De week van de Lapps (1/2)

Blockstream kondigt deze week in het kader van de beta-launch van het Lightning Network elke dag een nieuwe Lightning App, ook wel "Lapp" genoemd, aan. De Lapps demonstreren de kracht van het Lightning Netwerk en maken duidelijk welke nieuwe betalingsmodellen mogelijk worden. We schreven voorheen ook al eens over een aantal van de eerste Lapps.

De aankondigingen van Blockstream vinden plaats op Twitter en in een serie blogposts. De zeven Lapps die deze week worden aangekondigd komen van onafhankelijke ontwikkelaar Nadav Ivgi die voortbouwt op Lightning Charge, een tool die het gemakkelijk maakt voor webontwikkelaars om de Lightning implementatie van Blockstream te testen. Tot zover zijn de volgende Lapps aangekondigd:

  • FileBazaar. FileBazaar is een e-commerce tool voor digitale artiesten. De artiesten hebben zelf volledige controle over de verspreiding van hun foto's, video's en andere digitale content. Zo kunnen potentiële afnemers bijvoorbeeld per view betalen om een proefje te krijgen van de content, alvorens zij de artiest betalen via Lightning voor toegang tot de rest van het materiaal. Door de eenvoud van de implementatie, en het gebruik van peer-to-peer betalingen, krijgen digitale artiesten volledige controle over hun content en zijn zij niet meer afhankelijk van adverteerders of andere platformen.
  • Lightning Publisher voor WordPress. Lightning Publisher is een WordPress plug-in die schrijvers in staat stelt zelf betaalde content te publiceren. De schrijvers kunnen zelf betalingen ontvangen wanneer zij hun teksten delen via WordPress. Lezers kunnen een preview van de artikelen lezen en er dan voor kiezen om het volledige artikel te lezen via een microbetaling rechtstreeks aan de auteur. Ook deze Lapp geeft de schrijvers volledige controle over hun product, waardoor ook zij niet meer afhankelijk hoeven te zijn van derden voor inkomsten.
  • NanoTip. NanoTip is een simpele tool die mensen in staat stelt elkaar een kleine digitale "fooi" te zenden, zonder gevolgen voor de privacy van de ontvanger zoals doorgaans het geval is bij gewone bitcoinbetalingen. Deze functionaliteit kan breed over het internet worden toegepast waardoor gebruikers van allerlei verschillende platformen elkaar een kleine betaling als bedankje kunnen sturen.
  • Paypercall. Paypercall stelt webontwikkelaars in staat om een betalingsverzoek te doen voor specifieke API verzoeken, zoals voor het versturen van een SMS of het ontvangen van een microbetaling voor het verwerken van een foto. Hiermee wordt een geheel nieuwe groep aan online diensten mogelijk.

Houd de blog van Blockstream in de gaten voor de aankondigingen van de volgende Lapps!


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.