Dit is hoe Satoshi in 2009 de essentie van Bitcoin beschreef

Op 11 februari 2009 introduceerde Satoshi Nakamoto Bitcoin via de website van de P2P Foundation. Daarin beschreef Satoshi in enkele alinea's de essentie van Bitcoin. Zijn beschrijving is inmiddels bijna legendarisch. Hieronder een Nederlandse vertaling:

Bitcoin open source implementatie van P2P valuta

Ik heb een nieuw open source P2P e-cash systeem ontwikkeld genaamd Bitcoin. Het is volledig gedecentraliseerd, zonder centrale server of vertrouwde partijen, want alles is gebaseerd op cryptografisch bewijs in plaats van op vertrouwen. Probeer het eens, of bekijk de screenshots en de paper.

Het kernprobleem met conventionele valuta is al het vertrouwen dat ervoor nodig is om het te laten werken. De centrale bank moet worden vertrouwd om de valuta niet te devalueren, maar de geschiedenis van fiat-valuta's staat vol met schendingen van dat vertrouwen. We moeten erop vertrouwen dat banken ons geld bewaren en elektronisch overmaken, maar ze lenen het uit in golven van kredietbubbels met nauwelijks een fractie in reserve. We moeten hen onze privacy toevertrouwen, erop vertrouwen dat identiteitsdieven onze rekeningen niet leegplunderen. Hun enorme overheadkosten maken microbetalingen onmogelijk.

Een generatie geleden hadden time-sharing computersystemen voor meerdere gebruikers een soortgelijk probleem. Vóór sterke versleuteling moesten gebruikers vertrouwen op wachtwoordbeveiliging om hun bestanden te beveiligen, waarbij ze vertrouwden op de systeembeheerder om hun informatie privé te houden. Privacy kan altijd terzijde worden geschoven door de beheerder op basis van zijn oordeel, waarbij het privacybeginsel wordt afgewogen tegen andere zorgen, of op aandringen van zijn superieuren. Toen kwam er sterke codering voor de massa en was vertrouwen niet langer vereist. Gegevens konden worden beveiligd op een manier waarop het fysiek onmogelijk is voor anderen om toegang te krijgen, om welke reden dan ook, hoe goed het excuus ook is, wat er ook gebeurt.

Het wordt tijd dat we hetzelfde hebben voor geld. Met e-valuta op basis van cryptografisch bewijs, zonder de noodzaak om een ​​tussenpersoon van een derde partij te vertrouwen, kan geld veilig zijn en kunnen transacties moeiteloos zijn.

Een van de fundamentele bouwstenen voor een dergelijk systeem zijn digitale handtekeningen. Een digitale munt bevat de publieke sleutel van de eigenaar. Om deze over te dragen ondertekent de eigenaar de munt samen met de publieke sleutel van de volgende eigenaar. Iedereen kan de handtekeningen controleren om de eigendomsketen te verifiëren. Het werkt goed om het eigendom veilig te stellen, maar laat één groot probleem onopgelost: dubbele uitgaven. Elke eigenaar kan proberen een reeds uitgegeven munt opnieuw uit te geven door deze opnieuw aan een andere eigenaar te ondertekenen. De gebruikelijke oplossing is dat een vertrouwd bedrijf met een centrale database controleert op dubbele uitgaven, maar dat leidt terug naar het vertrouwensmodel. Door zijn centrale positie kan het bedrijf de gebruikers overschrijven, en de vergoedingen die nodig zijn voor het bedrijf maken microbetalingen onpraktisch.

De oplossing van Bitcoin is om een ​​peer-to-peer-netwerk te gebruiken om te controleren op dubbele uitgaven. In een notendop, werkt het netwerk als een gedistribueerde timestamp-server, die de eerste transactie timestampt om een ​​munt uit te geven. Het maakt gebruik van het feit dat informatie gemakkelijk te verspreiden is, maar moeilijk te onderdrukken. Voor meer informatie over hoe het werkt, zie het ontwerpdocument op http://www.bitcoin.org/bitcoin.pdf

Het resultaat is een gedistribueerd systeem zonder single point of failure. Gebruikers bezitten de cryptografische sleutels van hun eigen geld en handelen rechtstreeks met elkaar af, met behulp van het P2P-netwerk om te controleren op dubbele uitgaven.

Satoshi Nakamoto
11 februari 2009


Het originele bericht van Satoshi Nakamoto kan je in het Engels lezen op de website van de P2P Foundation.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.