Digitale identiteit op de Bitcoin blockchain, ION van Microsoft is live

Het Microsoft project ION is afgelopen week officieel gelanceerd op het Bitcoinnetwerk. ION is een netwerk op de Bitcoin blockchain waarmee decentrale digitale identiteit mogelijk is. Het moet gebruikers meer gemak en controle over hun online identiteit gaan bieden. Het is, net als het Lightning Network, een second-layer solution.

ION

In 2019 kondigde Microsoft al aan bezig te zijn met het ION(Identity Overlay Network) project. De bètaversie van de decentralized Identifier (DID) technologie werd vorig jaar gelanceerd. Sindsdien heeft het team achter het project niet stilgezeten.

Het ION netwerk moet decentrale digitale identiteit mogelijk maken. Dit houdt in dat gebruikers eenmalig een identiteit vastleggen op het Bitcoinnetwerk waarmee je vervolgens op allerlei website kunt inloggen. Een soort identificatiebewijs op het internet. Hierdoor heb je niet meer voor elke dienstverlening of app een nieuw account en wachtwoord nodig. Erg makkelijk: geen tientallen wachtwoorden, meerdere e-mail adressen, telefoonnummers of andere verificaties meer nodig voor het inloggen.

Bij het Identity Overlay Network wordt persoonlijke data versleuteld bewaard, bijvoorbeeld via het Interplanetary File System (IFPS) of op een eigen server. Op de Bitcoin blockchain wordt alleen een Digital Identifier geregistreerd, die toegang verschaft tot de data. Om toegang te krijgen tot de Digital identifier op de blockchain heb je de juiste private key nodig - net zoals bij een normale bitcoinwallet. Zo gebruikt Microsoft's ION de veiligheid van het Bitcoinnetwerk om de digitale identiteiten te beschermen: ze zijn als het ware 'verankerd' op de Bitcoin blockchain.

Er zijn geen centrale partijen betrokken bij het opslaan van je accountgegevens. Hierdoor kunnen persoonsgegevens niet meer bij een centrale partij gehackt worden of worden doorverkocht, zoals vaak gebeurt bij centraal opgeslagen data.

Developer naar Square

In een blogpost vertelt lead developer Daniel Buchner dat hij blij is dat het ION project af is en succesvol is gelanceerd op het Bitcoinnetwerk.

'Het ION project vertrouwt niet op gecentraliseerde partijen, vertrouwde validators of speciale protocoltokens', vertelt Buchner verder.

Kort daarna laat Buchner via Twitter weten een overstap gemaakt te hebben van Microsoft naar betalingsverwerker en bitcoinhandelsplatform Square. Hij gelooft dat het bedrijf de decentrale identiteit technologie naar een volgende stap kan brengen. De CEO van Twitter en Square, Jack Dorsey, heeft Buchner al welkom geheten via een tweet.


Meer weten over de ION technologie van Microsoft? Lees dan ook het artikel van Microsoft over de lancering. Of lees hier onze artikelen over het Lightning Network.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.