook wenselijk voor de decentralisatie onder miningfabrikanten, vindt CEO Adam Back: "Veel van de productie is op China gebaseerd, dus het is goed om enige geografische diversiteit te hebben met betrekking tot waar dingen worden gemaakt". Vanwege de huidige hoge concentratie fabrikanten in China zou de Chinese overheid de productie van mininggapparatuur in theorie kunnen dwarsbomen.

"Dat is een soort risico voor het Bitcoinnetwerk", beaamt Mow, "Nu Spondoolies bij Blockstream is ondergebracht helpt dat ons om de productie van bitcoinminers te decentraliseren". Als ze kunnen groeien zoals ze van plan zijn denkt hij een flink marktaandeel van de andere producenten te kunnen afsnoepen.

Q3 2022

Volgens planning zullen de eerste ASICs in het derde kwartaal van 2022 al op de markt komen. Dat zal voor sommigen onverwacht snel zijn, denkt Back. "We zijn er eigenlijk al jaren achter de schermen mee bezig", legt hij uit. Nu er bovendien tekorten aan miningapparatuur zijn is het volgens hem een goed moment om de markt te betreden.

Blockstream

Blockstream is al jaren één van de bekendste en meest invloedrijke Bitcoinbedrijven. Het werd in 2014 opgericht door een aantal kopstukken uit de Bitcoincommunity. Het bedrijf staat onder leiding van gerenommeerde cryptograaf Adam Back, die ooit een voorloper van Bitcoin ontwierp (Hashcash) en als één van de eersten betrokken was bij Bitcoin. Blockstream heeft daarnaast diverse andere vooraanstaande Bitcoin Core ontwikkelaars in dienst.

Blockstream leverde in de loop der tijd belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van Bitcoin op het gebied van het Lightning Network en Segwit en het lanceerde de Liquid side-chain. Het bedrijf creëerde diverse wallets, zoals Blockstream Green en Jade, lanceerde een Bitcoin-satellietnetwerk en is betrokken bij de ontwikkeling van een computergame waarin Bitcoin is geïntegreerd.

Het werkt daarnaast aan een miningfaciliteit op basis van zonne-energie en modulaire miningapparatuur. Ook ontwikkelt Blockstream financiële producten op basis van bitcoin.

Na de meest recente financieringsronde is de marktwaarde van Blockstream zo'n $3,2 miljard dollar.


Lees ook eens onze eerdere artikelen over Blockstream, zoals over het Blockstream satellietnetwerk, de Blockstream Green Wallet of de Bitcoingame Infinite Fleet.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.