De man die gratis Bitcoin weggeeft

“Weten jullie wat dit logo is?”, vraagt Joe Nakamoto aan een passerend gezin. In een hand heeft hij een microfoon en met de ander wijst hij naar het grote Bitcoinlogo op zijn t-shirt. “Nee, het is niet Bentley. Heeft u ooit van Bitcoin gehoord?”

Hoe kun je het idee van decentraal en goed geld bij het grote publiek brengen? Dit is een uitdaging waar wij bij Bitcoin.nl ook af en toe mee worstelen. Terwijl Bitcoingidsen, artikelen en conferenties bijdragen aan de adoptie, is er een manier die misschien wel effectiever is.

Joe Nakamoto is een bekend gezicht in de wereld van Bitcoin. Met charisma, aanstekelijke passie en een flinke dosis zelfspot is Joe uitgegroeid tot een gerespecteerde stem onder zijn 15.000 volgers. Hij wil mensen op een organische manier in contact brengen met Bitcoin, en dat begint met zijn liefde voor de technologie delen met de wereld. Heel letterlijk, door het gratis weg te geven. 

Drugs, fiat en COVID

Op zijn 18e stuitte Joe per toeval op Bitcoin. En dat was geen liefde op het eerste gezicht. “Ik was waarschijnlijk erg high toen een vriend me de Silk Road liet zien. Hierop konden we drugs kopen met - jawel - bitcoins. Ik kocht wat, probeerde daar vervolgens drugs mee te kopen, maar faalde hopeloos. Zo had ik geen drugs en geen geld meer. Ik dacht dat Bitcoin de slechtste uitvinding ooit was.” 

Een paar jaar later, toen Joe enigszins uit zijn rebelse puberperiode was gegroeid en als schrijver en onderzoeker in Ivoorkust woonde, kreeg hij een diepere inzicht op de implicaties van slecht geld. Hij leerde over de CFA-franc, de lokale munteenheid daar, en hoe deze tot op de dag van vandaag nog wordt beheerd door Frankrijk. Dit was het moment waarop hij besloot om verder te lezen over alternatieven voor fiduciair geld, waaronder Bitcoin.

Toen Joe tijdens de lockdown in 2020 zijn baan verloor, werd zijn passie voor Bitcoin alleen maar sterker. "Ik moest terug verhuizen naar mijn ouderlijk huis in Engeland en werkte voor een minimumloon in een fabriek om de hoek. Tijdens het werk luisterde ik zoveel mogelijk Bitcoincontent."

Met zijn achtergrond als schrijver vond Joe uiteindelijk werk bij Cointelegraph als journalist. Tijdens een bezoek aan het World Economic Forum in Davos kreeg hij het idee om gratis Bitcoin te geven aan mensen om hun reactie te peilen. “Ik benaderde een voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis en hij wees het af. Het zette me aan het denken. Ik wilde zien hoeveel mensen geïnteresseerd waren in Bitcoin en wat hun reacties zouden zijn."

Het B-evangelie delen

Joe gaf zijn eerste solo-uitvoering in Gibraltar. “Een unieke cocktail van ongemak, vermoeidheid, uitdaging en - uiteindelijk - veel voldoening," volgens Joe. Hoewel hij genoeg mensen tegenkwam die geïnteresseerd waren, was een veel voorkomende reactie een flinke "fuck off". Straatverkopers blijven geschuwd volk, zelfs als ze gratis iets weggeven.

Maar voor elke persoon die weigerde, was er ook iemand die meer wilde weten. "De beste reacties komen altijd van mensen die van nature nieuwsgierig zijn", zegt Joe. "Ze zijn verbaasd en stellen meer vragen over waar ze aan Bitcoin kunnen komen. Ik geef ze altijd een paar links naar bronnen die hen kunnen helpen meer te leren."

Een memorabel moment vond plaats rondom de Bitcoin Amsterdam conferentie vorig jaar oktober. Joe gaf Bitcoin weg in een park in de buurt en ontmoette een dame die aanvankelijk enorm sceptisch was vanwege de klimatologische impact. “Na een constructief en aangenaam gesprek besloot ze uiteindelijk toch sats te willen ontvangen.”

Sceptische mensen zijn er volop, of het nu gaat om zorgen over het milieu of het vertrouwen in Bitcoin als vorm van geld. Joe zegt dat het belangrijk is om geduldig te zijn met deze mensen en hun zorgen serieus te nemen. “Stay humble, stack sats," adviseert de Bitcoinevangelist.

Zelfs in Bitcoinland El Salvador ging hij de straat op om Bitcoin weg te geven. “Het was de perfecte manier om adoptie te controleren", volgens Joe. Maar hij was teleurgesteld om te ontdekken dat die er nog weinig is. “De top-down aanpak in het land werkt niet. Zelfs gratis geven van Bitcoin via de Chivo wallet, zoals de overheid daar probeerde, is niet genoeg. Het begint bij educatie", aldus Joe.

Het helpt niet om een eikel te zijn. De Bitcoinspace is al toxic genoeg.

Buiten de Bitcoinbubbel

Joe gelooft dat onderwijs de sleutel is tot het begrijpen van de technologie en wil zijn steentje bijdragen aan het verspreiden van bewustzijn en kennis over het digitale goud, op zijn eigen manier. ”Bitcoin is een nog steeds een heel nieuw concept", legt hij uit. "Uiteindelijk is adoptie is onvermijdelijk, maar het helpt niet om een eikel te zijn en het te forceren. De Bitcoinspace is al toxic genoeg. Mensen zijn het zat om dom genoemd te worden, dus we moeten bewuster omgaan met hoe we het onderwerp benaderen."

Zelf heeft hij dit op de harde manier geleerd. “M’n moeder wil er niet meer met mij over praten. En dat doet best pijn, omdat Bitcoin een belangrijk onderdeel van m’n leven is geworden.” Joe omschrijft hoe een sterk en controversieel gedachtegoed je kan isoleren van mensen. “Daarin is Bitcoin te vergelijken met bijvoorbeeld Brexit; het kan een polariserend effect hebben.”

Compassie, geduld en lol zullen daarom trefwoorden blijven van Joe’s toekomstige video’s. De polyglot, die vloeiend Engels, Frans, Spaans en Portugees spreekt, is vastbesloten zijn boodschap wereldwijd te verspreiden. 

Met hetzelfde concept? “Ik zit eraan te denken om mensen een keuze te geven: bijvoorbeeld €10 euro in de lokale munteenheid, of €20 in bitcoins. Dit doet Mike Still ook. Een interessant psychologisch experiment”. 


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.