Eerste bitcoinfutures verhandeld

Voor het eerst zijn er termijncontracten, zogeheten futures, verhandeld op een gereguleerde beurs voor verschillende activaklassen. De vraag bleek zo groot te zijn dat de ingestelde limieten om volatiliteit te voorkomen direct in praktijk dienden te worden gebracht.

Waar onlangs CME als eerste meldde bitcoinfutures te willen lanceren, blijkt Cboe uiteindelijk de race te hebben gewonnen. Afgelopen nacht zijn de contracten gelanceerd, waar CME de achttiende pas het bitcoinproduct op de markt brengt.

Net als CME heeft ook Cboe limieten ingesteld om koersschommelingen te beperken. Cboe hanteert hierbij geen prijslimiet, maar schorten ze tijdelijk handel op wanneer de prijs ten opzichte van de openingsprijs 10 en 20 procent afwijkt. Om rust te creëeren is het vervolgens enkele minuten niet mogelijk om contracten te kopen en te verkopen.

Al kort na de lancering van de futures bleken deze limieten te moeten worden aangeroepen. Binnen enkele uren waren de contracten zowel de tien als de twintig procent gepasseerd, waardoor de handel tweemaal werd stilgelegd. DE contracten werden voor 17 januari verhandeld voor een prijs van 17840 dollar, de contracten van 14 februari voor 17730 dollar en de contracten van 14 maart voor 18260 dollar.

schermafbeeldingom

Ook Cboe zelf leek verrast door de interesse. De website werd door de vele bezoekers erg traag en was soms zelf helemaal niet bereikbaar.

Due to heavy traffic on our website, visitors to cboe.com may find that it is performing slower than usual and may at times be temporarily unavailable. All trading systems are operating normally.

— Cboe (@CBOE) December 10, 2017

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.