De week van de Lapps (2/2)

We schreven eerder deze week al over de week van de Lapps: Lightning Apps. De week staat in het kader van de beta-launch van het Lightning Netwerk. Gedurende de week worden er zeven Lapps aangekondigd die de kracht van het Lightning Netwerk demonstreren. In het vorige artikel hebben we de eerste vier aangekondigde Lapps al beschreven. Inmiddels zijn er nog een aantal zeer interessante Lapps gedemonstreerd:

  • Nanopos. Nanopos is een gestroomlijnd point-of-sale systeem dat bedoeld is voor bedrijven die producten met een vaste prijs aanbieden, zoals café's en eetstandjes. Verkopers kunnen gemakkelijk een catalogus van producten aanmaken waarop klanten deze uit kunnen kiezen uit de lijst. Vervolgens wordt er een QR-code aan de klant getoond, welke de klant kan gebruiken om een Lightning betaling te doen aan de verkoper voor het product. Hieronder een demo:

Deze point-of-sale toepassing van Lightning-betalingen is een van de meest toegankelijke (en begrijpbare) use-cases voor het doen van Lightning-betalingen. Mobiele Lightning wallets zijn volop in ontwikkeling en zullen binnenkort beschikbaar worden. Hiermee wordt het doen van Lightning-betalingen toegankelijk voor een breder publiek. Vervolgens kan men in het wild op zoek gaan naar een verkoper die Lightning-betalingen accepteert via (bijvoorbeeld) Nanapos.

  • Ifpaytt (If Pay Then That). Ifpaytt werkt samen met Paypercall. Het gebruikt de IFTTT (If This Then That) infrastructuur, waardoor bepaalde acties aan bepaalde triggers gekoppeld kunnen worden. Bijvoorbeeld het uitvoeren van een aantal geprogrammeerde acties wanneer een Lightning Netwerk factuur betaald wordt - zonder menselijke tussenkomst. Hierdoor kan iedereen een microbetaling vragen voor willekeurige acties op webpagina's.
  • The Lightning Jukebox. De Lightning jukebox is een video jukebox die gekoppeld is aan YouTube en op verzoek een bepaalde video kan afspelen in ruil voor een microbetaling. Een simpele proof-of-concept die laat zien wat er mogelijk is wanneer men gebruik maakt van peer-to-peer betalingen.

Hiermee komt de week van de Lapps helaas alweer teneinde. De zeven use-cases die zijn gedemonstreerd tonen de kracht van het Lightning Netwerk aan en zijn nog maar het begin van de vele verschillende toepassingen die we in de praktijk zullen zien. De aangekondigde tools dienen vooral als basis voor ontwikkelaars om creatief met het Lightning Netwerk aan de slag te gaan. Daarnaast zijn de tools zeer toegankelijk gemaakt, zodat de drempel voor de toepassing van Lightning-betalingen verlaagd is.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.