De autonome taxi van de toekomst

De opkomst van autonome auto's

Het futuristische idee van autonome auto's bestaat al lange tijd: er wordt al sinds 1925 geëxperimenteerd met vormen van autonome auto's. In 1956 werd het idee om rondgereden te worden door een zelfsturende auto populair door een advertentie van America's Power Companies. Onder het rijden zouden de inzittenden kunnen ontspannen met andere activiteiten, zoals een bordspel met het gezin. De auto zou zich voortbewegen door middel van elektronische apparaten in een "elektrische super-snelweg", geheel veilig en zonder files. Het idee was er, maar de techniek was nog niet zover.

Zo'n 60 jaar verder en autonome auto's lijken door de opkomst van kunstmatige intelligentie nu echt realiteit te gaan worden. Google begon in 2009 aan het ontwikkelen van een zelfsturende auto. Sindsdien hebben alle grote autofabrikanten aangegeven in meer of mindere mate bezig te zijn met het ontwikkelen van een zelfrijdende auto. Elon Musk, mede-oprichter en CEO van Tesla, gaf in een recent interview aan dat het binnen twee jaar mogelijk zou moeten zijn om in slaap te vallen achter het stuur en wakker te worden op de plaats van bestemming.

Autonome auto's zullen dus in de niet al te verre toekomst over onze straten rijden. Een idee waar men bijna een eeuw geleden al mee speelde wordt dan eindelijk realiteit. Wat is de volgende stap in de ontwikkeling van autonome voertuigen en wat heeft Bitcoin hiermee te maken?

Machines die betalingen doen met Bitcoin

Bitcointransacties zijn peer-to-peer, dit wil zeggen dat transacties rechtstreeks tussen twee personen plaatsvinden. Daarnaast worden bitcoins lokaal beheerd: simpel gezegd staan ze opgeslagen op een telefoon of computer in een Bitcoin wallet. De waardeoverdracht die plaatsvindt bij een bitcointransactie verschilt hierdoor in essentie niet veel van bijvoorbeeld het fysiek overhandigen van een stukje goud, maar dan digitaal.

Een Bitcoin wallet is een stukje software dat tevens beheerd kan worden door een computer. De privésleutels die toegang geven tot de bitcoins in een wallet kunnen door de computer gebruikt worden om transacties aan te maken en te verzenden. Het gehele process is programmeerbaar: er is geen input van een menselijke gebruiker nodig en geen bevestiging van een derde partij, zoals een bank.

Door de programmeerbaarheid en de peer-to-peer aard van bitcointransacties kunnen betalingen niet alleen plaatsvinden tussen personen, maar ook tussen een persoon en een computer of tussen twee computers. Zo worden machines in staat om zelf geld te beheren en betalingen aan elkaar te doen. Welke mogelijkheden ontstaan er wanneer we autonome auto's de mogelijkheid geven om zelf bitcoins te beheren?

De autonome taxi van de toekomst

Naast het zelfstandig opereren op de openbare wegen zal een autonome auto met een Bitcoin wallet ook in staat zijn autonoom geld te beheren. De autonome auto zal ingezet gaan worden als taxi, die via een app op te roepen is naar jouw locatie. De autonome taxi van de toekomst heeft geen menselijke bestuurder, dus betalingen zullen digitaal aan de auto gedaan moeten worden. Met Bitcoin kan een klant rechtstreeks aan de auto een bitcoinbetaling doen voor het ritje dat wordt afgenomen, vervolgens heeft de auto zelf de bitcoins in bezit.

Nu de taxi beschikt over de autonomie om rond te rijden en betalingen te ontvangen, kan de taxi ook zelfstandig transacties gaan uitvoeren. Hierdoor kan de auto de controle nemen over simpele taken zoals tanken en onderhoud. In de toekomst zullen de meeste auto's waarschijnlijk elektrisch zijn en zichzelf kunnen aansluiten op een oplaadpunt. Doordat een auto zelf bitcoins in bezit heeft kan deze bijvoorbeeld tijdig naar een oplaadpaal rijden om opgeladen te worden en zelfstandig een betaling doen aan de oplaadpaal, geheel zonder menselijke tussenkomst.

Ook kan een moderne auto herkennen wanneer er onderhoud nodig is en zich melden bij een garage, aangeven welk onderhoud er verricht moet worden en de opdracht geven deze uit te voeren. Wanneer de auto vervolgens herkent dat het onderhoud is afgerond, kan de auto de garage betalen voor het verrichte werk en vervolgens weer de weg op naar de volgende klant.

Op deze manier wordt een taxi een volledig autonome agent en kan deze 24 uur per dag en 7 dagen per week zelfstandig opereren. Iemand zal de auto de weg op moeten brengen, maar daarna kan de auto volledig zelfstandig opereren. De taxi kan "eigenaar" zijn van zichzelf en zelf ondernemen met de gemaakte winst: bijvoorbeeld door een tweede auto aan te schaffen om deze toe te voegen aan de autonome taxivloot.

Waar het duidelijk is dat verschillende toepassingen van kunstmatige intelligentie daarin een grote rol zullen spelen, zijn mensen vaak nog onzeker wat voor rol Bitcoin in de toekomst zal hebben. De toepassing zoals beschreven in dit artikel is één van de vele waar peer-to-peer betalingen en machine payments voor een extra innovatiestap kunnen zorgen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.