De bitcoin halving is binnen twee weken

Over minder dan twee weken gebeurt iets bijzonders: de bitcoin halving. Dat is een zeldzame en belangrijke gebeurtenis die ééns per vier jaar plaatsvindt, waarbij de inflatie in de bitcoineconomie halveert. Ondertussen injecteren overheden wereldwijd vanwege de coronacrisis op grote schaal nieuw regulier geld in de economie. Er is steeds meer regulier geld op de markt, terwijl het aanbod nieuwe bitcoins afneemt.

De bitcoin halving

Over ongeveer 12 dagen zal het 630.000ste bitcoin block worden gedolven. Dat zal naar schatting rond 12 mei zijn. Vanaf dat moment gebeurt er iets bijzonders: de blocks die de miners nadien vinden zullen nog maar de helft zoveel bitcoins bevatten als daarvoor het geval was. Dit mechanisme is voorgeprogrammeerd om elke 210.000 blocks plaats te vinden en gebeurde pas twee keer eerder, in 2012 en 2016. Op dit moment is de block reward per block nog 12,5 BTC maar na de aankomende halving neemt dat af tot 6,25 BTC per block.

Bitcoin halvings zijn veelbesproken omdat ze ervoor zorgen dat de inflatie in de bitcoineconomie steeds verder afneemt. Bitcoinmining is namelijk de enige manier hoe nieuwe bitcoins op de markt komen en de bitcoinmarkt werkt net als iedere andere markt op basis van vraag en aanbod. Wanneer het aanbod nieuwe bitcoins op de markt slinkt maar de vraag hetzelfde blijft, kan dat economische gevolgen hebben en de prijs beïnvloeden. We schreven er in een eerder artikel iets meer over.

Coronacrisis

Vanwege de coronacrisis is er echter nog iets aan de hand. Overheden wereldwijd doen met regulier geld namelijk het tegenoverstelde om de crisis te bestrijden: er wordt op grote schaal nieuw geld gecreëerd en in de economie gepompt. De hoeveelheden lopen in de duizenden miljarden - wie probeert te tellen ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Japan overtrof alle anderen en kondigde onlangs zelfs "onbeperkte middelen" aan.

Er komt dus steeds meer regulier geld op de markt, terwijl het aanbod nieuwe bitcoins op de markt telkens afneemt. Daarin schuilt één van de eigenschappen die bitcoin economisch interessant maken en het is een reden waarom sommige bitcoiners geloven dat de bitcoinprijs in de toekomst hoger zal zijn. Bitcoin halvings zijn voor veel bitcoiners dan ook iets om naar uit te kijken.

Wellicht geen directe gevolgen

In het verleden waren de bitcoin halvings ook reden tot optimisme, maar de economische effecten waren niet direct merkbaar. Bitcoinminers maken namelijk slechts een klein deel uit van het totale aanbod op de markt, want de meeste bitcoinhandel gebeurt met bitcoins die langer circuleren.

Op dit moment kunnen miners wereldwijd 1800 BTC per dag minen en dat is tegen de huidige koers ongeveer €15 miljoen euro aan nieuwe bitcoins die de miners maximaal per dag kunnen verkopen. Het totale dagelijkse bitcoin handelsvolume is echter enkele miljarden euro's groot en de hoeveelheid vers gedolven bitcoins maakt daar dus slechts een klein deel van uit. Het is daarom onwaarschijnlijk dat de economische effecten als gevolg van de bitcoin halving direct tot de markt doordringen. Dat zal vermoedelijk een langzamer proces zijn.

bitcoinrollercoaster

Bron: Brainless Tales

Eventuele prijsbewegingen in de aanloop, tijdens of direct na de halving zijn waarschijnlijk het gevolg van speculatie. Wie verwacht makkelijk winst te maken door op het nieuws in te spelen kan daarom misschien van een koude kermis thuiskomen, want er zijn mogelijk veel andere speculanten en als iedereen klaar staat om direct na de halving te verkopen zou de prijs juist wel eens kunnen dalen. Toch valt er niets met zekerheid over te zeggen en kan er van alles gebeuren. De economische omstandigheden zijn vandaag de dag immers totaal anders en resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Het blijft dan ook spannend om te zien wat er zal gebeuren, maar het kan misschien geen kwaad om voorbereid te zijn op volatiliteit. Wat je ook doet: wees voorzichtig, wees verstandig en HODL on!

De grafiek hieronder toont de koers van bitcoin met daarin de eerdere bitcoin halvings uitgelicht. Op het internet zijn diverse timers te vinden die aftellen tot het exacte moment.

btchalvinggrafiek

Boven: een grafiek met een logaritmische weergave van de wekelijkse bitcoinprijs in Amerikaanse dollars. Bron: tradingview.com


Beeldmateriaal: www.thehalvening.com


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.